Bestel nu jouw exemplaar van Van passie naar boek!

Een ebook maken van je boek of niet?

Een ebook van je boek of niet?

door | 6 december 2019 | uitgeven

> uten lezen

Wat lees jij liever? Een papieren boek of een ebook? Die vraag stelde ik op Instagram en de antwoorden verrasten me eigenlijk wel. Want ebooks zijn populair en steeds meer klanten vragen of ik van hun boek ook een ebook wil maken.

84% van de 46 stemmen waren voor een papieren boek, en maar 9 voor een ebook. Omdat een papieren boek lekker ruikt, tastbaarder is, lekkerder leest, fijner is voor je ogen, vanwege het gevoel van echte bladzijden omslaan, hoekjes omvouwen, aantekeningen en markeringen maken en het gevoel dat het lezen van een papieren boek je geeft.

Ook werd verschillende keren genoemd dat het lezen van een boek een rustmoment is, waarop je even offline bent en alleen maar met je boek bezig bent.

Digitaal leidt af

Dat is helemaal niet zo gek, want wanneer je een digitaal boek leest, ben je sneller afgeleid. Je checkt tussendoor even snel je mail, of kijkt ‘even’ op social media. Om er een half uur later achter te komen dat je bent vergeten wat je aan het doen was.

Lezen van papier werkt ontspannend

Van papier lezen we nu eenmaal makkelijker dan van een scherm. Het is ontspannend en zorgt ervoor dat je je helemaal kunt focussen. Daardoor nemen we de informatie beter op en het blijft beter ‘hangen’. Je zit even helemaal in het verhaal, of het nu fictie of non-fictie is.

Het blauwe licht dat je computer, tablet en telefoon afgeven, zorgt ervoor dat je moe wordt, overprikkeld raakt en misschien zelfs slecht kunt slapen. Daar heb je bij een papieren boek geen last van. Sterker nog, een boek lezen is juist ontspannend en helpt je ontprikkelen. Een papieren boek lezen geeft je echt even een rustmoment.

Toch een ebook

Toch zijn er ook veel lezers die liever een digitaal boek kopen dan een papieren. Je kunt het op verschillende apparaten lezen en hebt het altijd en overal bij je. Ook als je onverwacht moet wachten en even tijd over hebt.

Als je op vakantie gaat, is het makkelijk als je zo veel boeken mee kunt nemen als je wilt, zonder dat je tas daar zwaar van wordt. Want op een e-reader kunt je eindeloos veel boeken opslaan en gewone boeken kunnen best zwaar zijn. Een e-reader weegt weinig, en je houdt het makkelijker vast.

Bovendien moet je, als je online een boek bestelt, wachten tot het in je brievenbus ligt. In een ebook kun je direct beginnen nadat je de bestelling hebt geplaatst. Dat is dan ook de reden dat ik zelfs wel eens beide koop, de papieren versie én het ebook. Zeker als het om een boek gaat waarin je dingen op wilt kunnen zoeken. Het is dan ideaal als je het altijd bij de hand hebt doordat je het op je telefoon kunt openen.

De voordelen van een ebook

Ook als jij een boek aan het schrijven bent, heeft een ebook voor jou voordelen die een papieren boek niet heeft.

Een ebook is interactief

Zo kun je het interactief maken. Je kunt tekst aanklikbaar maken zodat lezers makkelijker door je boek kunnen navigeren, of ze naar je website sturen. Je kunt er zelfs filmpjes en andere interactieve elementen in zetten.

De verkoopprijs van een ebook ligt lager

De prijzen voor ebooks liggen lager dan voor gewone boeken, doordat je voor een ebook geen drukkosten maakt. Dat kan ervoor zorgen dat je boek toegankelijker wordt voor lezers, want misschien kopen zij sneller een goedkoper ebook dan dat ze meteen de duurdere papieren versie aanschaffen.

Dat is dan ook wel meteen een nadeel voor jou, want consumenten gaan ervan uit dat de prijs van een ebook een flink stuk lager ligt dan van de papieren versie. Een ebook koop je vaak al voor 5-15 euro. Kost het meer, dan wordt het al snel duur gevonden.

Voor ebooks geldt het 21% btw-tarief

Hou er ook rekening mee dat voor ebooks die je kunt downloaden een ander btw-tarief geldt. Voor een boek reken je 9% btw, maar voor een ebook gek genoeg nog steeds 21%. Hou dat in je achterhoofd wanneer je de prijs bepaalt. Want de btw moet jij afdragen aan de Belastingdienst, en gaat dus van je opbrengst af.

Per 1 januari 2020 is dit niet meer zo, en geldt ook voor ebooks het lage tarief van 9%.

Een kleinere investering

Die opbrengst ligt dus over het algemeen een stuk lager dan van een papieren boek waarvan je een grote oplage hebt laten drukken. Het voordeel is wel dat je voor een ebook een minder grote investering hoeft te doen. Je hoeft geen boeken te laten drukken, en de opmaak kost minder tijd dan die van een papieren boek. Ook hier ben je dus minder kosten aan kwijt.

Ebooks vallen buiten de Wet op de vaste boekenprijs

Ebooks vallen niet onder de Wet op de vaste boekenprijs (Wvbp). Op papieren boeken mag je volgens deze wet niet zomaar korting geven, tenzij je dit vastlegt bij het Commissariaat van de Media, zodat alle andere verkopers dezelfde actieprijs kunnen rekenen als jij.

Voor ebooks geldt dit niet. Dus wil je ebook (tijdelijk) voor een lagere prijs aanbieden, dan ben je daar vrij in. Pas hiermee wel op, want consumenten zijn geneigd om producten die in de uitverkoop zijn geweest een lagere waarde toe te kennen, en zullen bovendien misschien wachten met aanschaffen tot het weer in de aanbieding is.

De keuze is aan jou

Uiteindelijk moet je zelf afwegen of je alleen een ebook wilt laten maken, of dat je een ebook wilt aanbieden naast je gewone boek. Je hebt vast wel eens gezien dat grotere uitgevers soms verschillende uitgaven maken van één boek, een hardcover en een paperback bijvoorbeeld. Als jij een boek uitgeeft voor je bedrijf is dat misschien een te grote investering, maar een ebook is dan een mooie aanvulling op je aanbod.

Afbeelding boven deze post: een van de projecten in mijn portfolio, het ontwerp en de opmaak, en de technische realisatie van de ePub, van #contentrecht van Charlotte Meindersma.

Hanneke de Wit

Hanneke de Wit schreef  Van passie naar boek, is grafisch ontwerper, schrijfcoach en redacteur, en hielp al vele ondernemers om een boek uit te geven en zo hun bedrijf te laten groeien.

Een boek maken is een prachtig project. Het helpt je om de doelstellingen van je bedrijf aan te scherpen en zal je meer voldoening geven dan je je ooit had kunnen voorstellen. En het mooiste is dat als jij een boek uitgeeft voor je bedrijf, het meer is dan alleen een aanvulling op je aanbod.

Een boek heeft iets magisch en is een prachtige marketingtool. Het geeft je autoriteit op je vakgebied, opent nieuwe deuren en zorgt ervoor dat je jezelf en je bedrijf kunt promoten op plekken waar je anders niet terecht was gekomen.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer lezen?

Je boek verkopen: 4 verdienmodellen

Je boek verkopen: 4 verdienmodellen

Je boek verkopen. Hoe ga je dat doen? Heb je daar al over nagedacht, of ben je gewoon aan de slag gegaan en zal je verder wel zien? Een boek schrijven is een intensief proces. Het is leuk maar het kost veel tijd, dus voor jou als ondernemer moet het wel iets opbrengen.

Lees meer
Hoe je met een goede cover meer boeken verkoopt

Hoe je met een goede cover meer boeken verkoopt

Wat denk jij? Wanneer is een boek cover goed? Of heb je daar nooit eerder over nagedacht? Is een cover goed als jij hem mooi vindt? Als de doelgroep hem mooi vindt? Of is er een magische formule voor en hangt het af van de gebruikte lettertypes en kleuren?

Uitgelicht

Hoe je met een goede cover meer boeken verkoopt

Wat denk jij? Wanneer is een boek cover goed? Of heb je daar nooit eerder over nagedacht? Is een cover goed als jij hem mooi vindt? Als de doelgroep hem mooi vindt? Of is er een magische formule voor en hangt het af van de gebruikte lettertypes en kleuren?

Lees meer
Van passie naar boek

Wil jij een boek schrijven en uitgeven? Dan is Van passie naar boek voor jou!

Het staat vol tips en tricks uit de praktijk en begeleidt je stap voor stap naar je eigen boek. Je leest:

  • hoe je de eerste hobbels overwint en begint met schrijven
  • hoe je het schrijfproces gestructureerd aanpakt
  • hoe je ervoor zorgt dat je boek er professioneel uitziet
  • hoe je je boek inzet als promotiemiddel voor je bedrijf
  • hoe je van je boek een bestseller maakt

 

Laat niets je meer tegenhouden om dat boek te schrijven voor je bedrijf!

ZORG ERVOOR DAT JOUW BOEK ER KOMT!

Maak een vliegende start met het eerste hoofdstuk van ‘Van passie naar boek’ en mijn tips en tricks in je mailbox.

Van passie naar boek

Verzonden. Check snel je mail!