Bestel nu jouw exemplaar van Van passie naar boek!

Maak een lettertype van je eigen handschrift

Maak een lettertype van je eigen handschrift

door | 13 mei 2013 | boekontwerp

> uten lezen

Wil je je boek extra persoonlijk maken door een lettertype van je eigen handschrift te gebruiken? Met deze tool maak je dat in een paar minuten. 

UPDATE 1 april 2020: Dit blog schreef ik een aantal jaar geleden. Hoewel de tool waar dit blog oorspronkelijke over ging niet meer werkt, is er een nieuwe voor in de plaats gekomen die op een vergelijkbare manier werkt: Caligraphr. Calligraphr heeft een hele mooie ‘How to’ pagina, waar je precies leest hoe je met hun tool een eigen handschrift-font maakt.

Op de ‘Features’ pagina geven ze extra uitleg over fonts. Bijvoorbeeld wat het verschil is tussen een ttf (true type font) en een otf (open type font), wat ligaturen zijn en hoe je ze maakt met hun tool, hoe je ervoor zorgt dat je handschriftfont er natuurlijk uitziet, en over spatiëring.

Lettertype van je eigen handschrift: template invullen, uitprinten en inscannen

Ga naar myscriptfont.com calligraphr.com, klik op de knop met ‘Start app’ en volg de aangegeven stappen. Begin in ‘Templates’ (bovenaan) met het aanmaken van een template. Je krijgt dan een scherm met een aantal letters en leestekens.

Links staan lijsten met uitgebreidere sets, die meer leestekens bevatten, bijvoorbeeld voor verschillende talen. Als je daar op klikt worden de extra leestekens van die sets aan je template toegevoegd. Door in je hoofdscherm op leestekens te klikken kan je tekens die je niet nodig hebt verwijderen.

Staat alles erin wat je nodig hebt, klik dan op ‘download template’. Er wordt dan een pop up geopend, waarin je kunt aangeven in welk formaat je het template wilt hebben, of je hulplijnen in je template wilt en of je voorbeeldletters in de achtergrond wilt.

Dat laatste kan handig zijn, maar er worden dan gewone, schreefloze drukletters in je pdf gezet. Wil je een lettertype van je handschrift maken, dan kan je hier beter niet voor kiezen. Iedereen schrijft op zijn eigen manier, en deze voorbeelden leiden je in dat geval eerder af dan dat ze behulpzaam zijn.

Download het template, en zet in elk vakje de letter die erbij hoort, met een zwarte pen. Zorg wel dat je binnen de buitenste lijntjes blijft, anders worden de letters ‘afgehakt’. Heb je voor hulplijnen gekozen, dan helpen die je om ervoor te zorgen dat elke letter netjes op dezelfde lijn komt en dat alle stokken en staarten van bijvoorbeeld de k, j, h, l, enz even lang zijn.

Template uploaden en je lettertype downloaden

Scan het template vervolgens, of maak er een foto van, en sla het op. Hoe hoger het contrast hoe scherper het resultaat. Ga naar ‘My fonts’ en klik op ‘Upload template’. Na een tijdje verschijnen al je letters in een scherm. 

Klik op ‘Add characters’ om de letters aan je font toe te voegen. Geef je font een naam en klik op ‘Build’. Je krijgt dan een preview te zien van alle letters die in je font zitten.

Klik om het lettertype te downloaden op het bestandsformaat dat je nodig hebt. Werk je op een Windows computer, kies dan voor ttf of otf. Gebruik je een Mac, kies dan voor otf.

Vervolgens hoef je het bestand alleen nog op je computer te installeren om het te kunnen gebruiken. Gaat je ontwerper voor je aan de slag, stuur je lettertype dan mee als je de rest van het materiaal van je boek aanlevert.

Hanneke.otf

Natuurlijk heb ik het zelf ook even geprobeerd. Ik moest wel een paar keer opnieuw beginnen, want soms ging ik tóch voorbij de dunne lijn en werd de staart van de letter afgehakt, en soms vond ik de hoogte van een letter gewoon teveel afwijken van de rest. Maar uiteindelijk ben ik heel blij met het resultaat. (Dit was in 2013 met myscriptfont.com, daarom zien de foto’s van het uitgeprinte en ingevulde template er iets anders uit dan als je Caligraphr gebruikt.)

De tekst die je op de afbeeldingen in dit blog ziet, is opgemaakt in ‘Hanneke.otf’. Persoonlijker dan dat wordt het toch niet?

Maak een lettertype van je eigen handschrift

Hanneke de Wit

Hanneke de Wit schreef  Van passie naar boek, is grafisch ontwerper, schrijfcoach en redacteur, en hielp al vele ondernemers om een boek uit te geven en zo hun bedrijf te laten groeien.

Een boek maken is een prachtig project. Het helpt je om de doelstellingen van je bedrijf aan te scherpen en zal je meer voldoening geven dan je je ooit had kunnen voorstellen. En het mooiste is dat als jij een boek uitgeeft voor je bedrijf, het meer is dan alleen een aanvulling op je aanbod.

Een boek heeft iets magisch en is een prachtige marketingtool. Het geeft je autoriteit op je vakgebied, opent nieuwe deuren en zorgt ervoor dat je jezelf en je bedrijf kunt promoten op plekken waar je anders niet terecht was gekomen.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer lezen?

Het belang van een ijzersterke opmaak voor je boek

Het belang van een ijzersterke opmaak voor je boek

Gisteravond was ik bezig met mijn cursus Zweeds en het frustreerde me dat mijn cijfers steeds verder omlaag gingen. Hoe meer nieuwe informatie erbij kwam en hoe meer nieuwe regels ik leerde, hoe minder het me lukte om alles toe te passen.

Lees meer
Hoe je met een goede cover meer boeken verkoopt

Hoe je met een goede cover meer boeken verkoopt

Wat denk jij? Wanneer is een boek cover goed? Of heb je daar nooit eerder over nagedacht? Is een cover goed als jij hem mooi vindt? Als de doelgroep hem mooi vindt? Of is er een magische formule voor en hangt het af van de gebruikte lettertypes en kleuren?

Uitgelicht

Hoe je met een goede cover meer boeken verkoopt

Wat denk jij? Wanneer is een boek cover goed? Of heb je daar nooit eerder over nagedacht? Is een cover goed als jij hem mooi vindt? Als de doelgroep hem mooi vindt? Of is er een magische formule voor en hangt het af van de gebruikte lettertypes en kleuren?

Lees meer
Van passie naar boek

Wil jij een boek schrijven en uitgeven? Dan is Van passie naar boek voor jou!

Het staat vol tips en tricks uit de praktijk en begeleidt je stap voor stap naar je eigen boek. Je leest:

  • hoe je de eerste hobbels overwint en begint met schrijven
  • hoe je het schrijfproces gestructureerd aanpakt
  • hoe je ervoor zorgt dat je boek er professioneel uitziet
  • hoe je je boek inzet als promotiemiddel voor je bedrijf
  • hoe je van je boek een bestseller maakt

 

Laat niets je meer tegenhouden om dat boek te schrijven voor je bedrijf!

ZORG ERVOOR DAT JOUW BOEK ER KOMT!

Maak een vliegende start met het eerste hoofdstuk van ‘Van passie naar boek’ en mijn tips en tricks in je mailbox.

Van passie naar boek

Verzonden. Check snel je mail!