Bestel nu jouw exemplaar van Van passie naar boek!

Een boek schrijven en uitgeven

Een boek schrijven en uitgeven: tips vanuit de ontwerpstudio

door | 16 augustus 2017 | boekontwerp

> uten lezen

Eergisteren plaatste Charlotte Meindersma van Charlotte’s Law een blog: How to: Zelf een boek schrijven en uitgeven. Heel leuk, aangezien ik de boeken van Charlotte’s Law mag opmaken. Een blog als zij nu heeft geschreven had ik zelf ook al maanden op mijn lijstje staan en dit was een mooie aanleiding om dit eindelijk te doen. Ik ben zo brutaal geweest om een aantal van de koppen in haar blog over te nemen (met toestemming natuurlijk) en zo in te springen op haar verhaal.

Een boek schrijven en uitgeven in eigen beheer is leuk! Maar als je het goed doet kan het ook een hele sterke marketingtool zijn. Hierover kan je meer lezen in het blog Waarom het goed is voor je bedrijf om een boek te schrijven. Er zijn wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden, liefst al voordat je begint. Daarom hieronder een aantal tips.

 

Correctie of redactie?

Het is handig om van tevoren na te gaan of je werkt met een ontwerper die ook meteen tekstcorrecties en/of redactie doet. Niet elke ontwerper wil doet of kan dit, dus het is de moeite waard om dit van tevoren even goed uit te zoeken. Het is namelijk erg handig en tijdbesparend als tijdens de opmaak meteen de laatste foutjes worden aangepast. Zelf doe ik dit wel graag, maar het hangt een beetje van de klant af hoe ver ik hierin ga.

Voor sommige klanten werk ik al meer dan tien jaar. Ik ken hun bedrijf, hun ‘tone of voice’ en hun klanten. Dan durf ik dus gerust kleine dingen aan te passen. Soms wijzig je een zin tijdens het schrijven en merk je niet dat er een woordje is blijven staan. Daardoor kan het gebeuren dat de nieuwe zin niet meer klopt.

Vooral als je al uren aan je boek aan het schrijven bent, zie je dat na een tijdje soms gewoon niet meer. Wanneer ik zulke dingen tegenkom, doe ik meestal per mail of als opmerking in de pdf een voorstel om deze zin te herschrijven. Hetzelfde geldt voor als ik dingen tegenkom die fout lijken, maar die misschien in dat specifieke vakgebied wel kunnen kloppen. In voor de hand liggende gevallen pas ik het aan en meld dit even per mail.

Er zijn ontwerpbureaus die absoluut nooit aan de teksten van hun klanten komen. Klinkt gek, maar ik heb het echt meegemaakt. Het is goed om dit na te gaan voordat je je teksten aanlevert. Want in dat geval zal je de proeven extra goed op foutjes moeten controleren. Aan de opmaak wordt zo misschien iets minder tijd besteed, waardoor de rekening niet zo hoog uitvalt. Deze tijd zal je dan dus wel zelf moeten investeren als je wilt dat alles foutloos is. Voor zover dat kan natuurlijk, foutloos, want schrijven blijft mensenwerk.

 

Ontwerp en opmaak

Dit is natuurlijk mijn vakgebied als ontwerper en hier zou ik dus blogs en boeken over vol kunnen schrijven. Hieronder bespreek ik je een aantal onderwerpen die voor jou als lezer relevant zijn wanneer je zelf een boek gaat schrijven en uitgeven.

 

De eerste fase: opmaak

Want als je werkt met een dtp’er of ontwerper om je boek op te laten maken, komt er een moment dat je klaar bent met schrijven. Of althans, als je een beetje perfectionistisch bent zoals ik, dat je besluit dat het nu klaar moet zijn. Omdat je anders wel eindeloos kunt blijven herschrijven. Nu kan je je materiaal gaan aanleveren aan je ontwerper.

Om alles gestroomlijnd te laten verlopen is het fijn als je alles zo volledig mogelijk aanlevert. Daarom hieronder een aantal tips.

 

1. Platte tekst

Natuurlijk de tekst, liefst in Word en liefst met zo weinig mogelijk opmaak. Misschien denk je dat het fijn is als je alvast zo veel mogelijk opmaakt. Zo veel mogelijk verschillende kopjes en kleurtjes, tekst die je wilt uitlichten in italic, enz. Dit is natuurlijk prima. Maar vergeet niet dat jouw hele opmaak automatisch verdwijnt zodra de tekst in het opmaakprogramma wordt gezet. De suggesties die je doet in je Word-bestand zijn een mooi voorbeeld die ik er naast houd wanneer ik tekst opmaak. Uiteindelijk maak ik stijlen aan en doe alle opmaak van begin af aan. Wanneer alles klaar is zie je pas echt goed hoe alles met elkaar werkt. De opmaakstijlen, tekstblokken en kaders, alles moet kloppen in het grote geheel.

Ben je slordig in je opmaak en gebruik je verschillende kopjes en korpsgroottes door elkaar? Helemaal niet erg dus! Het belangrijkste is dat de indeling en hiërarchie van je tekst duidelijk genoeg is voor je ontwerper om hem over te kunnen nemen.

 

2. Alle bijbehorende bestanden, zoals illustraties en foto’s

Alle bijbehorende bestanden zoals afbeeldingen en figuren, graag in zo hoog mogelijke resolutie. Opgeslagen als jpg, tiff, png of ander bestandsformaat voor afbeeldingen.

Er zijn veel grapjes op internet te vinden over hoe je je ontwerper gek krijgt door afbeeldingen in Word-bestanden aan te leveren. Dat kan je natuurlijk wel doen, maar dit kost extra werk, dus uren, dus een hogere factuur. Bovendien, om te zien of een afbeelding geschikt is, zal je ontwerper dan eerst het Word-bestand moeten openen en het plaatje opslaan. Vaak blijkt dan achteraf dat de afbeelding van te lage kwaliteit of resolutie is, en dus onbruikbaar is.

Wat ik als ontwerper vooral niet begrijp, is waarom klanten het handig vinden om dit zo te doen. Je hebt het plaatje ergens in een map opgeslagen en zou het gewoon kunnen mailen. In plaats daarvan open je Word, plakt het plaatje erin, verkleint het, slaat het bestand op en mailt het Word-bestand… Why?

 

Iets over resolutie

Als we het dan toch over afbeeldingen hebben, is het meteen handig om iets te weten over resolutie. Wanneer je een boek gaat drukken met foto’s erin, heeft elke afbeelding een resolutie nodig van minimaal 300 dpi. Dpi staat voor dots per inch. Voor scherm gebruiken we eigenlijk ppi: pixels per inch, maar in de drukkerswereld en software is dpi gangbaar.

De meeste standaard beeldschermen hebben een resolutie van 72 dpi. Een plaatje van 600 x 800 pixels en 72 dpi ziet er dus prima uit op je website. Als je zo kijkt lijkt dit een beetje hetzelfde te zijn als een foto van 10 x 15 cm toch? Maar wanneer je dit plaatje wilt omzetten voor drukwerk, blijkt hij maar op zo’n 5 x 6,5 cm geplaatst te kunnen worden. Veel kleiner dus dan hij er op je website uitzag en niet echt bruikbaar.

Wanneer je in je map met afbeeldingen kijkt, kan je er een omschrijving en bestandsinformatie bij vinden. Hier staat ook de hoeveelheid pixels van een afbeeldingsbestand. De resolutie kan je hier niet uit afleiden, maar als referentie kan je het volgende aanhouden. Voor een foto op A5 formaat heb je een afbeelding nodig van 1.748 x 2.480 pixels. Voor een foto op A4 formaat 2.480 x 3.508 pixels.

Misschien ten overvloede, maar controleer goed waar al je beelden vandaan komen en of je de gebruiksrechten ervan hebt! Die heb je wanneer het zelfgemaakte beelden zijn, wanneer je stockfoto’s hebt aangeschaft of wanneer de foto’s voor jou gemaakt zijn door een fotograaf. Gebruik je stockfoto’s, check dan wel even de gebruiksrechten in de algemene voorwaarden van het stockfotobedrijf. Soms mogen beelden binnen de licentie voor beperkte doeleinden gebruikt worden. Werk je met een fotograaf, kijk dan of je een overeenkomst hebt waarin staat dat je ze voor dit specifieke doel mag gebruiken.

Charlotte schreef al heel veel over gebruiks- en auteursrechten van beelden. Zoek je meer bronnen voor beelden die je kunt gebruiken, of wil je meer over auteursrechten weten, kijk dan even op haar site.

 

De tweede fase: correcties

Wanneer de opmaak klaar is, krijg je een pdf met de eerste proef van de opmaak. Controleer deze goed op fouten in de opmaak, maar ook op typfouten en andere gekke dingen. Wanneer je probeert de correcties in een mail te zetten, merk je al snel dat dit best tijdrovend en ingewikkeld kan zijn. “Pagina 386, vierde alinea, tweede zin staan twee punten.” “Hoofdstuk 3, derde pagina, 24ste zin staat het woord gebruikssrechten, dit moet gebruiksrechten zijn.” Probeer dit maar eens te begrijpen en goed door te voeren! Het is veel werk voor je ontwerper om dit helemaal uit te pluizen. Maar ook voor jou om alles op deze manier te noteren.

 

Correcties in de pdf aangeven met Adobe Acrobat

Veel fijner is om je correcties aan te geven in ‘notities’ in de pdf. Dit kan in de Adobe Acrobat. Klik wanneer je het bestand van de proef geopend hebt op de knop ‘notitie toevoegen’ (die met het tekstballonnetje). Klik daarna op de plek waar je de correctie wilt aangeven en er verschijnt een notitieveld. Typ hier zo bondig mogelijk je correctie. Wil je langere stukken tekst aangeven? Dan is het handig om deze eerst in Word te typen en daarna in het notitieveld te plakken. De opmaak verdwijnt zodra je de tekst in het notitieveld in de pdf plakt. Dus wanneer je kopjes en dergelijke wilt aangeven, kan je dit beter in Word doen. In de notitie kan je dan verwijzen naar het betreffende Word-bestand dat je hebt meegestuurd.

Naast het tekstballonnetje vind je nog meer tools, zo kan je ook tekst arceren. Wil je tekst schrappen? Selecteer dan bijvoorbeeld de tool voor tekst doorhalen en arceer de betreffende tekst. Je kan ook tekst doorhalen en meteen een notitie toevoegen. Hier is een aparte knop voor.

 

‘Zoek en vervang’ voor vaak terugkomende fouten

Kom je er achter dat je een bepaald woord door het hele boek heen consequent verkeerd geschreven hebt? Dan is er een snelle truc om dit makkelijk terug te vinden. Zonder alle 485 pagina’s van de pdf een voor een door te hoeven lopen. Druk op cmd + F (op de mac, of ctrl + F op een Windows pc) en er opent een zoekveld. Typ hierin de verkeerde schrijfwijze van het woord en loop zo het hele document door.

Arceer het woord op elke plek dat je hem tegenkomt. Plaats voorin de pdf een notitie dat dit woord door het hele boek moet worden aangepast en op welke manier. Heb je geen zin om te zoeken en vind je het niet erg om je ontwerper dit te laten doen? Plaats dan alleen de opmerking. Je ontwerper kan in het opmaakprogramma op dezelfde manier zoeken en het woord meteen vervangen voor de juiste schrijfwijze.

 

Gebruik consequent dezelfde schrijfwijzen

Cmd + F is trouwens ook een handige manier als je een bepaald woord (of afkorting) vaak inconsequent schrijft. Bepaal op welke manier je dit in je boek wilt schrijven en zoek en arceer de verkeerde schrijfwijze. Op deze manier is je gebruik van termen steeds hetzelfde. Dit komt een stuk professioneler over dan wanneer je alles door elkaar gebruikt.

 

Laatste kritische controle en akkoord geven

Ben je klaar, sla de pdf dan op onder een aparte naam. Liefst beschrijvend, zodat iedereen alles later overzichtelijk terug kan vinden. Stuur deze terug naar je ontwerper. Dit proces kan zich een paar keer herhalen, tot je helemaal tevreden bent en akkoord geeft op de proef.

Dan kan de ontwerper een drukklaar pdf-bestand maken en aan jou of aan de drukker aanleveren. Afhankelijk van hoe je dit hebt afgesproken. Zorg dat je helemaal zeker weet dat alles klopt. Op het moment dat je akkoord hebt gegeven, is de ontwerper in principe niet meer verantwoordelijk voor eventuele foutjes in het drukwerk. Ook niet als die in de proeven over het hoofd zijn gezien.

 

Je boek laten drukken

Heb je zelf uitgezocht met welke drukker je gaat werken? Of laat je dit liever aan je ontwerper over? De meeste ontwerpers hebben een netwerk van drukkers die elk gespecialiseerd zijn in hun eigen gebied. Het is makkelijk om hier gebruik van te maken. Aan de andere kant vind je het misschien fijn om rechtstreeks afspraken met de drukker te maken.

Er zijn zelfs tussenpersonen, een soort ‘drukwerkmakelaars’ die weer tussen de ontwerper en de drukker in zitten. Dit kost meestal iets meer, maar kan ook erg handig zijn. Vorig jaar maakte ik voor een klant een boek een centimeter smaller en een centimeter minder hoog. Dit boek gaven zij al jaren elk jaar in herziene vorm uit. Dit kleinere formaat scheelde enorm in drukkosten. Misschien doordat op deze manier bij een specifieke drukker net wat economischer uit de vellen papier kon worden gesneden. Of omdat het zo op een andere drukpers paste. Wat het precies was heb ik niet nagevraagd. Maar doordat zij met een tussenpersoon werken die zulke dingen precies weet, hebben ze uiteindelijk een heleboel geld bespaard. Voor nu en voor de toekomstige uitgaven.

 

Je boek verkopen

Wanneer je boeken gedrukt zijn, wil je natuurlijk dat ze worden gekocht. Wanneer je dit in eigen beheer wilt doen, heb je in elk geval een website nodig. Liefst met een webshop functionaliteit. Zorg ervoor dat de uitstraling van je website aansluit bij het ontwerp van je boek. Op die manier creëer je herkenbaarheid en een professionele, betrouwbare uitstraling.

Ook aanwezigheid op social media is belangrijk. Hiervoor geldt hetzelfde als voor je website. Zorg voor eenheid en consistentie! In je ‘tone of voice’, de manier waarop je (potentiële) klanten aanspreekt dus, en in de vormgeving.

Wanneer je hele (online) marketing aansluit bij de inhoud van je boek, zien bezoekers wat ze kunnen verwachten. En waarom ze jouw boek zouden moeten kopen. Dit geldt natuurlijk voor elke dienst en elk product wat je wilt verkopen.

Zoals Charlotte al schreef in haar blog, kan je over de marketing natuurlijk nog veel meer schrijven. Gelukkig zijn er heel veel mensen die dit doen en is hier heel veel informatie over te vinden. En kom je er zelf niet uit, roep dan de hulp in van een ontwerper die hier ervaring mee heeft. Uiteindelijk is branding en marketing altijd maatwerk. Dat jou, je boek en/of product helemaal op het lijf moet zijn geschreven. Pas dan klopt de boodschap met de binnenkant en de buitenkant en kom je geloofwaardig over. En willen mensen bij je kopen.

Kan je hier hulp bij gebruiken? Tegen welke vragen loop jij aan? Neem gerust contact met mij op. Via de telefoon of via Skype kan je me jouw ideeën vertellen en geef ik tips over hoe je je project het beste aan kunt pakken.

Hanneke de Wit

Hanneke de Wit schreef  Van passie naar boek, is grafisch ontwerper, schrijfcoach en redacteur, en hielp al vele ondernemers om een boek uit te geven en zo hun bedrijf te laten groeien.

Een boek maken is een prachtig project. Het helpt je om de doelstellingen van je bedrijf aan te scherpen en zal je meer voldoening geven dan je je ooit had kunnen voorstellen. En het mooiste is dat als jij een boek uitgeeft voor je bedrijf, het meer is dan alleen een aanvulling op je aanbod.

Een boek heeft iets magisch en is een prachtige marketingtool. Het geeft je autoriteit op je vakgebied, opent nieuwe deuren en zorgt ervoor dat je jezelf en je bedrijf kunt promoten op plekken waar je anders niet terecht was gekomen.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer lezen?

Het belang van een ijzersterke opmaak voor je boek

Het belang van een ijzersterke opmaak voor je boek

Gisteravond was ik bezig met mijn cursus Zweeds en het frustreerde me dat mijn cijfers steeds verder omlaag gingen. Hoe meer nieuwe informatie erbij kwam en hoe meer nieuwe regels ik leerde, hoe minder het me lukte om alles toe te passen.

Lees meer
Hoe je met een goede cover meer boeken verkoopt

Hoe je met een goede cover meer boeken verkoopt

Wat denk jij? Wanneer is een boek cover goed? Of heb je daar nooit eerder over nagedacht? Is een cover goed als jij hem mooi vindt? Als de doelgroep hem mooi vindt? Of is er een magische formule voor en hangt het af van de gebruikte lettertypes en kleuren?

Uitgelicht

Hoe je met een goede cover meer boeken verkoopt

Wat denk jij? Wanneer is een boek cover goed? Of heb je daar nooit eerder over nagedacht? Is een cover goed als jij hem mooi vindt? Als de doelgroep hem mooi vindt? Of is er een magische formule voor en hangt het af van de gebruikte lettertypes en kleuren?

Lees meer
Van passie naar boek

Wil jij een boek schrijven en uitgeven? Dan is Van passie naar boek voor jou!

Het staat vol tips en tricks uit de praktijk en begeleidt je stap voor stap naar je eigen boek. Je leest:

  • hoe je de eerste hobbels overwint en begint met schrijven
  • hoe je het schrijfproces gestructureerd aanpakt
  • hoe je ervoor zorgt dat je boek er professioneel uitziet
  • hoe je je boek inzet als promotiemiddel voor je bedrijf
  • hoe je van je boek een bestseller maakt

 

Laat niets je meer tegenhouden om dat boek te schrijven voor je bedrijf!

ZORG ERVOOR DAT JOUW BOEK ER KOMT!

Maak een vliegende start met het eerste hoofdstuk van ‘Van passie naar boek’ en mijn tips en tricks in je mailbox.

Van passie naar boek

Verzonden. Check snel je mail!