Home > Blog > Schrijven > Beter leren schrijven? Ga meer schrijven!

Beter leren schrijven? Ga meer schrijven!

door | 24 september 2021

uten lezen

Wil je een boek leren schrijven? Schrijven leer je door te schrijven. Zo simpel is het, maar je leert makkelijker én sneller als je iets doet waar je blij van wordt. Met deze tips leg je je innerlijke criticus het zwijgen op en krijg je er steeds meer plezier in.

Pas wel op: schrijven is verslavend! Als je de smaak eenmaal te pakken hebt, kan je niet meer stoppen. Je bent gewaarschuwd!

Begin je maar niet met je boek omdat je bang bent dat je niet goed genoeg kunt schrijven? Loop je vast met schrijven, al voordat je goed en wel begonnen bent? Of buffel je braaf door, maar denk je ondertussen dat het je nooit zal lukken? Dat je maar beter kan stoppen voordat je jezelf voor gek zet?

Dan is dit het allerbelangrijkste wat je ooit zult lezen:

“Je denkt dat je niet goed genoeg bent doordat je gelooft dat alles in één keer perfect moet zijn.”Laat dat even op je inwerken…

Een boek leren schrijven: leg je innerlijke criticus het zwijgen op

Je innerlijke criticus is dat stemmetje in je hoofd dat zegt dat je het niet kan, dat het nooit genoeg is. Waarschijnlijk ben je er zo aan gewend dat hij er is dat je hem niet eens meer opmerkt, maar geloof me, hij is er.

Je denkt misschien dat het je eigen gedachten zijn die tegen je spreken, dat ze je beschermen tegen teleurstellingen. Vergis je niet, het zijn de mensen uit je verleden die kritiek op je hadden.

Het blokkeert je creativiteit en weerhoudt je ervan om in de flow te komen. Geïnspireerd schrijven is simpelweg onmogelijk als alles continue wordt afgekeurd en bekritiseerd.

Laat je dus niet langer beïnvloeden. Stuur het duiveltje terug naar waar hij vandaan komt, en begin met schrijven!

Laat je innerlijke maestro aan het woord

Gelukkig is er ook een stem in je hoofd waar je wel iets aan hebt: die van je innerlijke maestro. Hij is degene die je helpt als je werk doet dat je fijn vindt en waar je goed in bent. Hij inspireert je, moedigt je aan en herinnert je aan al die successen die je al hebt behaald.

Je innerlijke maestro is geen held, hij laat zich verjagen door je innerlijke criticus. Je begrijpt dus wel waarom het zo belangrijk is om die laatste de deur te wijzen.

Heb je dat eenmaal gedaan, dan kan je innerlijke maestro aan het werk. Hij is geen strenge leermeester, hij is eerder een coach, die weet dat vrijheid en ontspanning de belangrijkste voorwaarden zijn om je ideeën te laten stromen.

Geef je hem de leiding, dan gaat het schrijven vanzelf. Wees niet bang, de kennis die je nodig hebt is er al. Het is nu tijd om te gaan oefenen, ervoor te zorgen dat je steeds beter wordt en meer zelfvertrouwen krijgt.

Vertrouw op het proces en ga schrijven

Ga in gedachten even terug naar dat ene project waar je aan en tijdje geleden werkte, waarbij alles op rolletjes liep. Je zat er helemaal in en presteerde beter dan je ooit had durven dromen. Het werd een groot succes! Je klant was blij met je, en je gloeit nog steeds van trots, elke keer dat je eraan denkt.

Voel je het? Hou dat vast! Pak meteen je laptop, laat je handen over de toetsen gaan en schrijf!

Durf te experimenteren. Stel je open en sta toe dat de woorden door je heen stromen. Ga door en je zal zien dat je gaat groeien, en dat je schrijven steeds rijker en beter wordt.

Een boek leren schrijven: vind je innerlijke stem

De eerste woorden van je boek schrijven is altijd het lastigst. Maar blijf je daarmee worstelen, dan kom je geen steek verder. Je innerlijke criticus grijpt zijn kans en probeert je terug in zijn macht te krijgen.

Begint hij alweer zachtjes tegen je te fluisteren? Probeer dan dit eens: freewriting of speedwriting. Allebei manieren om die negatieveling het zwijgen op te leggen en je eigen stem te vinden.

Freewriting is niets anders dan jezelf toestaan om, bijvoorbeeld een half uur lang, alles op te schrijven wat in je opkomt. Zonder na te denken, zonder een logisch verhaal te hoeven vertellen.

Laat de gedachte dat je een boek moet leren schrijven los, en begin gewoon te schrijven. Er is maar één doel: zet al je gedachten op papier, zonder op de volgorde te letten of mooie zinnen te maken. Er ontstaat nu een gesprek met jezelf en je vergeet de wereld om je heen.

Speedwriting geeft hier een extra dimensie aan. Door zo snel te typen als je kan, zonder te stoppen en je vingers van de toetsen te halen, heb je geen tijd om na te denken en al helemaal niet om naar je innerlijke criticus te luisteren.

Die druipt met de staart tussen de benen af, en je innerlijke maestro viert feest: want jij volgt alleen nog je eigen stem en bent volledig vrij van negatieve gedachten.

Wedden dat je na een tijdje merkt dat je iets moois op het spoor bent, dat er toch verrassend mooie zinnen ontstaan, en dat er nieuwe ideeën beginnen op te borrelen?

Dat is je intuïtie aan het woord. Je innerlijke maestro, die precies weet hoe je komt waar jij wil zijn.

Een boek leren schrijven: blijf oefenen

Blijf oefenen, en je leert je innerlijke maestro steeds beter kennen. Hij zal je keer op keer bewijzen dat je alles wat je nodig hebt allang in je hebt. Je zelfvertrouwen groeit, het schrijven kost steeds minder moeite, en voor je het weet staat dat boek dat al jaren in je hoofd zat op papier!

 

Schrijfcoaching: een volledige schrijftraining op maat

Wil je een boek leren schrijven en kan je wel wat hulp gebruiken? Of wil je extra motivatie en een stok achter de deur? Dan is schrijfcoaching iets voor jou.

Ik motiveer je en moedig je aan, leer je sneller en makkelijker schrijven, en leer je een boek schrijven dat voor nieuwe klanten zorgt. Zo lang jij wil, of tot je boek klaar is.

Meer informatie of even overleggen wat ik voor je kan betekenen? Neem dan even contact met me op.

Hanneke de Wit

Hanneke de Wit is mede-auteur van Het Bestsellerboek en auteur van (o.a.) Van passie naar boek. Ze is marketeer, grafisch ontwerper, schrijfcoach, redacteur.

In 2012 gaf zij haar eerste boek in eigen beheer uit. Sindsdien volgden er nog vier, en ze hielp vanuit haar bedrijf Tangram Studio al vele ondernemers om ook een boek uit te geven en zo hun bedrijf te laten groeien.

Een boek heeft iets magisch en is een fantastische marketingtool. Het geeft je autoriteit op je vakgebied, opent nieuwe deuren en zorgt ervoor dat je jezelf en je bedrijf kunt promoten op plekken waar je anders niet terecht was gekomen.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *