Bestel nu jouw exemplaar van Van passie naar boek!

Met deze 8 tips komt jouw boek er echt

Een boek schrijven: met deze 8 tips komt jouw boek er echt!

door | 27 april 2020 | schrijven

> uten lezen

Eindelijk heb je het uitgesproken: je gaat een boek schrijven! Misschien twijfel je al heel lang en ben je eindelijk begonnen, of misschien was het juist een impulsief besluit. Hoe dan ook, de grootste hobbel heb je nu al overwonnen door te besluiten dat je het gaat doen.

Hoewel een boek schrijven niet vanzelf gaat, is het goede nieuws dat het je met deze 8 tips zeker zal lukken. Met als ultieme beloning: jouw boek dat straks vers van de drukker komt en overal verkrijgbaar is!

1. Laat de wereld weten dat je een boek gaat schrijven

Heel eng, maar de beste stok achter de deur is om de mensen om je heen, en op social media, te laten weten dat je een boek gaat schrijven. Dat klinkt eng, want als je het eenmaal verteld hebt dan moet je wel…

Maar dat is nou juist de bedoeling! Wees niet bang dat je af zult gaan en dat iedereen erachter komt dat je het helemaal niet kunt. Iedere ondernemer kan een boek schrijven. De kunst is om helder in beeld te krijgen wat je precies wilt vertellen en waarom. Daar kom je achter door eerst een boekconcept te maken. Download daarvoor gratis het eerste hoofdstuk van ‘Van passie naar boek’.

2. Begin gewoon

Ja, dat is lekker makkelijk… Zo kan ik het ook! Toch is dat wat je moet doen, de handen uit de mouwen steken en beginnen.

Eigenlijk is het wel grappig. Precies toen ik dit artikel wilde gaan schrijven, over hoe je geïnspireerd aan het schrijven gaat en ervoor zorgt dat je boek er komt, liet mijn inspiratie me ook even in de steek en zat ik zelf naar het bekende lege Word-document te staren.

Laat niet door dat witte blad imponeren. Een goed begin is het halve werk, en een voorlopige indeling is wat je nodig hebt. Heb je die nog niet? Maak hem dan nu. Ook de voorlopige indeling komt aan bod in het gratis eerste hoofdstuk van ‘Van passie naar boek’.

Ben je daarmee klaar, dan kan je aan de slag. Zie het als een checklist met alle onderwerpen die aan bod zullen komen in je boek. Begin bovenaan, of halverwege als je voor een ander onderwerp meer inspiratie hebt. Begin met schrijven en vink de onderdelen die je hebt behandeld een voor een af.

De eerste zin is altijd het moeilijkst, en als je die niet kunt bedenken is het lastig om een begin te maken. Schrijf daarom eerst eens op wat je in dit hoofdstuk wilt vertellen en waarom. Gewoon puntsgewijs, niet te ingewikkeld.

Dat zijn jouw aantekeningen, die je helpen om structuur in je verhaal te brengen. Zet ze, net als je voorlopige indeling, in de volgorde waarop je ze wilt behandelen en je ziet je verhaal vanzelf verschijnen.

Dwing jezelf vervolgens niet om daarna alsnog met die eerste zin te beginnen. Lukt het niet? Begin dan halverwege je verhaal en vul het later aan met het intro. Niemand verplicht je om in een bepaalde volgorde te werken.

Het kan ook zijn dat een gesprek met iemand die je kent je kan helpen. Liefst iemand die weinig of niets weet van het onderwerp. Als je vertelt waar je boek of hoofdstuk over gaat, word je gedwongen om samen te vatten wat je wilt vertellen. Probeer daarna te noteren wat je zojuist hebt verteld, en je hebt de eerste woorden geschreven.

3. Kies een onderwerp waar je heel enthousiast over bent

Ben je dat niet, dan wordt het een onmogelijke opgave om een aansprekende tekst te schrijven. En waarom zou je ook? Je schrijft een boek omdat je de wereld iets te vertellen hebt.

Toen ik ‘Van passie naar boek’ aan het schrijven was, zag ik erg op tegen het laatste deel, de promotie van je boek. Er zijn zoveel mensen die veel meer verstand hebben van promotie… En hoe kan ik in een paar hoofdstukken alle mogelijkheden aan bod laten komen die er zijn?

Het lukte pas toen ik besefte dat ik mijn eigen manier heb, die past bij mijn aanpak en dus bij de rest van mijn boek. Al die andere manieren liet ik links liggen. Niet omdat ze er niet toe doen, maar omdat het belangrijk is om keuzes te maken en je onderwerp voor jezelf af te bakenen.

Wat denk je dat er gebeurde toen ik er toch mee aan de slag ging? Ik vond mijn eigen stem en ontdekte dat ik precies wist waarom ik de onderwerpen die er wel in kwamen aan bod wilde laten komen. En het mooiste is, achteraf is dit mijn favoriete hoofdstuk. Niet vanwege het onderwerp, maar omdat ik het enthousiasme dat ik voelde terwijl ik schreef tussen de regels door lees.

Misschien is dit dan ook wel de belangrijkste tip in dit artikel. Want als je kiest voor een onderwerp waar jouw hart sneller van gaat kloppen, schrijf je automatisch een verhaal dat leeft, dat je lezers aanspreekt. Jouw stem klinkt erin door en je enthousiasme over het onderwerp is waarom je je boek schrijft. Er is geen betere manier om je lezers kennis met jou te laten maken.

4. Wacht niet op inspiratie

Nee, echt niet. Inspiratie komt niet naar je toe als je erop wacht. Het tegenstrijdige is zelfs dat het, net als verliefdheid, juist komt als je het niet verwacht. Eigenlijk weet iedereen dat: wanneer je onder de douche staat, een wandeling maakt, of in de auto of de trein zit krijg je de beste ideeën. Terwijl je er helemaal niet mee bezig bent en geen pen en papier bij de hand hebt om aantekeningen te maken.

Inspiratie is ongrijpbaar en laat zich niet afdwingen. Gelukkig laat het zich wel verleiden. Als je alles even loslaat en iets heel anders doet. Zoals een wasje vouwen, een lange wandeling maken, of zelfs een hele dag vrij nemen.

Wanneer je ontspannen bent, krijgen je gepijnigde hersenen de kans om zich te herstellen. Heel de dag, misschien al heel de week, was je aan het nadenken en draaiden je gedachten overuren. Soms is dat gewoon nodig, maar voor je creativiteit is het dodelijk. Hoe meer je nadenkt, hoe minder je daarvan hebt.

Dwing jezelf niet om er even niet aan te denken, want ook daarvoor moeten je hersenen zich inspannen. Juist door afleiding te zoeken en ervoor te zorgen dat je iets anders aan je hoofd hebt gaat het stromen.

Inspiratie heeft ruimte nodig, letterlijk. Dus ga erop uit, ga naar buiten. Maak een wandeling in de natuur en neem alle indrukken in je op. Kijk om je heen, luister naar de fluitende vogels, en geniet.

5. Gun jezelf een vast moment om te schrijven

Dat lijkt misschien in tegenspraak met de vorige tip, want als je een vast schrijfmoment hebt, ben je dan niet verplicht om die dag ook daadwerkelijk te schrijven? Zit je dan niet alsnog te wachten tot de inspiratie komt?

Zie het echter niet als een verplichting, maar als een kado voor jezelf. Je mag deze tijd helemaal op je eigen manier invullen. Lukt het om te schrijven? Fijn! Heb je inspiratie nodig? Voel je dan niet schuldig en ga erop uit, of doe iets waar je blij van wordt.

Nu hoor ik je denken, ik heb ook nog ander werk! Wat moeten mijn klanten dan? Geloof me, met een beetje communicatie en een goede planning, kan je je vaste schrijfmoment prima om je andere werk heen creëren.

Toen ik ‘Van passie naar boek’ schreef was de dinsdag mijn vaste schrijfdag. Heel soms deed ik klusjes die écht niet konden wachten, maar meestal stond mijn mailprogramma uit en mijn telefoon op stil. Dat heb ik maanden zo gedaan, en wat denk je? Mijn klanten hebben het niet eens gemerkt.

Normaal gesproken kan je ook niet 24/7 bereikbaar zijn. Misschien heb je wel eens een bespreking, of een project waaraan je langer achter elkaar werkt. Ook dan ben je een tijdje niet bereikbaar. Gun die momenten niet alleen aan je klanten, maar ook aan jezelf.

Hoewel het nu misschien nog wel als een verplichting voelt, zal je ontdekken dat het schrijven op die dagen steeds makkelijker gaat. Alsof je je schrijfspier traint. Natuurlijk heb je af en toe dagen waarop het niet meteen lukt, maar na verloop van tijd wordt het routine. Je slaat je laptop open, kijkt waar je was gebleven, en begint verder te schrijven.

6. Laat je perfectionisme los

Als je eerst gaat teruglezen, is verleiding groot om te gaan herschrijven wat je net gelezen hebt, in plaats van verder te schrijven. Geef daar niet aan toe. Schrijven is schrappen, maar niet in dit stadium. Dat komt later wel, als alle hoofdstukken klaar zijn.

De perfecte tekst bestaat niet, en als je eenmaal begint met verbeteren blijf je bezig en komt er nooit een boek. Elke zin kan op vele manieren worden opgebouwd, en voor deze fase is dat niet belangrijk.

Schrijf eerst je hele boek en probeer het niet perfect te doen. Perfectie is een illusie, en is bovendien dodelijk voor je creativiteit. Juist door gewoon te beginnen, ontstaan de mooiste dingen.

7. Creëer een fijne werkplek

Natuurlijk kan je even de deur uit gaan als je inspiratie nodig hebt, maar nog belangrijker is dat je een inspirerende werkplek hebt. Niet omdat je daardoor gegarandeerd elk moment dat je aan het schrijven bent bruist van de ideeën, maar wel omdat het alles zoveel leuker maakt.

Net als een vast schrijfmoment, is een fijne werkplek een kado aan jezelf. Zodat je popelt om er te gaan zitten en aan de slag te gaan. De keuze om aan je boek te gaan schrijven verandert zo vanzelf in een verlangen.

Het hoeft geen heel kantoor te zijn, een fijn hoekje in de kamer is voldoende. Als je er maar comfortabel zit en genoeg ruimte hebt voor je spullen. Want ik weet niet hoe het bij jou is, maar zelfs nu ik dit artikel schrijf, ben ik omringd door opengeslagen boeken en mijn notitieboek vol aantekeningen.

8. Maak je project klein en overzichtelijk

Dit is de basis van dit verhaal, maar het beste heb ik tot het laatst bewaard. Want zelfs als je alle voorgaande tips hebt opgevolgd, kan je ‘een boek schrijven’ nog steeds ervaren als een overweldigend project.

In Wacht maar niet op mij, ik haal jullie later wel in brengt Yvonne Mol dit prachtig onder woorden:

“Wat ik eerst niet begreep, is dat je nou eenmaal geen boek schrijft. Je schrijft woorden, zinnen en met een beetje geluk af en toe een hele alinea (…). Met slechts die kleine stapjes kom je vooruit. Sneller gaat het niet, ook niet als je heel graag wilt. Juist niet als je heel graag wilt. Ik had mezelf een hoog doel gesteld, maar het verlangen naar het resultaat ontmoedigde de stappen die ervoor nodig waren.”

“Het is een magisch proces, schrijven. Het kan me verheffen, maar als mijn doelen te hoog zijn kan het me vreselijk beklemmen. Zodra ik hunker naar het resultaat, stagneert alle creativiteit. Als ik daarentegen denk: ‘Ik ga vandaag lekker een uurtje schrijven’, dan maakt mijn hart een sprongetje en kan ik niet wachten om te beginnen.”

Verdeel je project in kleine stappen, dan bereik je langzaam maar zeker vanzelf je doel. Is een hele dag schrijven te veel voor je? Schrijf dan elke dag een uurtje. Sommige schrijvers schrijven zelfs elke dag maar een kwartier! Als dat je helpt om verder te gaan, doe dat dan. Baal niet dat het zo langzaam gaat, maar geniet juist van het proces.

Yvonne sluit haar boek af met een verhaal over een koning die vanuit zijn slaapkamer uitkeek op een berg. Achter die berg lag de zee, en de koning had één wens: vanuit zijn slaapkamerraam de zee kunnen zien. Uit het hele land kwamen mensen naar het paleis om te proberen de berg weg te krijgen, met een kist vol goud en juwelen als beloning in het vooruitzicht.

Het was echter een klein meisje dat het voor elkaar kreeg. Eenvoudigweg door handje voor handje het zand waaruit de berg bestond te verplaatsen. Net zolang tot de hele berg ergens anders stond.

Hanneke de Wit

Hanneke de Wit schreef  Van passie naar boek, is grafisch ontwerper, schrijfcoach en redacteur, en hielp al vele ondernemers om een boek uit te geven en zo hun bedrijf te laten groeien.

Een boek maken is een prachtig project. Het helpt je om de doelstellingen van je bedrijf aan te scherpen en zal je meer voldoening geven dan je je ooit had kunnen voorstellen. En het mooiste is dat als jij een boek uitgeeft voor je bedrijf, het meer is dan alleen een aanvulling op je aanbod.

Een boek heeft iets magisch en is een prachtige marketingtool. Het geeft je autoriteit op je vakgebied, opent nieuwe deuren en zorgt ervoor dat je jezelf en je bedrijf kunt promoten op plekken waar je anders niet terecht was gekomen.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer lezen?

Beter leren schrijven? Ga meer schrijven!

Beter leren schrijven? Ga meer schrijven!

Ben je bang dat je niet goed genoeg bent? Loop je vast met schrijven, al voordat je goed en wel bent begonnen? Of denk je dat het je nooit zal lukken en dat je maar beter kan stoppen voor je jezelf voor gek zet? Dan is dit het allerbelangrijkste wat je ooit zult lezen!

Lees meer
Hoe je met een goede cover meer boeken verkoopt

Hoe je met een goede cover meer boeken verkoopt

Wat denk jij? Wanneer is een boek cover goed? Of heb je daar nooit eerder over nagedacht? Is een cover goed als jij hem mooi vindt? Als de doelgroep hem mooi vindt? Of is er een magische formule voor en hangt het af van de gebruikte lettertypes en kleuren?

Uitgelicht

Hoe je met een goede cover meer boeken verkoopt

Wat denk jij? Wanneer is een boek cover goed? Of heb je daar nooit eerder over nagedacht? Is een cover goed als jij hem mooi vindt? Als de doelgroep hem mooi vindt? Of is er een magische formule voor en hangt het af van de gebruikte lettertypes en kleuren?

Lees meer
Van passie naar boek

Wil jij een boek schrijven en uitgeven? Dan is Van passie naar boek voor jou!

Het staat vol tips en tricks uit de praktijk en begeleidt je stap voor stap naar je eigen boek. Je leest:

  • hoe je de eerste hobbels overwint en begint met schrijven
  • hoe je het schrijfproces gestructureerd aanpakt
  • hoe je ervoor zorgt dat je boek er professioneel uitziet
  • hoe je je boek inzet als promotiemiddel voor je bedrijf
  • hoe je van je boek een bestseller maakt

 

Laat niets je meer tegenhouden om dat boek te schrijven voor je bedrijf!

ZORG ERVOOR DAT JOUW BOEK ER KOMT!

Maak een vliegende start met het eerste hoofdstuk van ‘Van passie naar boek’ en mijn tips en tricks in je mailbox.

Van passie naar boek

Verzonden. Check snel je mail!