Bestel nu jouw exemplaar van Van passie naar boek!

Hoelang duurt dat nou, een boek maken?

Hoelang duurt dat nou, een boek maken?

door | 7 juli 2020 | boekontwerp

> uten lezen

Je bent lekker bezig! De tekst van je boek is bijna klaar en je hebt zelfs al een cover laten ontwerpen, zodat je je boek alvast kunt gaan promoten. De reacties zijn veelbelovend en motiveren je nóg meer om je boek af te gaan maken. Maar dan komen de vragen… Wanneer verschijnt je boek? Kan ik het al bestellen?

En daar zit je dan, met een mond vol tanden. Want dit is je eerste boek, en eigenlijk heb je geen flauw idee van wat je nog te wachten staat…

Geen zorgen! In dit blog vertel ik je precies welke stappen je zal doorlopen wanneer je een boek gaat uitgeven, en schets ik hoe de planning er ongeveer uit zal zien. Zodat jij straks beter op een rijtje hebt wat je nog te wachten staat, en precies weet wat je kunt antwoorden als je vragen krijgt.

Schrijven en redactie

Natuurlijk moet je boek worden geschreven. Dat doe jij, maar daarna gaan er nog een aantal andere mensen mee aan de slag. Om te beginnen een redacteur. Of je nu kiest voor een professionele redacteur (en dat raad ik je zeker aan), of voor iemand uit je familie of vriendenkring, je boek moet minimaal één keer helemaal doorgelezen worden om te controleren of er geen foutjes in staan.

Wil je het echt goed doen, laat een redacteur dan niet alleen eventuele schrijffoutjes opsporen. Een boek schrijven is meestal een langdurig project, en als je lang met een tekst bezig bent, word je blind voor inconsistenties. Het kan dan bijvoorbeeld zijn dat je verderop in je boek iets tegenspreekt wat je aan het begin van je boek beweert, of dat je dingen per ongeluk dubbel of zelfs vierdubbel vertelt. Ook dit soort dingen kan een redacteur voor je nalopen.

Zie je op tegen een bestand vol rode strepen en opmerkingen? Niet doen! Zelfs de meest professionele schrijver maakt foutjes. Een redacteur zit echt niet te lachen om de vergissingen die jij maakt, maar is er juist op uit om jou boven jezelf uit te laten stijgen en je te helpen om jouw meesterwerk te schrijven.

Ontwerp en opmaak

Is je redacteur klaar, heb je alle aanpassingen verwerkt en heb je besloten dat het zo goed is? Dan kan je ontwerper aan de slag. Die zal beginnen met een globaal ontwerp, waarbij er een aantal representatieve pagina’s worden opgemaakt. Dat kunnen zelfs twee tot drie verschillende ontwerpen zijn, afhankelijk van hoe goed jij van tevoren weet wat je wilt. Weet je dat nog niet, dan helpt je ontwerper je om daar achter te komen.

Is het ontwerp klaar, dan kan je ontwerper verder met de opmaak. Globaal kan je de opmaak verdelen in een aantal fasen. Tijdens de eerste fase wordt je hele boek opgemaakt. Daarvan krijg jij vervolgens een proef, die je goed controleert. Alles wat je anders wilt kun je aangeven, bijvoorbeeld als opmerkingen in de pdf, en daarna gaat je ontwerper weer aan de slag. Meestal herhaalt dit proces zich nog een keer, soms zelfs nog een aantal keer, net zo lang tot de opmaak helemaal naar je zin is.

Drukken

Dan is het eindelijk zover en kan je boek naar de drukker. Je kunt ervan uitgaan dat het daarna gemiddeld nog ongeveer vier weken duurt voor je je boek in handen hebt. Bij een paperback kan dat iets korter zijn en het kan soms ook juist iets langer duren, afhankelijk van de planning van de drukker.

Je drukker kan je dit van tevoren precies vertellen, vaak zelfs al zodra je akkoord bent gegaan met de offerte. Als je zo vroeg mogelijk afspreekt wanneer de drukker de bestanden van je boek kan verwachten, zal hij je meestal al meteen een afleverdatum geven.

Checklist en voorbeeld projectplanning

Om je verder op weg te helpen heb ik een checklist en een voorbeeld van een projectplanning gemaakt. Die staan in Van passie naar boek, maar je kunt ze ook gratis downloaden via deze links:

>> Checklist projectplanning

>> Voorbeeld projectplanning

Hoelang duurt dat nou een boek schrijven

Hanneke de Wit

Hanneke de Wit schreef  Van passie naar boek, is grafisch ontwerper, schrijfcoach en redacteur, en hielp al vele ondernemers om een boek uit te geven en zo hun bedrijf te laten groeien.

Een boek maken is een prachtig project. Het helpt je om de doelstellingen van je bedrijf aan te scherpen en zal je meer voldoening geven dan je je ooit had kunnen voorstellen. En het mooiste is dat als jij een boek uitgeeft voor je bedrijf, het meer is dan alleen een aanvulling op je aanbod.

Een boek heeft iets magisch en is een prachtige marketingtool. Het geeft je autoriteit op je vakgebied, opent nieuwe deuren en zorgt ervoor dat je jezelf en je bedrijf kunt promoten op plekken waar je anders niet terecht was gekomen.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer lezen?

Het belang van een ijzersterke opmaak voor je boek

Het belang van een ijzersterke opmaak voor je boek

Gisteravond was ik bezig met mijn cursus Zweeds en het frustreerde me dat mijn cijfers steeds verder omlaag gingen. Hoe meer nieuwe informatie erbij kwam en hoe meer nieuwe regels ik leerde, hoe minder het me lukte om alles toe te passen.

Lees meer
Hoe je met een goede cover meer boeken verkoopt

Hoe je met een goede cover meer boeken verkoopt

Wat denk jij? Wanneer is een boek cover goed? Of heb je daar nooit eerder over nagedacht? Is een cover goed als jij hem mooi vindt? Als de doelgroep hem mooi vindt? Of is er een magische formule voor en hangt het af van de gebruikte lettertypes en kleuren?

Uitgelicht

Hoe je met een goede cover meer boeken verkoopt

Wat denk jij? Wanneer is een boek cover goed? Of heb je daar nooit eerder over nagedacht? Is een cover goed als jij hem mooi vindt? Als de doelgroep hem mooi vindt? Of is er een magische formule voor en hangt het af van de gebruikte lettertypes en kleuren?

Lees meer
Van passie naar boek

Wil jij een boek schrijven en uitgeven? Dan is Van passie naar boek voor jou!

Het staat vol tips en tricks uit de praktijk en begeleidt je stap voor stap naar je eigen boek. Je leest:

  • hoe je de eerste hobbels overwint en begint met schrijven
  • hoe je het schrijfproces gestructureerd aanpakt
  • hoe je ervoor zorgt dat je boek er professioneel uitziet
  • hoe je je boek inzet als promotiemiddel voor je bedrijf
  • hoe je van je boek een bestseller maakt

 

Laat niets je meer tegenhouden om dat boek te schrijven voor je bedrijf!

ZORG ERVOOR DAT JOUW BOEK ER KOMT!

Maak een vliegende start met het eerste hoofdstuk van ‘Van passie naar boek’ en mijn tips en tricks in je mailbox.

Van passie naar boek

Verzonden. Check snel je mail!