Kleine Kanjer! Babyboek voor Prematuren, 4e druk

In 2020 bracht ik  de vierde editie van het Babyboek voor Prematuren uit, een babyboek speciaal voor (veel) te vroeg geboren baby’s. De eerste editie kwam uit in 2012. Toen mijn oudste zoon in 2009 ruim zeven weken te vroeg werd geboren, had ik de behoefte om alles op te schrijven wat er gebeurde. Daarvoor wilde ik een regulier babyboek gebruiken, maar ik kwam er al snel achter dat die niet geschikt waren in deze situatie. Ze hadden veel te weinig schrijfruimte, en stonden bovendien vol met vragen die voor een te vroeg geboren baby niet van toepassing zijn. Daarom besloot ik zelf een boek te ontwikkelen en uit te brengen, en dat bleek vanaf het moment dat het uitkwam een groot succes te zijn.

Ontwerp van de cover

 

Hoewel de eerste twee edities van het Babyboek voor Prematuren volledig in full color gedrukt waren, en de vorige in zwart-wit met goud, koos ik er nu voor om het omslag alleen in goud te laten bedrukken en het binnenwerk volledig in grijs-wit. Het logo van Kleine Kanjers was oorspronkelijk rood, maar voor deze editie van het boek heb ik het goud gemaakt, zodat er een rustig geheel is ontstaan. Zonder grote kleurcontrasten, in een stijl die overal bij past en niet te veel op de voorgrond treedt. Het boek moet per slot van rekening een aanvulling zijn op de babykamer, en op andere spulletjes waar het mee bewaard wordt.

Kleine Kanjers logo goud
kleuren goud
Liefdesverklaring zwart
Liefdesverklaring lichtblauw

Ontwerp van het volledige omslag

 

Op de rug kwam de titel van het boek en het het logo van Kleine Kanjers. Op de achterkant kwam de flaptekst en de barcode met het isbn, en naast de flaptekst twee testimonials van ouders die de eerdere editie van het babyboek hebben gebruikt. Per slot van rekening is er niemand die beter kan vertellen wat je aan het boek hebt, dan iemand die het daadwerkelijk gebruikt.

Babyboek voor Prematuren druk 4

Ontwerp van het binnenwerk

 

Het babyboek bestaat uit 6 onderdelen, die elk beginnen met een aparte titelpagina: de geboorte, een diagram waarin je de groei van je baby kunt bijhouden, de weken tot de uitgerekende datum die meestal in het ziekenhuis worden doorgebracht, ‘naar huis’, de eerste 12 maanden na de uitgerekende datum, en ten slotte een apart gedeelte voor de eerste verjaardag, omdat die voor elke baby in een andere maand valt en dit een hele grote mijlpaal is voor de ouders van een prematuur geboren baby.

De belangrijkste onderdelen bevatten, naast de pagina’s met vragen die je kunt invullen, een groot aantal pagina’s om zelf aantekeningen op te maken of een dagboek op bij te houden.

Ook bevat elke pagina van de weken voor de uitgerekende datum een blok waarin gegevens kunnen worden genoteerd die in het ziekenhuis worden bijgehouden: het gewicht per dag en de hoeveelheid voeding per dag. Door dit allemaal in te vullen creeëer je een persoonlijk document van een ingrijpende periode in het leven van je kind. Fijn voor nu, en goed voor de verwerking van alles wat je is overkomen, maar ook heel mooi om later nog eens door te kunnen lezen en om aan je kind te laten zien als het groter is.

Om meer contrast te creëren met het witte omslag, kreeg deze editie schutbladen in dezelfde tint grijs als de titelbladen, en twee leeslinten in verschillende kleuren.

Babyboek voor Prematuren druk 4
Babyboek voor Prematuren druk 4
Babyboek voor Prematuren druk 4
Babyboek voor Prematuren druk 4
Babyboek voor Prematuren druk 4

Bijpassende mijlpaalkaarten

 

Net als bij de vorige editie, hoort ook bij deze uitgave een setje mijlpaalkaarten, die apart besteld kan worden. Ook de kaarten zijn gedrukt in metallic goud, gecombineerd met grijs.

Babyboek en mijlpaalkaarten voor prematuren
Mijlpaalkaarten voor Prematuren

Over het boek

Dit speciale babyboek begint al bij zwangerschapsweek 24 en richt zich in de eerste plaats op de (ziekenhuis)periode na de geboorte en daarna op het eerste jaar van een (veel) te vroeg geboren baby. Deze periode is heel anders dan het eerste jaar van een à terme geboren baby. Er gebeurt enorm veel tijdens de eerste weken en soms maanden in het ziekenhuis, en ook het eerste jaar van een te vroeg geboren kindje is heel anders dan dat van een à terme geboren baby. In dit babyboek vind je daarom vragen die speciaal van toepassing zijn op deze situatie, extra veel schrijfruimte en plek voor foto’s.

Omslag: hardcover, rechte rug, silk- mc, mat laminaat, bedrukking spot-UV metallic goud
Binnenwerk: houtvrij offset (hvo)
Formaat: 29,7 x 21 cm
Aantal pagina’s: 104

ISBN: 978-90-819955-6-6

Eerste druk: november 2012
Tweede druk: mei 2015
Derde druk: november 2018
Vierde druk: november 2020