Bestel nu jouw exemplaar van Van passie naar boek!

Een boek uitgeven in eigen beheer: van durven naar doen

Een boek uitgeven in eigen beheer

door | 22 april 2019 | uitgeven

> uten lezen

Jij bent een ondernemer met passie voor je vak. Je hoofd zit vol waardevolle informatie waarmee je klanten kunt helpen. Misschien denk je, een boek schrijven, is dat wel voor mij weggelegd? Daar moet je toch enorm goed voor kunnen schrijven? En bovendien, wie gaat mijn boek uitgeven? Er zijn al zoveel boeken op de markt van bekendere auteurs…

Welke uitgever vindt mijn verhaal interessant genoeg om mijn boek uit te geven? Of zal ik mijn boek uitgeven in eigen beheer? Waar begin ik dan? Zoiets heb ik nog nooit gedaan. Hoe ga ik mijn boek dan ooit verkopen? Ik wil niet met een zolder vol stoffige dozen blijven zitten. Het is best een investering… Niet alleen in tijd, maar ook in geld, want mijn boeken moeten opgemaakt en gedrukt worden en ik durf die sprong in het diepe niet te maken.

Jouw boek verdient het om geboren te worden

Net zoals vele anderen, blijf je zitten met het idee dat jouw boek waarschijnlijk voor altijd een droom zal blijven. Zo zonde, want het boek leeft al in jouw hoofd en verdient het om geboren te worden! Omdat jij uniek bent als persoon en als ondernemer en omdat niemand anders jouw verhaal zou kunnen vertellen zoals jij dat kunt. Het enige dat je hoeft te doen is beslissen dat je het gaat doen, en springen.

Ook ik heb jaren geleden op dit punt gestaan. Ik dacht precies dezelfde dingen als jij. Mijn bedrijf liep lekker, maar op deze investering had ik niet gerekend. Sterker nog, het was nooit eerder bij me opgekomen. Want ja, ook ik dacht dat dit alleen voor the happy few was weggelegd. Als niemand zo’n boek nog had gemaakt, dan zou er wel geen markt voor zijn. Want er zijn zoveel slimme, knappe uitgevers, als het echt een goed idee was, dan had iemand anders het toch al gedaan?

Nee dus! Want al die slimme, knappe uitgevers hebben niet in mijn schoenen gestaan en niemand had het verhaal kunnen vertellen dat ik te vertellen had. Niet op deze manier, op mijn manier. En dat is wat jouw boek bestaansrecht geeft. Jouw verhaal en jouw manier.

Je boek laten uitgeven door een uitgever

Natuurlijk kan je met je idee aankloppen bij uitgeverijen en hopen dat iemand geïnteresseerd is en het uit wil geven. Velen zijn je hierin voorgegaan en velen doen dit nog steeds. Daarom zijn die stapels met manuscripten die doorgenomen moeten worden ook zo hoog, en kan het maanden duren voor je überhaupt iets terughoort nadat je een uitgever je idee hebt gestuurd. En wordt jouw boek er uitgepikt, dan is de kans groot dat je terug moet naar de tekentafel. Herschrijven, stukken verplaatsen, delen schrappen…

Want elke uitgever heeft zijn eigen doelgroep en afzetmarkt, en daarom dus ook zijn eigen agenda. Past jouw boek binnen de visie van de uitgever, dan moet het waarschijnlijk wel nét in een iets anders vorm. Niet in de vorm die jij oorspronkelijk voor ogen had.

En zo besluit je dat je droom om een boek te schrijven inderdaad maar een droom moet blijven. Of dat je je moet conformeren aan de wensen van een uitgever en dat het er dan wel komt, maar heel anders wordt dan het boek dat al zo lang in jouw hoofd leeft.

Je boek uitgeven in eigen beheer

Zonder te willen zeggen dat het geen voordelen heeft om via een uitgever uit te laten geven, is dit een pleidooi om je boek uit te geven in eigen beheer. Zodat je alle vrijheid hebt en het helemaal wordt zoals jij wilt.

Niet alleen de inhoud, maar ook de layout en de uitstraling: de opmaak en het omslag. Zodat jij je klanten iets kunt geven, maar ook nieuwe klanten zult krijgen via andere kanalen. Bijvoorbeeld doordat je je boek via het CB aanbiedt zodat het binnen een paar weken in alle online boekhandels te vinden is.

Ja, daarvoor is wel een investering nodig. Maar elke cent die je investeert zal je uiteindelijk ruimschoots terugverdienen. Niet alleen aan de verkoop van je boeken, maar ook doordat een boek je een expertstatus geeft die je uiteindelijk meer klanten en meer winst zal opleveren. Met een boek laat je zien hoeveel vakkennis je hebt.

Mensen die je boek lezen, leren jou op een laagdrempelige manier kennen. Ze kunnen profiteren van alles wat je weet, zonder meteen contact met je op te hoeven nemen en het gevoel te hebben dat ze zich tot een grotere investering verplichten. En komen ze erachter dat ze meer nodig hebben? Dan weten ze met wie ze contact op kunnen nemen. Want inmiddels kennen ze je, weten ze precies wat je te bieden hebt en zullen ze je vertrouwen.

Kennis kan jouw expertise nooit vervangen

Of je nu een grote online zichtbaarheid hebt of juist een goed offline netwerk, er zijn vele manieren om je boek onder de aandacht te brengen. Begin bijvoorbeeld eens om al je bestaande klanten een boek te koop aan te bieden. Of nog mooier, geef ze een gratis exemplaar. Dit boek komt voor hen als geroepen, want als het goed is heb je je boek voor hen geschreven en staat hierin alles wat zij moeten weten.

Hebben ze jou dan niet meer nodig als ze je boek gelezen hebben? Ja zeker wel! Laatst vertelde mijn kapster dat een klant een briefje had meegenomen dat zij had laten liggen, met de kleurnummers van de gebruikte verf. Hiermee zou ze haar haar met dezelfde haarverf door een goedkopere kapper kunnen laten verven. Ideaal, dure kapper helpt je de beste kleur te vinden en goedkope kapper past het toe. Of je googlet even, bestelt de juiste verf en doet het zelf.

Dat lijkt makkelijk verdiend, maar dat is het niet. Uiteindelijk zal het resultaat nooit zo worden als wanneer de ‘dure’ kapper het had gedaan. Die heeft de juiste kleur gevonden doordat die alle achtergrondkennis heeft die nodig is.

Bovendien is de kleur niet het enige wat je kapsel bepaalt, je haar moet daarvoor ook door kundige, ervaren handen worden geknipt en geföhnd. Het gaat om het hele pakket, met alleen de informatie ben je er nog niet. Jij biedt je lezers met je boek dus alle kennis die van pas komt als ze met jou werken, maar jij bent degene die alle expertise heeft om goed werk af te kunnen leveren.

Just do it!

Dat is allemaal leuk en aardig denk je nu misschien, maar nu weet ik nog steeds niet waar ik moet beginnen. Gelukkig hoef je het niet allemaal alleen te doen. Ik kan je begeleiden met een eenvoudig stappenplan dat het schrijven veel makkelijker maakt, en zorg voor een mooi ontwerp dat helemaal past bij jou en je bedrijf. Neem eens vrijblijvend contact op. Via de telefoon of tijdens een online call kunnen we jouw ideeën bespreken en kan ik je tips geven over hoe je jouw project het best aan kunt pakken.

Hanneke de Wit

Hanneke de Wit schreef  Van passie naar boek, is grafisch ontwerper, schrijfcoach en redacteur, en hielp al vele ondernemers om een boek uit te geven en zo hun bedrijf te laten groeien.

Een boek maken is een prachtig project. Het helpt je om de doelstellingen van je bedrijf aan te scherpen en zal je meer voldoening geven dan je je ooit had kunnen voorstellen. En het mooiste is dat als jij een boek uitgeeft voor je bedrijf, het meer is dan alleen een aanvulling op je aanbod.

Een boek heeft iets magisch en is een prachtige marketingtool. Het geeft je autoriteit op je vakgebied, opent nieuwe deuren en zorgt ervoor dat je jezelf en je bedrijf kunt promoten op plekken waar je anders niet terecht was gekomen.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer lezen?

Je boek verkopen: 4 verdienmodellen

Je boek verkopen: 4 verdienmodellen

Je boek verkopen. Hoe ga je dat doen? Heb je daar al over nagedacht, of ben je gewoon aan de slag gegaan en zal je verder wel zien? Een boek schrijven is een intensief proces. Het is leuk maar het kost veel tijd, dus voor jou als ondernemer moet het wel iets opbrengen.

Lees meer
Hoe je met een goede cover meer boeken verkoopt

Hoe je met een goede cover meer boeken verkoopt

Wat denk jij? Wanneer is een boek cover goed? Of heb je daar nooit eerder over nagedacht? Is een cover goed als jij hem mooi vindt? Als de doelgroep hem mooi vindt? Of is er een magische formule voor en hangt het af van de gebruikte lettertypes en kleuren?

Uitgelicht

Hoe je met een goede cover meer boeken verkoopt

Wat denk jij? Wanneer is een boek cover goed? Of heb je daar nooit eerder over nagedacht? Is een cover goed als jij hem mooi vindt? Als de doelgroep hem mooi vindt? Of is er een magische formule voor en hangt het af van de gebruikte lettertypes en kleuren?

Lees meer
Van passie naar boek

Wil jij een boek schrijven en uitgeven? Dan is Van passie naar boek voor jou!

Het staat vol tips en tricks uit de praktijk en begeleidt je stap voor stap naar je eigen boek. Je leest:

  • hoe je de eerste hobbels overwint en begint met schrijven
  • hoe je het schrijfproces gestructureerd aanpakt
  • hoe je ervoor zorgt dat je boek er professioneel uitziet
  • hoe je je boek inzet als promotiemiddel voor je bedrijf
  • hoe je van je boek een bestseller maakt

 

Laat niets je meer tegenhouden om dat boek te schrijven voor je bedrijf!

ZORG ERVOOR DAT JOUW BOEK ER KOMT!

Maak een vliegende start met het eerste hoofdstuk van ‘Van passie naar boek’ en mijn tips en tricks in je mailbox.

Van passie naar boek

Verzonden. Check snel je mail!