Drukwerkbegeleiding

De uitstraling van je boek is niet alleen afhankelijk van het ontwerp. Ook het drukwerk en de afwerking zijn hierop van invloed. Wil je iets speciaals en krijgt je boek een afwijkend formaat, of moet je je aan een budget houden en kies je voor een standaard formaat? Een hardcover is duurzamer dan een softcover (of paperback) en geeft een luxe gevoel, maar het maakt je boek wel dikker. Natuurlijk is dit deels een kwestie van smaak, maar de functie van je boek moet doorslaggevend zijn in alle keuzes die je maakt.

Je boek laten drukken

Voordat je je boek laat drukken, zijn er een aantal dingen waar je over na moet denken en waar je een keuze in moet maken. Denk hierbij aan de afwerking van het omslag en aan de papiersoort en bedrukking van het binnenwerk. Om deze keuzes te kunnen maken, moet je eerst nadenken over de functie van je boek en welke uitstraling je voor ogen hebt. Pak je favoriete boeken eens uit de boekenkast en kijk wat het is dat je aan deze boeken aanspreekt.

Omslag

Voor het omslag heb je verschillende keuzes. Ga je voor een hardcover, een softcover of voor een integraalband (een soort hardcover van een zachter, soepel materiaal)? Het voordeel van een hardcover en een integraalband is dat ze duurzamer zijn en langer mooi blijven, maar een softcover is weer een stuk goedkoper.

Boek drukken afwerking omslag

Van boven naar beneden: softcover, enkelzijdig gestreken sulfaatkarton, glans laminaat / softcover, silk mc, mat laminaat / integraalband, silk mc, mat laminaat / hardcover, ronde rug, silk mc, glans laminaat / hardcover, rechte rug, silk mc, glans laminaat

Afwerking papiersoorten omslag

Van links naar rechts: softcover, houtvrij offset (hvo) / softcover, silk mc, mat laminaat / integraalband, silk mc, mat laminaat / hardcover, ronde rug, silk mc, glans laminaat

Als je hierin een keuze hebt gemaakt, moet je nog bepalen of je omslag glanzend moet worden, een subtiele zijdeglans moet krijgen of juist mat moet worden afgewerkt. Krijgt je hardcover een ronde of een rechte rug? Of heb je gekozen voor een softcover? Kies je dan voor een garenloos of genaaid gebrocheerd boekblok? Dat laatste is weer een stuk duurzamer. Bij een garenloos gebrocheerd (‘gelijmd’) boek dat bij het lezen helemaal open wordt gedrukt, kunnen pagina’s loslaten of kan het hele boekblok op de rug door midden breken.

Binnenwerk

Ook voor het binnenwerk heb je verschillende keuzes. Niet alleen in de kleur van je papier (moet het helder wit worden of liever een beetje crèmekleurig?), maar ook in de uitstraling en het gebruiksgemak. Voor een boek waarin geschreven moet worden, kan je beter kiezen voor ongestreken papier dat een beetje ruw aanvoelt. Terwijl je voor een boek dat vooral foto’s bevat die goed over moeten komen beter kunt kiezen voor een zacht glanzende gestreken (gladde) papiersoort.

Daarna moet je nadenken over de dikte van het papier. Als je je boeken zelf wilt gaan verkopen en versturen, kan je flink besparen op de verzendkosten als je ervoor zorgt dat je boek (inclusief de verzendverpakking) door de brievenbus past. Ook voor je klanten is dit fijn, want zij hoeven nu niet thuis te blijven om het pakketje aan te pakken. Het kan echter ook zo zijn dat je juist een dik boek wilt, zonder dat je hiervoor meer pagina’s wilt hoeven schrijven. Dan kan je kiezen voor een zwaardere papiersoort, of voor papier dat opdikkend is. Dit is papier dat zo is samengesteld dat het meer ‘lucht’ bevat, waardoor het lichter maar wel dikker is.

Bedrukking

Al voordat je boek wordt ontworpen en opgemaakt, moet je een beslissing nemen over de bedrukking. Wordt het alleen in zwart-wit gedrukt, helemaal in kleur, of in een combinatie van zwart-wit met een steunkleur? Deze keuze beïnvloedt niet alleen de uitstraling van je boek, maar ook de prijs van het drukwerk.

Full color (CMYK) drukwerk wordt opgebouwd uit vier kleuren: Cyaan, Magenta, geel (Yellow) en zwart (Key, de diepste kleur zwart). Dit betekent dat alle onderdelen van je boek dus in vier gangen gedrukt moeten worden (een vel wordt dan dus vier keer bedrukt), één voor elk van deze vier kleuren. Drukwerk in zwart-wit wordt in één gang gedrukt.

Een steunkleur (PMS) is vergelijkbaar met drukken in alleen zwart. Je kan het zien als een blik verf dat je in de bouwmarkt kunt kopen. Elke steunkleur komt uit een apart, kant en klaar op kleur gemengd ‘potje’. Steunkleuren zijn vaak iets duurder dan alleen zwart, maar kunnen wel weer goedkoper zijn dan full color drukwerk. Met een steunkleur heb je meer invloed op de exacte kleur van je drukwerk. Je kunt deze kleur precies uitkiezen aan de hand van een kleurenwaaier, zodat je van tevoren precies weet hoe de kleur er in druk uit komt te zien. Ten slotte kan je nog kiezen voor drukwerk in zwart gecombineerd met een steunkleur, wat in twee drukgangen wordt gedrukt.

Bedrukking full color, zwart, steunkleur (PMS)
Van links naar rechts: full color / zwart met steunkleur (PMS) / zwart

Begeleiding bij de druk van je boek

De afwerking van je boek heeft dus verschillende functies. Het heeft invloed op de uitstraling van je boek, op de functionaliteit, de gebruiksvriendelijkheid, en de duurzaamheid, maar ook op de productieprijs en uiteindelijk dus op je winst. Dit is dus een belangrijke fase in jouw project, want de afwerking speelt een grote rol in hoe je lezers je boek zullen ervaren. Tangram Studio kan je daarom informeren, voor je op zoek gaan naar de juiste drukker voor jouw project en de drukwerkbegeleiding voor je verzorgen. Stuur ons gerust een berichtje om de mogelijkheden te bespreken.

Van passie naar boek

Droom je van je eigen boek en zoek je een steuntje in de rug?

Meld je dan aan en ontvang regelmatig tips, plus als bonus het eerste hoofdstuk van Van passie naar boek, zodat niets je meer tegenhoudt om eindelijk een boek te schrijven en uit te geven!

Bedankt voor je aanmelding! Kijk alleen nog even in je mailbox om je aanmelding te bevestigen.

Pin It on Pinterest