Babyboek voor prematuren, 2e druk

In 2012 bracht ik de eerste editie van het Babyboek voor Prematuren uit, een babyboek speciaal voor (veel) te vroeg geboren baby’s. Toen mijn oudste zoon in 2009 ruim zeven weken te vroeg werd geboren, had ik de behoefte om alles op te schrijven wat er gebeurde. Daarvoor wilde ik een regulier babyboek gebruiken, maar ik kwam er al snel achter dat die niet geschikt waren in deze situatie. Ze hadden veel te weinig schrijfruimte, en stonden bovendien vol met vragen die voor een te vroeg geboren baby niet van toepassing zijn. Daarom besloot ik zelf een boek te ontwikkelen en uit te brengen, en dat bleek vanaf het moment dat het uitkwam een groot succes te zijn.

Ontwerp

Babyboek voor Prematuren 2015

Het belang van een goede titel

In mei 2015 kwam deze tweede druk uit. Het Babyboek voor Prematuren is een uniek product, en de marketing ging dan ook heel anders dan bij andere boeken. Bijna niemand wist nog dat een boek als dit bestond, dus richtte ik me vooral op SEO. Iedereen die ‘babyboek’ en ‘prematuur’ intypte in Google, kwam automatisch bij mij terecht, of bij een van mijn wederverkopers.

Daarom leek het me slim om de titel van het boek te veranderen, zodat de zoektermen voor in de naam kwamen te staan. Achteraf gezien bleek dat een fout te zijn, want ouders vonden het helemaal niet leuk om het woord ‘prematuur’ groot op de cover van het boek te zien staan. Dat lieten ze weten in berichten, maar merkte ik ook aan de verkoop. Op het moment dat ik dit schrijf is de vierde druk inmiddels uit, en deze tweede druk bleek het slechtst te verkopen van allemaal. Voor de derde druk veranderde ik de titel dan ook weer terug, en sindsdien laat de verkoop een voortdurende stijgende lijn zien.

Het was een harde les, maar heel interessant om te zien wat het belang van een goede titel voor je boek is, en wat er kan gebeuren als je hier een fout mee maakt.

Over het boek

Kleine Kanjer! Babyboek voor Prematuren is een babyboek dat al begint bij zwangerschapsweek 24 en zich in de eerste plaats richt op de (ziekenhuis)periode na de geboorte en daarna op het eerste jaar van een te vroeg geboren kindje. Deze periode is immers zo anders dan het eerste jaar van een à terme geboren baby. In dit babyboek vind je extra veel schrijfruimte en plek voor foto’s. Er gebeurt nou eenmaal enorm veel tijdens de (eerste) weken in het ziekenhuis en ook het eerste jaar van een te vroeg geboren kindje is heel anders dan dat van een à terme geboren baby.

Omslag: hardcover, rechte rug, silk- mc, glans laminaat
Binnenwerk: houtvrij offset (hvo)
Formaat: 29,7 x 21 cm (A4 oblong)
Aantal pagina’s: 88