Boekontwerp

Het ontwerpen van een boek is meer dan alleen tekst plaatsen en opmaken. Een boek bestaat uit een omslag, eventueel schutbladen, en een binnenwerk. Alles moet met elkaar kloppen en aansprekend product vormen.

De onderdelen waaruit een boek bestaat

Wanneer je een boek voor je hebt, is het eerste wat je ziet de cover en het omslag. Die bepalen de uitstraling van het boek voordat het geopend wordt. De kunst is om je lezers het boek te laten openen en ze door je boek heen te leiden. Elk onderdeel heeft hierbij een functie en het is dus belangrijk om overal evenveel zorg en aandacht aan te besteden. Welke uitstraling wil je dat je boek krijgt? Wordt het een informatief boek dat vooral gebruiksvriendelijk moet zijn, of moet het een luxe boek worden dat mensen met plezier in hun boekenkast zetten of op tafel laten liggen?

Concept

Het begint allemaal bij het concept van je boek. Waarvoor en voor wie is het bedoeld? Welke lezers wil je aanspreken? Kinderboeken hebben een andere uitstraling dan managementboeken, en kleurgebruik, fotografie en/of illustratie, maar ook typografie en het gehele ontwerp zijn hierop van invloed. Wij voeren jouw concept door in elk onderdeel van je boek, van de inhoud tot in de afwerking.

Omslag

Het omslag van een boek bestaat uit de voorkant, de rug en de achterkant. Dat lijkt vanzelfsprekend, maar vooral de achterkant wordt in onze ervaring nog wel eens ‘vergeten’ door auteurs, en moet als alles klaar is nog ‘even’ worden gemaakt. ‘O ja, we moeten nog even de tekst voor de achterkant schrijven…’ Elk onderdeel van het omslag heeft echter een functie en is belangrijk.

De rug is altijd zichtbaar wanneer je boek in de kast staat, of dat nu in de winkel is of bij je lezers thuis. In feite is de rug dus een ‘mini-voorkant’, die al iets moet laten zien van je boek, zij het op een zeer beperkte ruimte. De voorkant is de etalage of de verpakking van je boek, die lezers moet uitnodigen om meer te lezen, of om het op te pakken en de achterkant te bekijken. Ook op ‘postzegelformaat’ moet de voorkant aanspreken, want als je je boek via Bol.com of andere online boekhandels en webshops wilt verkopen, zal hij soms heel klein worden getoond. Op die grootte heb je geen invloed, maar je kunt er wel voor zorgen dat de voorkant zelfs op het kleinste formaat goed overkomt. De achterkant is ten slotte je verkoopverhaal: die moet ervoor zorgen dat een geïnteresseerde lezer besluit om je boek te kopen.

boekontwerp omslag

Binnenwerk

Het binnenwerk bestaat normaal gesproken uit de titelpagina’s, het colofon en natuurlijk de tekst van je boek, maar het kan ook een inhoudsopgave, voorwoord, inleiding en soms nog een register, trefwoordenlijst, bijlagen en een literatuurlijst bevatten. Hoe je dit invult staat je natuurlijk vrij, het is jouw boek. Het is echter verstandig om je aan bepaalde regels te houden, omdat je hiermee voldoet aan de verwachtingen van je lezers. Door het hen zo makkelijk mogelijk te maken loods je hen door je boek, zodat ze het van achter tot voor willen uitlezen.

boekontwerp titelpaginas

Het ontwerp van een boek bestaat uit de gebruikte lettertypes en het kleurgebruik (niet alleen in de tekst maar ook in kleurvlakken en gekleurde pagina’s), maar ook uit de manier waarop illustraties en foto’s worden toegepast. Hoe de tekst in beeld wordt gebracht, bijvoorbeeld door gebruik te maken van infographics. Al deze dingen spelen een belangrijke rol bij de uitstraling van je boek, en moeten een geheel vormen met het ontwerp van het omslag en met de afwerking.

Daarnaast heeft het ontwerp nog een belangrijke functie, want een goed, helder ontwerp helpt je lezers en leidt ze door je boek. Tijdens de opmaak bekijken wij je tekst daarom kritisch en maken er een kloppend, logisch geheel van. Met als doel een boek te maken dat (uit)gelezen wordt.

Een ePub van je boek

Omdat een ePub anders in elkaar zit dan een gewoon boek, gaat de opmaak net iets anders in zijn werk. Je boek wordt als het ware uitgekleed tot de essentie en er wordt een mini-website van je boek gemaakt. De e-reader waarop lezers het lezen kan je daarbij zien als de browser. Net als een website, is een ePub beperkt in de mogelijkheden, maar dat betekent niet dat die er niet zijn. Het is alleen anders dan wanneer je van papier uitgaat.

Een ePub bestaat uit een voorkant, een interactieve inhoudsopgave en de inhoud van je boek. Die worden opgebouwd uit dezelfde code als waar een website uit bestaat. Pagina’s zijn er niet meer, elk hoofdstuk (of elk deel, net hoe je het wilt opbouwen) bestaat uit één lange (web)pagina. Daar kunnen ook links in staan, die een ePub nog interactiever kunnen maken. De grootte van de e-reader bepaalt samen met de instellingen wat op welke pagina wordt getoond.

Een ePub kan naast je papieren boek een mooie aanvulling zijn op je aanbod, maar natuurlijk kun je er ook voor kiezen om je boek alleen als ePub uit te geven.

Je boek laten ontwerpen

Weet je al precies wat je wilt, of heb je wel een idee maar heb je iemand nodig die je boek tot leven brengt? Of je nu een boek wilt dat alleen zal bestaan uit tekst, of een rijk geïllustreerd boek, als je ons een berichtje stuurt, kunnen we samen kijken wat je precies nodig hebt en hoe wij je kunnen helpen.

Van passie naar boek

Droom je van je eigen boek en zoek je een steuntje in de rug?

Meld je dan aan en ontvang regelmatig tips, plus als bonus het eerste hoofdstuk van Van passie naar boek, zodat niets je meer tegenhoudt om eindelijk een boek te schrijven en uit te geven!

Bedankt voor je aanmelding! Kijk alleen nog even in je mailbox om je aanmelding te bevestigen.

Pin It on Pinterest