Hoe vind je tijd om je boek te schrijven? Je hebt het megadruk! Bestaande klanten blijven maar een beroep op je doen en steeds meer nieuwe klanten weten je te vinden. De schoorsteen moet roken, dus betaald werk gaat voor en je boek moet maar even wachten. Daar in dat stoffige mapje op je computer, waar het al tijden niets anders doet dan dat… Ooit, als je tijd hebt, ga je aan de slag. Echt waar!
Het probleem is alleen, dat zeg je waarschijnlijk al maanden, misschien zelfs al jaren. En zoals je wel gemerkt hebt, die tijd komt er nooit. Dat wil zeggen, niet als je erop gaat zitten wachten.
Daarom geef ik je 6 tips waarmee je ervoor zorgt dat je boek tóch dit jaar nog af komt.
1. Geef jezelf een deadline
Als je net begonnen bent met schrijven is het een beetje eng om een deadline vast te stellen. Je hebt misschien nog geen flauw idee hoeveel tijd zoiets kost. Wat is dan realistisch?
Toch is dit de belangrijkste tip die ik je kan geven. Want als je geen eindpunt hebt waar je naartoe kunt werken, is het erg moeilijk om gemotiveerd te blijven en tijd te vinden om te schrijven. Je boek is dan niets meer dan een van de, waarschijnlijk vele, ideeën waar je ooit iets mee gaat doen.
Een deadline zorgt ervoor dat je gedurende het hele proces in beeld hebt hoeveel werk het nog is, en hoeveel tijd je nog hebt. Het levert een simpele rekensom op: hoeveel woorden wil je schrijven voor je boek, hoe lang heb je nog voor het af moet zijn, en hoeveel moet je de komende tijd dus per week of per maand produceren?
Heb je geen idee wat een goede deadline is? Lees dan eerst de volgende tips.
2. Doe elke week iets aan je boek
Een boek schrijven doe je niet alleen op het moment dat je achter je computer zit te typen. Soms zal je research moeten doen, maar ook als je met heel andere dingen bezig bent, kan je onbewust aan het brainstormen zijn over je boek. Sterker nog, juist als je even iets heel anders doet, heeft je brein volop de gelegenheid om op de achtergrond voor jou te werken.
Deze tip is dan ook de makkelijkste van allemaal: doe elke week in ieder geval iets aan je boek. Daarmee bedoel ik dus niet dat je per se elke week aan je boek hoeft te schrijven. Dat zou natuurlijk nog veel beter zijn, maar we weten allemaal dat dat nou eenmaal niet altijd kan.
Heb je echt even geen tijd om te schrijven omdat er belangrijke projecten voor moeten gaan? Dan zijn er altijd andere dingen die je wel kunt doen. Even iets opzoeken zodat je daar later mee verder kan, of een stuk tekst doornemen waarvan je twijfelt of het wel lekker loopt.
Op die manier hou je je boek top of mind, je zorgt ervoor dat je er steeds mee bezig blijft. Je onderbewuste krijgt daardoor de kans om voor je verder te werken, terwijl jij aan dat belangrijke project van je klant werkt.
Probeer het maar eens, je zult verrast zijn door de onverwachte, creatieve ideeën die het oplevert!
3. Gun jezelf een vast schrijfmoment
Wil je jezelf echt een groot kado geven, gun jezelf dan een vast moment om aan je boek te schrijven. Dat kan een vaste schrijfochtend zijn, of juist een avond, of elke ochtend een kwartier of een half uur. Net wat het best in jouw schema past en op welk moment dat jou goed uit komt.
Jij kent jezelf het best en weet waarschijnlijk wel op welk moment van de dag je op je best bent en wanneer juist niet. Ben je een avondmens, dan heeft het waarschijnlijk weinig zin om jezelf te dwingen elke maandagochtend om zeven uur te gaan schrijven.
Kies dus een moment dat bij jou past en block deze tijd alvast een aantal weken vooruit in je agenda. Plan de rest van je werk hier omheen en laat klanten als het nodig is weten dat je op die tijdstippen van de week niet beschikbaar bent.
Omdat het een vast moment is dat elke week terugkomt, is het voor je klanten goed te overzien. Sterker nog, waarschijnlijk merken ze het niet eens. Per slot van rekening kan je nu ook niet elk moment van de dag beschikbaar zijn, want je hebt ongetwijfeld meerdere klanten.
4. Kies een vaste schrijfdag
Heb je de vorige tip geprobeerd en gaat het je niet snel genoeg? Reserveer dan in plaats van een vast dagdeel een volledige vaste dag in de week om aan je boek te schrijven. Dan zal je al snel merken dat het op die dagen steeds makkelijker wordt om gefocust te werken.
Je hoeft nergens anders aan te denken, want een deadline voor klanten heb je niet. Deze dag is helemaal voor jou en je kunt doen wat je wilt, zonder dat je je schuldig voelt omdat je niet aan het werk bent. Klinkt dat niet verleidelijk?
Heb je een goede werkplek en heb je alles wat je nodig hebt bij de hand? Je zult zien dat je er na een tijdje zo aan gewend bent dat je alleen maar hoeft te gaan zitten, en gewoon begint te schrijven. Alsof je brein die dag precies weet wat het te doen staat.
Heel eerlijk? Natuurlijk lukt dat niet altijd. Ook als je eenmaal een aantal hoofdstukken hebt geschreven, kom je af en toe die irritante knipperende cursor op die lege pagina tegen en heb je gewoon even geen idee hoe je moet beginnen.
Geen ramp, want een vaste schrijfdag betekent niet dat je die dag verplicht urenlang niets anders mag doen dan typen. Ga er eens op uit, iets anders doen, en laat de inspiratie stromen. Of neem uitgebreid de tijd voor research, zodat je echt diep in het onderwerp kunt duiken.
Als je dit eenmaal een tijd gedaan hebt wil je niet anders meer! Dit is jouw moment en je voelt je een echte schrijver. Dat was je al zodra je begon met je boek, maar op een vaste schrijfdag krijg je de kans om echt helemaal in de flow te komen.
5. Schrijf elke dag 1.000 woorden
Hou je van een uitdaging, of wil je gewoon meer meters maken? Gooi dan alles overboord en schrijf elke dag 1.000 woorden van je boek. Of 1.500 of 2.000, zolang het maar haalbaar voor jou is. Hou bij hoeveel je schrijft en doe een wedstrijd met jezelf.
Of je dit nou op een vast schrijfmoment doet of gewoon wanneer het goed uitkomt, als je jezelf een dagelijkse deadline geeft, dan wil je die gewoon halen. Koste wat het kost. Dan zal je zien dat het, als je het per se wilt, echt wel lukt om de rest van je werk hier omheen te plannen.
Het handige is dat je zo, als je weet hoeveel woorden je wilt dat je boek krijgt, precies kunt uitrekenen hoe lang je nog te gaan hebt. Hou daarbij wel rekening met dagen waarop je echt niet kunt schrijven en maak jezelf niet gek. Lukt het even niet? Denk dan aan tip 2: doe gewoon iets anders, maar zorg ervoor dat je elke dag een tijdje bezig bent met je boek.
Ben je klaar? Ga dan weer aan de slag met je andere werk, want deze taak kan je afstrepen van je lijstje.
6. Voor de echte die hards: trek je een week terug en hou een schrijfmarathon
Heb je een hele krappe deadline, of word je zo vaak afgeleid dat er maar niets uit je vingers komt? Hou dan eens een schrijfmarathon. Thuis, op kantoor, of als je afzondering nodig hebt in een hotel of een hutje op de hei.
Schuif al je andere werk aan de kant, doe voor een week boodschappen, sluit jezelf op en doe niets anders dan schrijven, schrijven en nog eens schrijven. Elke dag zet je een aantal reuzestappen, en voor je het weet ga je over de finish en is je boek af. Over een stip aan de horizon gesproken!
Hoe je het ook doet, jouw schrijftijd is heilig. Gun het jezelf en je boek. Want een boek schrijven is geen activiteit die je af en toe tussendoor doet als er echt niets anders hoeft te gebeuren, maar een kado aan jezelf!
Vind tijd om aan je boek te schrijven met schrijfcoaching: een volledige schrijftraining op maat
Wil je een boek schrijven en kan je wel wat hulp gebruiken, of zoek je een stok achter de deur? Dan is schrijfcoaching iets voor jou.
Ik motiveer je en moedig je aan, leer je sneller en makkelijker schrijven, en leer je hoe je een boek schrijft dat voor nieuwe klanten zorgt. Zo lang jij wil, of tot je boek klaar is.
Meer informatie of even overleggen wat ik voor je kan betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met me op.
0 reacties