Adobe Spark Post is een nieuwe app van Adobe, voor op je iPhone en iPad. Niet helemaal nieuw, want voorheen bestond deze app al onder de naam Adobe Post, maar hij werd vernieuwd en begin deze maand onder een nieuwe naam uitgebracht. Samen met Spark Video om animaties mee te maken en Spark Page waarmee je eenvoudige websites maakt. Met Adobe Spark Post kan je mooie graphics maken; afbeeldingen waarin tekst en beeld gecombineerd zijn en die voornamelijk gebruikt worden voor social media. Het resultaat is qua stijl (een beetje Amerikaans en vrouwelijk, wat je veel ziet op Pinterest) sterk vergelijkbaar met Canva. Alleen is Canva een website, dus werk je in je browser. Spark Post is een app en hiermee werk je op je smartphone. Dit is fijn, want zo kan je wat je gemaakt hebt makkelijk rechtstreeks op je social media accounts Post-en.

Vorige week schreef ik hoe belangrijk goede graphics voor je blog zijn en hoe je in 4 stappen perfecte afbeeldingen maakt. Het liefst doe ik dit op mijn iMac in Photoshop, omdat ik dan de meeste controle over het eindresultaat heb en elke image perfect bij de rest van mijn huisstijl past. Maar misschien heb je geen Photoshop, vind je het te ingewikkeld of wil je even snel iets op je telefoon kunnen maken wanneer je onderweg bent. Een app als Adobe Spark Post is dan een uitkomst.

Omdat ik al jaren elke dag met Adobe programma’s werk, was ik érg nieuwsgierig naar hun nieuwe apps. Behalve Spark Post hebben ze er namelijk nog een heleboel meer, waaronder Photoshop Express, dat ik al een tijdje met plezier gebruik.

Wanneer je Spark Post voor het eerst opent, krijg je een kort en helder introductiefilmpje. Meestal heb ik geen geduld voor zulke filmpjes, maar deze is kort en duidelijk. Als je wil kan je hem later nog eens bekijken via het menu (tandwieltje linksboven).

1. Begin met een leeg canvas of met een van de uitgelichte voorbeelden

De app start met een aantal ontwerpen om je te inspireren, of als basis om mee te beginnen. Bovenaan zijn deze in categorieën verdeeld en onderaan staan uitgelichte voorbeelden die van tijd tot tijd wisselen. Hoewel ze erg mooi zijn, negeerde ik de standaard ontwerpen en begon met een leeg canvas (in Spark Post heet je project je “post”) door op het plusje te drukken. Als eerste kies je voor een achtergrond. Je krijgt de optie om een foto van je telefoon te kiezen of om met je camera een foto te maken. Daarnaast kan je een foto uit de app zelf kiezen, of vanuit Lightroom (een ander Adobe programma voor op de computer) of je Creative Cloud (de cloud service van Adobe). De laatste twee opties werken alleen als je een Adobe Creative Suite abonnement hebt.

Graphics maken met Spark Post van AdobeGraphics maken met Spark Post van Adobe

Kies een basisontwerp of begin from scratch met je eigen foto als achtergrond.

Pas je graphic eenvoudig aan voor elk social media kanaal

Als voorbeeld gebruikte ik een lege gekleurde achtergrond met mijn logo en url. Deze heb ik ik van tevoren in Photoshop gemaakt om op mijn iPhone quotes voor social media mee te kunnen maken. De volgende optie die je krijgt is erg handig: je kunt nu kiezen voor welk social media platform je afbeelding bedoeld is. Je afbeelding wordt dan automatisch aangepast naar het juiste formaat. Het werkt niet bij elke afbeelding ideaal, want bij sommige opties valt mijn url er af, maar wanneer je een gewone foto gebruikt is het perfect.

Graphics maken met Spark Post van AdobeGraphics maken met Spark Post van Adobe

Links de achtergrond die ik van tevoren gemaakt heb. Rechts een voorbeeld van hoe Spark Post de afbeelding bijsnijdt voor andere social media kanalen en mijn url er afsnijdt bij de image voor Twitter.

2. Tekst toevoegen en bewerken

De volgende stap is het toevoegen van tekst. Voorheen gebruikte ik de app Over. Hierin moest ik soms best even zoeken hoe alles werkte, bijvoorbeeld hoe ik tekst die ik had ingegeven later nog kon wijzigen. De interface van Spark Post spreekt eigenlijk helemaal voor zich. Vervang de tekst die er al staat voor je eigen tekst door er twee keer op te tikken met je vinger (ja zo bleek het bij Over ook te werken…). Druk op “done” en kies vervolgens een lettertype door op “font” te drukken en druk op het vinkje om te bevestigen. De tekstkleur aanpassen doe je bij “color”.

Graphics maken met Spark Post van AdobeGraphics maken met Spark Post van Adobe

“Double tap to edit tekst” hoe makkelijk wil je het hebben?

Uitlijning

Wanneer je in het hoofdmenu op “align” drukt, wissel je de uitlijning: van links uitgelijnd naar gecentreerd, rechts en dan uitvullend gecentreerd. Die laatste optie is leuk! Wanneer je dit met de hand doet is het best lastig en deze app doet het gewoon voor je!

Graphics maken met Spark Post van AdobeGraphics maken met Spark Post van Adobe

Voorbeelden van de optie uitvullend gecentreerd. Door de vorm van het tekstkader te veranderen heb je invloed op welke woorden groot en welke klein worden weergegeven.

Regelafstand

Door een paar keer op “spacing” te drukken, verander je de afstand tussen de regels. Druk hier maar gewoon een paar keer op om te zien wat er gebeurt. Heb je te vaak gedrukt en vind je het niet mooi meer? Blijf gewoon drukken tot de optie die je wel mooi vond weer voorbij komt. Verander het formaat van je tekst en de lengte van de regels door het kader met je vinger van vorm te veranderen.

Graphics maken met Spark Post van AdobeGraphics maken met Spark Post van Adobe

Verschillende regelafstanden. Ook hierbij heb je weer invloed op het resultaat door de vorm van het tekstkader te veranderen.

Tekstkader uitlijnen

Wanneer je het tekstkader versleept, verschijnt wanneer het exact in het midden staat horizontaal en verticaal een rode hulplijn. De app werkt heet intuïtief en je moet er gewoon even een beetje mee rommelen om het door te krijgen.

Graphics maken met Spark Post van Adobe

3. Vormen, kaders, kleuren en effecten

Wanneer je in het menu op “shape” drukt, kan je een vorm kiezen die als kader achter of om je tekst komt. Wanneer je helemaal links weer op “abc” drukt ben je de vorm weer kwijt en als je op de onderste “abc” drukt krijgt je tekst een schaduw. Druk op het vinkje en pas eventueel de kleur van de schaduw of de vorm aan door in het menu op “color” te drukken.

Jammer genoeg kan je de grootte van de vorm ten opzichte van je tekst niet aanpassen, deze wordt automatisch geschaald. Ook bij het kiezen van de kleur kan je niet zelf bepalen welke kleur de tekst krijgt en welke het kader, er zijn alleen standaard combinaties vanuit verschillende kleurpalletten mogelijk.

Graphics maken met Spark Post van AdobeGraphics maken met Spark Post van Adobe

Links een voorbeeld van een vorm achter de tekst. Rechts is te zien hoe je weer terugkeert naar tekst zonder kader.

Transparantie

“Opacity” is de transparantie. Door je vorm deels doorschijnend te maken, maak je een soort watermerk. Dit kan een heel leuk effect geven. Heb je een foto als achtergrond? Kies dan wel voor een stevig, vet lettertype. Anders wordt de tekst onleesbaar wanneer je het transparanter maakt.

Graphics maken met Spark Post van Adobe

Een tekstkader met een lage opacity dus hoge doorschijnendheid, met een vet lettertype zodat de tekst goed leesbaar blijft.

Achtergrond foto wijzigen en tekstvelden toevoegen

Je kunt ten alle tijden het formaat van je image wijzigen door op de twee rechthoekjes bovenin je scherm te drukken. Door op het middelste icoontje te drukken kan je de achtergrondfoto wijzigen en door op de A te drukken voeg je een nieuw tekstveld aan je post toe. Dit is handig als je teksten in verschillende formaten en lettertypes wilt toepassen.

Filters en animaties

Als je klaar bent met bewerken druk je een keer buiten je tekstvlak op je image. Je keert dan terug naar het hoofdmenu. Door onderin het hoofdmenu op “photo” te drukken kan je verschillende filters toepassen op je achtergrondbeeld. De rechterknop is ook erg leuk! Wanneer je daar op drukt kan je kiezen voor een aantal voorgeprogrammeerde animaties die van je image een bewegend beeld maken.

Graphics maken met Spark Post van Adobe

Met “photo filters” bewerk je de achtergrondfoto met filters terwijl hij al in je post staat.

4. Je post opslaan of meteen delen op social media

Wanneer je klaar bent, druk je op het pijltje helemaal rechts bovenin de app om je image op te slaan. Wanneer je een animatie hebt gekozen kan je ook kiezen om hem op te slaan als video of “live photo” (geanimeerd beeld). Er zitten nog een aantal opties in de app, maar dit zijn de belangrijksten om mooie graphics mee te maken.

Conclusie

Spark Post is een fijne intuïtieve app en alle functionaliteiten spreken eigenlijk voor zich. De standaard thema’s zijn mooi en inspirerend, ideaal als je niet precies weet hoe je moet beginnen. Wel is het aantal lettertypen beperkt, maar zo gevarieerd dat er eigenlijk altijd wel iets naar jouw smaak bij moet zitten. Onderin je graphics komt heel klein “#AdobeSpark” te staan, maar als je de app per mail aan iemand aanbeveelt verdwijnt dit gelukkig.

Wanneer je een eigen stijl wilt ontwikkelen of vasthouden, raad ik je aan om één of twee vaste lettertypes en een vast kleurenpallet te kiezen. Wanneer dit je basis is, kan je verder eigenlijk eindeloos variëren en ontstaat er vanzelf een herkenbare lijn in je graphics.

Kan je hier hulp bij gebruiken of wil je professioneel advies? Neem dan contact op met Tangram Studio!


Meer over dit onderwerp

3 tips om weer op gang te komen na de vakantie De vakantie is inmiddels voor de meeste mensen weer voorbij. Heb jij helemaal niets gedaan of je computer stiekem toch elke dag even aangezet? Hoewel het voor mij tijd was om even offline te gaan, kon ik het toch niet laten om social media zo af en t...
¡Únete a la fiesta de Pinterest Ahora! Sorry, even een heel promotiegericht berichtje, maar dit is te leuk om geen (kort) blog over te schrijven. Een tijdje geleden maakte ik het ontwerp voor een Spaans e-book over Pinterest marketing: "¡Únete a la fiesta de Pinterest Ahora!" Sinds vandaa...
Waarom Instagram geschikter is dan Facebook als marketing tool voor creatieve merken en bloggers Iets meer dan een jaar geleden schreef ik een blog over wat een poes en een kleed met marketing te maken hebben. Toen al was ik Instagram-fan en Facebook-moe en inmiddels nog veel meer. Een tijd lang verbeeldde ik me dat het aan mij lag, maar het is ...

Pin It on Pinterest