Boekontwerp

Het ontwerpen van een boek is meer dan alleen tekst plaatsen en opmaken. Een boek bestaat uit het omslag, eventueel schutbladen en het binnenwerk, en alles moet met elkaar kloppen en een mooi, aansprekend product vormen.

De onderdelen waaruit een boek bestaat

Wanneer je een boek voor je hebt, is het eerste wat je ziet de cover en het omslag en elk onderdeel heeft invloed op de uitstraling van het boek. Het is de kunst om ervoor te zorgen dat je lezers door je boek heen leidt. Elk onderdeel heeft hierbij een functie en het is dus belangrijk om overal evenveel zorg en aandacht aan te besteden. Welke uitstraling wil je dat je boek krijgt? Wordt het een informatief gebruiksvoorwerp of moet het een luxe boek worden dat mensen met plezier in hun boekenkast zetten of op tafel laten liggen?

Concept

Het begint allemaal bij het concept van je boek. Waarvoor en voor wie is het bedoeld? Welke lezers wil je aanspreken? Kinderboeken hebben een andere uitstraling dan managementboeken en kleurgebruik, fotografie en/of illustratie, maar ook typografie en het gehele ontwerp zijn hierop van invloed. Wij zorgen ervoor dat je concept wordt doorgevoerd in elk onderdeel van je boek, van de inhoud tot in de afwerking.

Omslag

Het omslag van een boek bestaat uit de voorkant, de rug en de achterkant. Dat lijkt simpel, maar vooral de achterkant wordt in onze ervaring nog wel eens ‘vergeten’ en moet als alles klaar is nog ‘even’ worden gemaakt. ‘O ja, we moeten nog even de tekst voor de achterkant schrijven.’ Elk onderdeel van het omslag heeft echter een functie en is even belangrijk.

De rug is altijd zichtbaar wanneer je boek in de kast staat, of dat nu in de winkel is of bij je lezers thuis. In feite is de rug dus een mini-voorkant, die al iets moet laten zien van je boek, zij het op een zeer beperkte ruimte. De voorkant is de etalage of de verpakking van je boek, die lezers moet uitnodigen om meer te lezen, of om het op te pakken en de achterkant te bekijken. Ook op ‘postzegelformaat’ moet de voorkant aanspreken, want als je je boek via webshops en Bol.com wilt verkopen zal hij soms heel klein worden getoond. De achterkant is ten slotte je verkoopverhaal: die moet ervoor zorgen dat een geïnteresseerde lezer besluit om je boek te kopen.

boekontwerp omslag

Binnenwerk

Het binnenwerk bestaat standaard uit de titelpagina’s, het colofon en natuurlijk de tekst van je boek, maar kan ook een inhoudsopgave, een voorwoord en/of inleiding en soms nog een register, trefwoordenlijst, bijlagen en/of een literatuurlijst bevatten. Hoe je dit invult staat je natuurlijk vrij, het is jouw boek. Het is echter slim om je aan bepaalde regels te houden, omdat je hiermee voldoet aan de verwachtingen van je lezer en hem zo als het ware door je boek heen loodst.

boekontwerp titelpaginas

Het ontwerp van een boek bestaat uit de gebruikte lettertypes, het kleurgebruik (niet alleen in de tekst maar ook in kleurvlakken en gekleurde pagina’s) en de manier waarop illustraties en foto’s worden toegepast, dus hoe de tekst in beeld wordt gebracht. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van infographics. Al deze dingen spelen een belangrijke rol bij de uitstraling van je boek, en moeten een geheel vormen met het ontwerp van het omslag en met de afwerking.

Daarnaast heeft het ontwerp nog een belangrijke functie, want een helder ontwerp helpt je lezers en leidt ze als het ware door je boek. Tijdens de opmaak bekijken wij je tekst daarom kritisch en maken er een kloppend, logisch geheel van. Met als doel een boek te maken dat gelezen wordt.

Je boek laten ontwerpen

Weet je al precies wat je wilt, of heb je wel een idee maar heb je iemand nodig die je boek tot leven brengt? Of je nu een boek wilt dat alleen zal bestaan uit tekst, of een rijk geïllustreerd boek, als je ons een berichtje stuurt, kunnen we samen kijken wat je precies nodig hebt en hoe wij je kunnen helpen.

projectbegeleiding

redactie

drukwerkbegeleiding

Pin It on Pinterest