Bestel nu jouw exemplaar van Van passie naar boek!

Maak graphics van je boek met Adobe Spark Post

Maak graphics van je boek met Adobe Spark Post

door | 27 mei 2016 | uitgeven

> uten lezen

Adobe Spark Post is een app waar je mooie graphics mee kunt maken. Afbeeldingen waarin tekst en beeld gecombineerd zijn en die voornamelijk gebruikt worden voor social media. Het resultaat is qua stijl (een beetje Amerikaans en vrouwelijk, wat je veel ziet op Pinterest) sterk vergelijkbaar met Canva. In dit artikel laat ik je zien hoe je het kunt gebruiken om mooie graphics voor op social media te maken.

 

1. Begin met een leeg canvas of met een van de uitgelichte voorbeelden

De app start met een aantal ontwerpen om je te inspireren, of als basis om mee te beginnen. Bovenaan zijn deze in categorieën verdeeld en onderaan staan uitgelichte voorbeelden die van tijd tot tijd wisselen. Hoewel ze erg mooi zijn, negeerde ik de standaard ontwerpen en begon met een leeg canvas door op het plusje te drukken. Eerst kies je een achtergrond. Je krijgt de optie om een foto van je telefoon te kiezen of om met je camera een foto te maken. Daarnaast kan je een foto uit de app zelf kiezen, of vanuit Lightroom of je Creative Cloud (de cloud service van Adobe). De laatste twee opties werken alleen als je een Adobe Creative Cloud abonnement hebt.

 

Maak graphics van je boek met Adobe Spark PostMaak graphics van je boek met Adobe Spark Post

Kies een basisontwerp of begin from scratch met je eigen foto als achtergrond.

Pas je graphic eenvoudig aan voor elk social media kanaal

Als voorbeeld gebruikte ik een lege gekleurde achtergrond met het logo en de url van Tangram Studio. Die heb ik ik van tevoren in Photoshop gemaakt om op mijn iPhone quotes voor social media mee te kunnen maken. De volgende optie die je krijgt is erg handig: je kunt nu kiezen voor welk social media platform je afbeelding bedoeld is. Je afbeelding wordt dan automatisch aangepast naar het juiste formaat. Het werkt niet bij elke afbeelding ideaal, want bij sommige opties valt mijn url er af, maar wanneer je een gewone foto gebruikt is het perfect.

 

 

Maak graphics van je boek met Adobe Spark PostMaak graphics van je boek met Adobe Spark Post

Links de achtergrond die ik van tevoren gemaakt heb. Rechts een voorbeeld van hoe Spark Post de afbeelding bijsnijdt voor andere social media kanalen en mijn url er afsnijdt bij de image voor Twitter.

2. Tekst toevoegen en bewerken

De volgende stap is het toevoegen van tekst. Voorheen gebruikte ik de app Over. Hierin moest ik soms best even zoeken hoe alles werkte, bijvoorbeeld hoe ik tekst die ik had ingegeven later nog kon wijzigen. De interface van Adobe Spark Post spreekt eigenlijk helemaal voor zich. Vervang de tekst die er al staat voor je eigen tekst door er twee keer op te tikken met je vinger. Druk op done en kies vervolgens een lettertype door op font te drukken en druk op het vinkje om te bevestigen. De tekstkleur aanpassen doe je bij color.

 

 

Maak graphics van je boek met Adobe Spark postMaak graphics van je boek met Adobe Spark post

Uitlijning

Wanneer je in het hoofdmenu op align drukt, wissel je de uitlijning: van links uitgelijnd naar gecentreerd, rechts en dan uitvullend gecentreerd. Die laatste optie is leuk! Wanneer je dit met de hand doet is het best lastig en deze app doet het gewoon voor je!

 

Maak graphics van je boek met Adobe Spark postMaak graphics van je boek met Adobe Spark post

Voorbeelden van de optie uitvullend gecentreerd. Door de vorm van het tekstkader te veranderen heb je invloed op welke woorden groot en welke klein worden weergegeven.

Regelafstand

Door een paar keer op spacing te drukken, verander je de afstand tussen de regels. Druk hier maar gewoon een paar keer op om te zien wat er gebeurt. Heb je te vaak gedrukt en vind je het niet mooi meer? Blijf gewoon drukken tot de optie die je wel mooi vond weer voorbij komt. Verander het formaat van je tekst en de lengte van de regels door het kader met je vinger van vorm te veranderen.

 

Maak graphics van je boek met Adobe Spark postMaak graphics van je boek met Adobe Spark post

Verschillende regelafstanden. Ook hierbij heb je weer invloed op het resultaat door de vorm van het tekstkader te veranderen.

Tekstkader uitlijnen

Wanneer je het tekstkader versleept, verschijnt wanneer het exact in het midden staat horizontaal en verticaal een rode hulplijn. De app werkt heet intuïtief en je moet er gewoon even een beetje mee rommelen om het door te krijgen.

 

Maak graphics van je boek met Adobe Spark post

 

3. Vormen, kaders, kleuren en effecten

Wanneer je in het menu op shape drukt, kan je een vorm kiezen die als kader achter of om je tekst komt. Wanneer je helemaal links weer op abc drukt ben je de vorm weer kwijt en als je op de onderste abc drukt krijgt je tekst een schaduw. Druk op het vinkje en pas eventueel de kleur van de schaduw of de vorm aan door in het menu op color te drukken.

Jammer genoeg kan je de grootte van de vorm ten opzichte van je tekst niet aanpassen, die wordt automatisch geschaald. Ook bij het kiezen van de kleur kan je niet zelf bepalen welke kleur de tekst krijgt en welke het kader, er zijn alleen standaard combinaties vanuit verschillende kleurpalletten mogelijk.

 

Maak graphics van je boek met Adobe Spark postMaak graphics van je boek met Adobe Spark post

Links een voorbeeld van een vorm achter de tekst. Rechts is te zien hoe je weer terugkeert naar tekst zonder kader.

Transparantie

Opacity is de transparantie. Door je vorm deels doorschijnend te maken, maak je een soort watermerk. Dit kan een heel leuk effect geven. Heb je een foto als achtergrond? Kies dan wel voor een stevig, vet lettertype. Anders wordt de tekst onleesbaar wanneer je het transparanter maakt.

 

Maak graphics van je boek met Adobe Spark post

Een tekstkader met een lage opacity dus hoge doorschijnendheid, met een vet lettertype zodat de tekst goed leesbaar blijft.

Achtergrondfoto wijzigen en tekstvelden toevoegen

Je kunt het formaat van je afbeelding wijzigen door op de twee rechthoekjes bovenin je scherm te drukken. Door op het middelste icoontje te drukken kan je de achtergrondfoto wijzigen en door op de A te drukken voeg je een nieuw tekstveld aan je post toe. Dit is handig als je teksten in verschillende formaten en lettertypes wilt toepassen.

 

Filters en animaties

Als je klaar bent met bewerken druk je een keer buiten je tekstvlak op je afbeelding. Je keert dan terug naar het hoofdmenu. Door onderin het hoofdmenu op Photo te drukken kan je verschillende filters toepassen op je achtergrondbeeld. De rechterknop is ook erg leuk! Wanneer je daar op drukt kan je kiezen voor een aantal voorgeprogrammeerde animaties die van je image een bewegend beeld maken.

 

Maak graphics van je boek met Adobe Spark post

Met photo filters bewerk je de achtergrondfoto met filters terwijl hij al in je post staat.

4. Je post opslaan of meteen delen op social media

Wanneer je klaar bent, druk je op het pijltje helemaal rechts bovenin de app om je afbeelding op te slaan. Wanneer je een animatie hebt gekozen kan je ook kiezen om hem op te slaan als video of live photo (geanimeerd beeld). Er zitten nog een aantal opties in de app, maar dit zijn de belangrijksten om mooie graphics mee te maken.

 

Conclusie

Spark Post is een fijne intuïtieve app en alle functionaliteiten spreken eigenlijk voor zich. De standaard thema’s zijn mooi en inspirerend, ideaal als je niet precies weet hoe je moet beginnen. Wel is het aantal lettertypen beperkt, maar zo gevarieerd dat er eigenlijk altijd wel iets naar jouw smaak bij moet zitten.

Wanneer je een eigen stijl wilt ontwikkelen of vasthouden, kan je het beste één of twee vaste lettertypes en een vast kleurenpallet te kiezen. Wanneer dit je basis is, kan je verder eindeloos variëren en ontstaat er vanzelf een herkenbare lijn in je graphics.

Hanneke de Wit

Hanneke de Wit schreef  Van passie naar boek, is grafisch ontwerper, schrijfcoach en redacteur, en hielp al vele ondernemers om een boek uit te geven en zo hun bedrijf te laten groeien.

Een boek maken is een prachtig project. Het helpt je om de doelstellingen van je bedrijf aan te scherpen en zal je meer voldoening geven dan je je ooit had kunnen voorstellen. En het mooiste is dat als jij een boek uitgeeft voor je bedrijf, het meer is dan alleen een aanvulling op je aanbod.

Een boek heeft iets magisch en is een prachtige marketingtool. Het geeft je autoriteit op je vakgebied, opent nieuwe deuren en zorgt ervoor dat je jezelf en je bedrijf kunt promoten op plekken waar je anders niet terecht was gekomen.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer lezen?

Je boek verkopen: 4 verdienmodellen

Je boek verkopen: 4 verdienmodellen

Je boek verkopen. Hoe ga je dat doen? Heb je daar al over nagedacht, of ben je gewoon aan de slag gegaan en zal je verder wel zien? Een boek schrijven is een intensief proces. Het is leuk maar het kost veel tijd, dus voor jou als ondernemer moet het wel iets opbrengen.

Lees meer
Hoe je met een goede cover meer boeken verkoopt

Hoe je met een goede cover meer boeken verkoopt

Wat denk jij? Wanneer is een boek cover goed? Of heb je daar nooit eerder over nagedacht? Is een cover goed als jij hem mooi vindt? Als de doelgroep hem mooi vindt? Of is er een magische formule voor en hangt het af van de gebruikte lettertypes en kleuren?

Uitgelicht

Hoe je met een goede cover meer boeken verkoopt

Wat denk jij? Wanneer is een boek cover goed? Of heb je daar nooit eerder over nagedacht? Is een cover goed als jij hem mooi vindt? Als de doelgroep hem mooi vindt? Of is er een magische formule voor en hangt het af van de gebruikte lettertypes en kleuren?

Lees meer
Van passie naar boek

Wil jij een boek schrijven en uitgeven? Dan is Van passie naar boek voor jou!

Het staat vol tips en tricks uit de praktijk en begeleidt je stap voor stap naar je eigen boek. Je leest:

  • hoe je de eerste hobbels overwint en begint met schrijven
  • hoe je het schrijfproces gestructureerd aanpakt
  • hoe je ervoor zorgt dat je boek er professioneel uitziet
  • hoe je je boek inzet als promotiemiddel voor je bedrijf
  • hoe je van je boek een bestseller maakt

 

Laat niets je meer tegenhouden om dat boek te schrijven voor je bedrijf!

ZORG ERVOOR DAT JOUW BOEK ER KOMT!

Maak een vliegende start met het eerste hoofdstuk van ‘Van passie naar boek’ en mijn tips en tricks in je mailbox.

Van passie naar boek

Verzonden. Check snel je mail!