Foto’s bewerken met je smartphone is leuk en makkelijk en kan waar en wanneer je maar wilt. Het is eenvoudig en snel, want je kunt gewoon met je mobiel foto’s maken en ze meteen met een van de vele apps bewerken. Het is belangrijk om een eigen stijl te ontwikkelen. Zo krijg je een mooie consistente lijn op al je social media kanalen en gaan mensen je herkennen. Dit kan je doen door te kiezen voor een bepaald onderwerp, een bepaalde kleurintensiteit of door je foto’s altijd op een bepaalde manier uit te snijden.

Wanneer je foto’s altijd op dezelfde manier bewerkt, krijgen ze steeds een zelfde soort kleurstelling en sfeer. De makkelijkste manier om dit te doen is door steeds hetzelfde filter toe te passen. Maar wil je meer controle, dan gebruik je de handmatige instellingen. Om dit goed te kunnen doen, is het handig als je bekend bent met een paar termen uit de fotografie. Hieronder de belangrijkste drie voor dit onderwerp: helderheid, kleurtemperatuur en verzadiging.

Helderheid

Het is natuurlijk een kwestie van smaak, maar eigenlijk begin ik bij elke foto met het aanpassen van de helderheid: ik maak de foto een stuk lichter. Dit maakt de foto sprankelender en zorgt ervoor dat details beter tot hun recht komen.

Hoe licht je de foto maakt bepaal je zelf, maar de kunst is om alle details te behouden en geen uitgebeten plekken (die zijn zo licht dat details niet meer te zien zijn) te krijgen. Om dit te voorkomen verlaag ik het contrast tegelijkertijd een beetje en verlaag ik de intensiteit van de hooglichten (de lichtste delen van de foto) iets. Niet teveel, want door dit te doen zal de foto wat aan diepte verliezen.

Foto's bewerken met je smartphone, de belangrijkste termen: helderheid

Links origineel, rechts de bewerkte foto.

Het is een beetje uitproberen en een kwestie van keuzes maken. Een tijd geleden maakte ik mijn foto’s consequent heel licht. Technisch gezien zelfs veel te licht, maar dit leverde wel een herkenbare stijl op die vergelijkbaar was met bepaalde Instagram filters. Maar dan met meer controle over het resultaat.

Foto's bewerken met je smartphone, de belangrijkste termen: overbelicht

Over deze lichte foto’s schreef ik vorig jaar een blog: Een portie Instagram-kleurenpsychologie.

Kleurtemperatuur of warmte

Wanneer in een foto (te)veel blauw of geel zit, heb je het in de fotografie over een “koude” of “warme” kleurtemperatuur. Een foto die je hebt gemaakt bij het licht van lamplicht of in de zon, is vaak wat geler en dus warmer. Het beste voorbeeld van “koude” foto’s is wanneer je in de sneeuw fotografeert: tenzij je de witbalans hebt ingesteld, zal je dan hele blauwe foto’s krijgen.

Het is meestal niet zo natuurlijk wanneer een foto heel geel of heel blauw is en vaak vinden we dit niet mooi (tenzij je dit consequent expres doet natuurlijk). Met name wanneer een foto veel wit bevat, want de kleur van het licht is het beste zichtbaar op wit. De kleurtoon wordt veroorzaakt door de weerkaatsing van kleuren in het licht en normaal gesproken stellen onze ogen dit bij en nemen we het niet of nauwelijks waar.

Foto's bewerken met je smartphone, de belangrijkste termen: warmte

Van links naar rechts: warm, neutraal, koud.

De makkelijkste manier om de warmte van een foto aan te passen, is door te kijken naar de witte delen van een foto en dit te vergelijken met een witte achtergrond, bijvoorbeeld die van je iPhone fotoalbum. Op een of andere manier hebben veel fotobewerkings-apps een zwarte achtergrond… Dit is vervelend, want nu moet je steeds opslaan en terug naar je fotoalbum om de foto tegen een witte achtergrond te beoordelen.

Instagram heeft sinds de laatste update een lichtgrijze interface (zie de afbeelding hierboven). Iets beter dan zwart, maar nog steeds niet ideaal. Er is hier gelukkig wel een trucje voor in Instagram. Wanneer je even verder gaat, tot waar je de tekst aan je foto toe kunt voegen, kan je op het miniatuur van je foto drukken dat rechts van je tekst staat. Deze wordt dan geopend tegen een witte achtergrond. (zie foto hieronder) Door een beetje heen en weer te gaan en steeds je foto op wit te bekijken, kan je je foto’s zo dus een perfecte witbalans geven.

Foto's bewerken met je smartphone, de belangrijkste termen

Druk je in de interface waar je de tekst aan je foto toe kunt voegen op het miniatuur van je foto, dan wordt hij geopend tegen een volledig witte achtergrond.

Zoals met alle fotobewerking geldt, oefening baart kunst. Door veel te kijken en vooral door veel te doen, kan je je ogen trainen en ga je deze subtiele kleurverschillen steeds beter zien.

Verzadiging

De mate van verzadiging staat voor de intensiteit van de kleuren van je foto. Het kan heel mooi en rustig zijn om al je foto’s een beetje een vergrijsde tint te geven door voor een lage verzadiging te kiezen. VCSO is een bekende app (en inmiddels bijna een hele community) die filters bevat die dit effect geven.

Foto's bewerken met je smartphone, de belangrijkste termenFoto's bewerken met je smartphone, de belangrijkste termen

De accounts van April and May en studio joop zijn een mooi voorbeeld van het mooie rustige effect van vergrijsde tinten.

Bij Amerikaanse Instagrammers zie je juist weer een trend om foto’s een extreem hoge verzadiging en dus hele felle kleuren te geven. Dit kan handmatig, maar er is zelfs een speciale app voor: A Color Story.

Foto's bewerken met je smartphone, de belangrijkste termenFoto's bewerken met je smartphone, de belangrijkste termen

De Amerikaanse A Color Story en A Beautiful Mess zijn juist herkenbaar aan hun knallende kleurgebruik.

Wanneer je de verzadiging helemaal op zijn laagst zet, hou je een zwart-wit foto over. Wanneer je dit doet, is het slim om het contrast wat te verhogen en de foto iets lichter te maken, want zwart-wit foto’s vragen om iets meer accent dan een kleurenfoto. Door het omzetten verlies je dit contrast in eerste instantie en wordt de foto een beetje flets.

Keuzes maken en consequent blijven

Het is net wat je zelf mooi vindt, maar als je een herkenbare stijl wilt creëren, is het verstandig om een keuze te maken en steeds consequent hetzelfde te doen. Niet dat je dan voor altijd aan je keuze vast hoeft te zitten hoor! Zelf hou ik erg van experimenteren en zou ik nooit constant hetzelfde willen doen. Wat ik meemaak, mijn gevoel en zelfs de seizoenen en het weer hebben invloed op de kleurtoon van mijn foto’s. Wel probeer ik dan steeds in series te werken. Zo ontstaat bijna een soort kleurverloop in mijn tijdlijn, maar de stijl blijft altijd hetzelfde.

Foto’s bewerken met je smartphoneFoto’s bewerken met je smartphone

Verschil in helderheid en kleurintensiteit, maar de stijl blijft altijd herkenbaar door onderwerpen en manier van uitsnijden.

Helderheid, kleurtoon en verzadiging zijn niet de enige opties die je in een foto kunt bewerken, maar bepalen wel voor een heel groot deel de uitstraling van je foto’s. Door dit consequent te doen, zal je zien dat je steeds handiger wordt. En dat je foto’s allemaal ‘familie’ van elkaar worden. Wat je een eigen gezicht geeft en ten goede komt aan je online marketing.

Meer over dit onderwerp

Gratis e-book: Doe mee met het Pinterest feest! Deze zomer rondde ik het ontwerp af van het Spaanse e-book over Pinterest marketing ¡Únete a la fiesta de Pinterest Ahora! van Daniela Lazovska. Eindelijk heb ik de vertaling klaar. Wil je weten of Pinterest iets voor jou is en wat Pinterest voor...
De effectiviteit van je blog meten en vergroten met Google Analytics Wil je Google Analytics inzetten om te weten te komen hoe effectief je blog is en welk effect je online marketing inspanningen hebben? Hiervoor zijn eindeloos veel manieren. Om je op weg te helpen bespreek ik in deze blogpost een aantal “standaard ra...
Gratis eigen beeld door samen te werken met een fotograaf Gisteren schreef Charlotte Meindersma van Charlotte’s Law & Fine Prints dit blog: Hoe kom ik aan gratis foto’s? In eerste instantie reageerde ik sceptisch: "Misschien kun je ook een blog schrijven over hoe je aan gratis boodschappen en een gratis hyp...

Pin It on Pinterest