Ontwerp en illustraties boek Liefdesverklaring
Nathalie Van De Walle benaderde mij voor het ontwerp van haar boek Liefdesverklaring. Van het manuscript werd ik meteen heel enthousiast. Wat een mooi boek, en wat een prachtige schrijfstijl! Redactie was dan ook niet nodig, op twee of drie kleine typfoutjes na, was het hele boek foutloos geschreven. (Vandaar dat ik Nathalie later heb gevraagd of ze de redactie voor mijn boek ‘Van passie naar boek’ wilde verzorgen, wat ze tot mijn grote vreugde wilde doen!)
Nathalie had destijds nog geen huisstijl, en van haar nieuwe website stond nog niet veel online, dus ik was volledig vrij in het ontwerp. Liefdesverklaring gaat over de weg die stellen samen afleggen in het leven. Wat dus wel meteen duidelijk was, is dat die weg de hoofdrol zou spelen in het ontwerp. Om te beginnen op de cover. Omdat Nathalie uit Vlaanderen komt, ging ik op zoek naar een typisch Vlaams landschap, met een weg die in de verte uit beeld verdwijnt, symbolisch voor de toekomst die voor iedereen onbekend is.
Ontwerp van het binnenwerk
Omdat het boek alleen in zwart en een steunkleur zou worden gedrukt, konden we flink uitpakken met een knallende kleur en mooie typografie. Hoewel het even zoeken was naar de juiste kleur, werd dat uiteindelijk blauw, in combinatie met dezelfde kleur in een percentage. Zo kon er aan het ontwerp nog een lichte tint blauw worden toegevoegd, zonder een extra kleur te hoeven drukken.
De eerste voorstellen
In eerste instantie koos ik een soort roze/purperrood als steunkleur. Nathalie had in dit allereerste stadium nog niet helemaal helder voor ogen welke stijl ze wilde. Om erachter te komen wat haar smaak was, en wat ze wilde voor haar boek, maakte ik om te beginnen een aantal eerste schetsen. Met een aantal totaal verschillende lettertypes en stijlen.
Uitwerking van de eerste voorstellen
Nadat ik deze eerste schetsen gestuurd had, en Nathalie erop had gereageerd, wist ik al een stuk beter naar welke stijl ze op zoek was. Zij gaf aan wat ze wel en niet mooi vond, en aan de hand daarvan werkte ik het ontwerp verder uit.
Omdat Nathalie haar twijfels had over het roze/rood, voegde ik nog twee varianten toe. Een blauwe en een mintgroene versie, waarin onderling ook wat kleine verschillen in de opmaak zaten. Introtekst in kleur of zwart, en kleurkaders met zwarte en witte tekst. Enerzijds om te kijken wat werkte en wat niet, maar anderzijds om verder te onderzoeken wat Nathalie’s voorkeur had.
Het definitieve ontwerp van het binnenwerk
Het rood en het mintgroen vielen af. Mintgroen was te licht, en paste niet bij wat Nathalie voor ogen had. Rood werkte wel heel mooi in de opmaak, maar aangezien het boek bedoeld is voor vrouwen én mannen, moest het ontwerp niet te vrouwelijk worden, zodat ook mannen zich aangesproken zouden voelen.
Ik werkte de opmaak dus verder uit in blauw, maar Nathalie wilde ook graag zien of een handgeschreven letter goed zou werken in deze opmaak. Dat bleek heel mooi te zijn, en daarom koos ik een heel ander lettertype voor de koppen, maakte illustraties en voegde die toe, en werkte het geheel verder uit tot de definitieve opmaak.
Illustraties
Zoals gezegd speelt de weg die je als stel samen aflegt in het leven de hoofdrol in de vormgeving van de cover. Ook in het binnenwerk moest die terugkomen, en Nathalie vroeg me daar illustraties voor te maken die eruit zouden zien alsof ze rechtstreeks in het boek getekend waren. Daarom koos ik ervoor om met een zwarte pen kleine illustraties op papier te tekenen, en de vellen vervolgens in te scannen.
In Photoshop maakte ik alle illustraties vrij van de witte achtergrond, en zette ik ze om naar de blauwe steunkleur die in het binnenwerk van het boek gebruikt zou worden. En naar wit om ze ook op een blauwe achtergrond te kunnen plaatsen.
Ontwerp van de cover
Toen we het omslag aan het afronden waren, kwamen we tot de conclusie dat we een paar extra kleuren nodig hadden. Het omslag werd per slot van rekening in full color gedrukt vanwege de foto.
Daarom hebben we hier samen twee aanvullende kleuren voor gezocht, en groen en lila toegevoegd aan het palet. Kleuren uit de natuur, die goed passen bij de foto die de hoofdrol speelt op het omslag.
De eerste voorstellen
Tijdens de eerste ontwerpronde waren we nog erg zoekende welke kleuren er toegevoegd zouden worden. De eerste versie, met de blauwe achtergrond, was veel te saai, een foto was dus echt nodig. Van de tweede vond Nathalie vooral de kleuren mooi, en hier is de kleur groen op gebaseerd die we uiteindelijk als aanvullende kleur gekozen hebben.
Uitwerking van de eerste voorstellen
We kozen voor de foto in het derde en vierde voorstel, maar het witte half transparante blok over de foto vond Nathalie niet zo goed bij het ontwerp van het binnenwerk passen. Daarom werkte ik de vierde verder uit, en bewerkte ik de foto net zo lang tot de tekst zonder blok ook goed leesbaar was.
Het wegdek, waar ik de ergste beschadigingen meteen van verwijderde zodat die niet stoorden onder de witte letters, werd steeds donkerder. Net zo lang tot er een dromerig effect ontstond, en de tekst goed leesbaar was.
Het enige wat nu nog restte was uitproberen hoe de naam van Nathalie, de illustraties en de ondertitel op de cover moesten worden verdeeld.
Ontwerp van het volledige omslag
Toen het ontwerp van de voorkant klaar was, kon de rest van het omslag worden gemaakt, precies aangepast aan de dikte van het boek.
Op de rug was voldoende ruimte voor de titel van het boek, en de naam van Nathalie. Omdat ze toen nog geen logo had voor haar bedrijf, plaatste ik het icoontje van het kompas, dat terugkomt binnen in het boek, op de plek waar normaal gesproken het logo van de uitgever staat.
Op de achterkant kwam de flaptekst en de barcode met het isbn, en natuurlijk een stukje over de auteur, met auteursfoto.
Ontwerp van de flappen
Ten slotte kreeg het boek flappen. Voor op de flap die voorin het boek kwam, maakte Nathalie een lijst met vragen die in het boek beantwoord worden. Een soort verkorte inhoudsopgave waarmee je snel de antwoorden kunt opzoeken, maar die ook meteen een beeld schetst van waar het boek over gaat.
Op de flap achter in het boek kwam een kort stukje van Nathalie aan de lezer, waarin ze kort beschrijft hoe het boek tot stand kwam en waar ze tegenaan liep tijdens het schrijven. Met onderaan een verwijzing naar haar website.
Over het boek
Wie een relatie begint, doet dat niet met de bedoeling om later te scheiden. Wie trouwt, een huis koopt of een kind krijgt al helemaal niet. Partners die voor elkaar kiezen, gaan ervan uit dat zij bij elkaar zullen blijven. Lang. En gelukkig.
De realiteit ziet er echter anders uit: geluk in de liefde lijkt niet voor iedereen te zijn weggelegd. Hoe komt dat? Is het louter toeval, of heb je het toch voor een stuk zelf in de hand?
Nathalie Van De Walle is overtuigd van het laatste: de droom van lang en gelukkig kun je volgens haar zélf waarmaken. In Liefdesverklaring legt zij op een eenvoudige en praktijkgerichte manier uit hoe je dat het beste aanpakt.
Het bevat een schat aan nuttig advies en verhelderende inzichten die in de eerste plaats gericht zijn op jongeren en jonge volwassenen, maar die zonder meer bruikbaar zijn voor al wie gelooft dat een leven lang liefhebben ook vandaag nog kan.
Omslag: paperback met flappen, enkelzijdig gestreken sulfaatkarton, mat laminaat
Binnenwerk: houtvrij offset (hvo)
Formaat: 14,8 x 21 cm (A5)
Aantal pagina’s: 208
ISBN: 978-90830318-04
“Hanneke begeleidde mij met engelengeduld en veel deskundigheid doorheen het hele proces. Geen vraag was haar te gek, geen moeite haar te veel en ik stond meer dan eens versteld van haar vakkundigheid en expertise. Zonder haar was mijn boek waarschijnlijk nog steeds niet meer dan een worddocument op de harde schijf van mijn computer. Zij was voor mij het juiste talent op het juiste moment!”