Ontwerp en redactie Jaarboek Compliance 2019

Voor het NCI mocht ik het ontwerp en de opmaak van alweer de zestiende, en helaas de laatste editie van het Jaarboek Compliance verzorgen. Dit was de achtste versie waar ik de opmaak van mocht doen, en dit keer werd het, in tegenstelling tot alle voorgaande versies, een paperback.

Het Jaarboek Compliance bevat verschillende artikelen die relevant zijn binnen het vakgebied compliance. Het boek is bedoeld voor compliance officers bij financiële ondernemingen, maar ook voor professionals in andere sectoren en vakgebieden, zoals bestuurders, commissarissen, accountants en adviseurs.

Ontwerp van de cover

 

De basis van het omslagontwerp ligt al vanaf de eerste editie vast, en is gebaseerd op de huisstijlkleuren van het NCI. Elke editie krijgt vervolgens een eigen foto.

NCI blauw
NCI rood

De eerste voorstellen

 

Het basisontwerp lag dus vast, hier hoefde ik alleen elk jaar een nieuwe, toepasselijke foto bij te zoeken. Omdat ik al sinds 2005 voor het NCI werk, weet ik behoorlijk goed waar ze van houden. Toch gaat het zoeken van de juiste foto niet altijd vanzelf, omdat de collega’s die de bureauredactie van het Jaarboek Compliance doen wel eens wisselen.

De eerste jaren beeldden we op elke editie een dromerige foto in duotoon. Een zwart-wit foto die is omgezet naar twee kleuren, voor deze boeken standaard blauw met wit. Sinds een paar jaar waren we daarvan afgestapt, en kozen we voor levendige kleurenfoto’s.

Tijdens de eerste ontwerpronde stelde ik vier totaal verschillende foto’s voor, en het lastige bij dit project is dat vervolgens een aantal mensen hun mening erover moesten geven. Dat levert soms uiteenlopende meningen op, en dat gebeurde nu ook. De vierde afbeelding hieronder herken je misschien als het definitieve ontwerp, maar die beslissing werd niet in één keer gemaakt, en ik kreeg dan ook de vraag om nog een paar aanvullende voorstellen te sturen.

Jaarboek Compliance proef 1a
Jaarboek Compliance proef 1b
Jaarboek Compliance proef 1c
Jaarboek Compliance proef 1d

Ontwerp-ronde twee, nieuwe voorstellen

 

Omdat er twijfels waren over het vierde voorstel, werd me gevraagd om nog even verder te zoeken naar dergelijke sfeerbeelden, om te kunnen vergelijken. Grappig om te weten is dat de eerste van die twee foto’s op dezelfde locatie is gemaakt als de foto van het vierde voorstel van de eerste ontwerp-ronde.

Na intern overleg werden deze foto’s allebei afgekeurd, en werd alsnog gekozen voor de vorige foto.

Jaarboek Compliance proef 2a
Jaarboek Compliance proef 2b

Ontwerp van het volledige omslag

 

Ten slotte werkte ik het volledige omslag uit, met exact de juiste rugdikte zodat er geen lelijke randjes zouden ontstaan. Juist omdat het ontwerp bestaat uit volvlakken die precies tot de randen van de rug lopen, is het belangrijk dat het precies past. Anders zou er bijvoorbeeld een dun blauw randje op de voor- of achterkant van het boek terecht kunnen komen, terwijl die maar tot op de vouw van de rug moest komen.

Op de achterkant wordt ten slotte de titel herhaald, en is de flaptekst geplaatst. Omdat dit boek door verschillende, in dit geval 28, auteurs is geschreven, kreeg het geen auteursomschrijving of -foto op de achterkant, alleen het logo.

Jaarboek Compliance 2019 omslag

Ontwerp van het binnenwerk

 

Alle voorgaande edities van het Jaarboek Compliance werden alleen in zwart en rood gedrukt, maar omdat er in deze editie een aantal hoofdstukken zitten met gekleurde illustraties, werd hij dit keer full color gedrukt.

Het boek bevat een bloemlezing van artikelen, en deze editie ook columns. Om al deze verschillende teksten één lijn te geven, was het belangrijk dat de vormgeving een rode draad vormt. Dat gebeurt door middel van koppen en subkoppen, maar ook met streamers.

Een nadeel als er verschillende auteurs meeschrijven aan een boek, is dat de lengte van de artikelen soms erg uiteen loopt en er soms ook hele korte artikelen tussen zitten. Daardoor kon de opmaak wat ruimer worden opgezet, en werden er streamers en extra veel witruimte toegepast om ruimte op te vullen waar dat nodig was.

Het resultaat daarvan is een boek dat er, ondanks het toch wel serieuze onderwerp, luchtig uitziet.

Jaarboek Compliance 2019 binnenwerk 1
Jaarboek Compliance 2019 binnenwerk 2
Jaarboek Compliance 2019 binnenwerk 3
Jaarboek Compliance 2019 binnenwerk 4
Jaarboek Compliance 2019 binnenwerk 5
Jaarboek Compliance 2019 binnenwerk 6

Redactie

 

Lees via onderstaande link een stukje van het boek:

Jaarboek Compliance 2019 inzien

Over het boek

Het Jaarboek Compliance bevat verschillende artikelen die relevant zijn binnen het vakgebied compliance. Het boek is bedoeld voor compliance officers bij financiële ondernemingen, maar ook voor professionals in andere sectoren en vakgebieden, zoals bestuurders, commissarissen, accountants en adviseurs.

Deze zestiende en laatste editie van het Jaarboek Compliance is een jubileumeditie. Het Nederlands Compliance Instituut bestaat twintig jaar. Een mooi moment om terug te blikken op hoe het vakgebied zich de afgelopen jaren heeft ontwikkeld. In deze bloemlezing van artikelen staan onder andere cultuur, awareness en ethiek centraal. Daarnaast zijn er columns gepubliceerd, geschreven door (oud-)medewerkers van het Nederlands Compliance Instituut, die reflecteren op het compliancevak.

Omslag: softcover, enkelzijdig gestreken sulfaatkarton, glans laminaat
Binnenwerk: 100 grams silk mc
Formaat: 15 x 23 cm
Aantal pagina’s: 332

Uitgever: Nederlands Compliance Instituut

ISBN paperback: 978-94-91252-35-8