Een paar dagen geleden zag ik op Twitter een tip langskomen die me meteen deed denken aan het dilemma van Pinterest en auteursrechten. Het probleem hierbij is dat er afbeeldingen worden gepind vanaf websites die vaak niet de originele bron zijn. Hierdoor krijgt de maker van het beeld niet de credits waar hij rechts op heeft.

Auteursrechten respecteren op Pinterest

Hier wil ik niet aan meedoen, en daarom probeer ik alleen pins te repinnen die verwijzen naar de juiste sites. En als het lukt probeer ik de originele bron op te zoeken, en pin ik de afbeelding daarvandaan opnieuw.

Maar vaak genoeg zie ik op Pinterest beelden voorbij komen waarvan de bron niet zo makkelijk te achterhalen is. Bijvoorbeeld afbeeldingen die zijn gepind vanuit een Flickr account. Hiervoor blijkt de tip waar ik het hierboven over heb een uitkomst!

Hoe werkt het?

Ga naar Google afbeeldingen en klik op het camera-icoontje rechts in de zoekbalk.

Plak de url van de afbeelding waarvan je de herkomst wilt vinden in de balk. Om deze url te krijgen klik je met je rechtermuisknop op de afbeelding en klikt op “Afbeeldings-URL kopiëren”. Vervolgens plak je deze in de zoekbalk.

Voorbeeld

Als voorbeeld heb ik de afbeelding van mijn blogpost over het Jaarboek Compliance 1012 van het Nederlands Compliance Instituut (NCI) gebruikt. Zoals je ziet op de afbeelding hiernaast staat dit boek op de website van het NCI zelf en op complianceboek.nl. Daarnaast komt de afbeelding natuurlijk op mijn website voor.

Op deze manier moet je eigenlijk altijd wel kunnen achterhalen wat de originele bron van de afbeelding is.

Meer lezen?

Schrijf je dan in en ontvang alle nieuwe artikelen in je mailbox.
[subscribe2]

Meer over dit onderwerp

De effectiviteit van je blog meten en vergroten met Google Analytics Wil je Google Analytics inzetten om te weten te komen hoe effectief je blog is en welk effect je online marketing inspanningen hebben? Hiervoor zijn eindeloos veel manieren. Om je op weg te helpen bespreek ik in deze blogpost een aantal “standaard ra...
Online marketing op zijn best: een mini-website in Instagram Dit is online marketing op zijn best! Dat je met Instagram veel meer kunt dan alleen "plaatjes delen" blijkt maar weer uit deze ontzettend leuke actie van het Russische marketing team van IKEA. Zij maakten de speciaal hiervoor bedoelde Instagram acco...
Een portie Instagram-kleurenpsychologie Het houdt me al heel lang bezig: waarom zijn filters en overbelichte foto's zo populair op Instagram? Al maanden experimenteer ik hiermee en bewerkt al mijn foto's voor ik ze online zet. Hoe licht kan ik gaan zonder dat een foto teveel details verlie...

Pin It on Pinterest