Ontwerp en redactie boek Kickstart je Vaderschap

Robin van Tilburg, journalist en tekstschrijver, benaderde mij voor de redactie, het ontwerp en de opmaak van zijn boek ‘Kickstart je Vaderschap’, over vaderschap en hoe je je daarop kunt voorbereiden om de beste start te waarborgen voor jou als ouder en voor je kind. Een heel mooi project met een nog mooier boek als resultaat, dat elke aanstaande vader zou moeten lezen.

Ontwerp van het binnenwerk

 

‘Kickstart je Vaderschap’ is uitgebracht onder de vlag van vadermagazine.nl. De website die tegelijk met het boek werd gelanceerd en die net als het boek volledig is gericht op jonge vaders. Het nieuwe logo was dan ook het uitgangspunt van het ontwerp van het boek.

 

Vadermagazine logo
Liefdesverklaring zwart
zeegroen
zeegroen percentage

De eerste voorstellen

 

Omdat we, op het moment dat ik begon met de opmaak, nog niet hadden besloten of het binnenwerk volledig in zwart, of in zwart met een steunkleur zou worden gedrukt, maakte ik in eerste instantie voor beide opties een opzet. Deze opties verschilden onderling bovendien iets, ik gebruikte verschillende lettertypen en paste kleine variaties toe.

Kickstart je Vaderschap binnenwerk opzet 1-1
Kickstart je Vaderschap binnenwerk opzet 1-2
Kickstart je Vaderschap binnenwerk opzet 1-3
Kickstart je Vaderschap binnenwerk opzet 2-1
Kickstart je Vaderschap binnenwerk opzet 2-2
Kickstart je Vaderschap binnenwerk opzet 2-3

Uitwerking van de eerste voorstellen

 

Inmiddels hadden we besloten om het binnenwerk in zwart met een steunkleur te laten drukken. Daarom werkte ik de versie met het groen verder uit, waarbij ik elementen uit de volledig zwarte versie terug liet komen. De uitwerking werd dan ook een combinatie van beide eerste voorstellen.

Kickstart je Vaderschap binnenwerk uitwerking 1
Kickstart je Vaderschap binnenwerk uitwerking 2
Kickstart je Vaderschap binnenwerk uitwerking 3

Het definitieve ontwerp van het binnenwerk

 

In de laatste fase werkte ik de definieve opmaak helemaal uit, inclusief voorwerk (colofon, titelpagina en inhoudsopgave). Ook het formaat werd nog aangepast: het boek werd iets minder hoog. Omdat ik daar van tevoren rekening mee had gehouden, leverde dat geen problemen op.

Op de pagina’s met informatie & inspiratie kreeg elke categorie een eigen icoontje, waardoor als het ware een tweede laag is ontstaan, een beeldtaal die het boek overzichtelijker maakt. Enkele pagina’s met aanvullende informatie en invulvelden kregen een lichtgekleurde achtergrond in een percentage van het groen, zodat ook die een rode draad vormen in het boek.

Kickstart je Vaderschap binnenwerk 1
Kickstart je Vaderschap binnenwerk 2
Kickstart je Vaderschap binnenwerk 3
Kickstart je Vaderschap binnenwerk 4
Kickstart je Vaderschap binnenwerk 5
Kickstart je Vaderschap binnenwerk 6

Ontwerp van de cover

 

Inmiddels was de illustratie van de cover zo goed als klaar. Het ontwerp moest daarbij aansluiten, maar tegelijkertijd natuurlijk ook bij het binnenwerk.

zeegroen
bruin
geel

De eerste voorstellen

 

Om ervoor te zorgen dat alles bij elkaar zou aansluiten, koos ik een aantal tinten bruin die bij de illustratie pasten, en ging ik op zoek naar een derde kleur om het geheel levendig te maken.

Kickstart je Vaderschap cover proef 1
Kickstart je Vaderschap cover proef 2
Kickstart je Vaderschap cover proef 3
Kickstart je Vaderschap cover proef 4

Uitwerking van de eerste voorstellen

 

Het werd de groene kleur als basis van het eerste voorstel, maar in plaats van het rood wilden we zien hoe de gele tint zou staan die op de website werd gebruikt. Omdat geel een beetje een lastige kleur is, probeerde ik het gele vlakje met zowel zwarte als witte tekst.

Kickstart je Vaderschap cover proef 5
Kickstart je Vaderschap cover proef 6

Ontwerp van het volledige omslag

 

Toen het ontwerp van de voorkant klaar was, kon de rest van het omslag worden gemaakt, precies aangepast aan de dikte van het boek.

Op de rug kwam de titel van het boek, de naam van Robin en het logo van Vader Magazine. Op de achterkant kwam de flaptekst en de barcode met het isbn, en natuurlijk een stukje over de auteur, met auteursfoto, plus het logo van VDRS.

Omdat we inmiddels hadden besloten dat het boek mat gelamineerd zou worden en spot-UV zou krijgen, besloten we de titel volledig in de vettere variant van het lettertype te zetten, in plaats van vet en light. Op die manier komt de spot-UV beter tot z’n recht, en komt het beter op de letters in plaats van nét ernaast.

Kickstart je Vaderschap omslag

Ontwerp van de flappen

 

Ten slotte kreeg het boek flappen, met op de voorste flap recensies van proeflezers die het boek in een eerder stadium al hadden mogen lezen, en op de achterste uitgelichte tips van vaders die werden geïnterviewd voor het boek.

Kickstart je Vaderschap omslag flappen

De plaatsing van de spot-UV

 

Op het omslag werd spot-UV aangebracht over de titel, het balkje met de ondertitel, en het logo op de rug, de voorkant en de voorste flap. 

Kickstart je Vaderschap omslag flappen spot UV

Redactie

 

Lees via onderstaande link een stukje van het boek:

Kickstart je vaderschap inzien

Over het boek

Als je vader wordt staat je wereld op zijn kop. Want wat houdt dat eigenlijk in, vader worden? Hoe creëer je de beste start voor je gezin? Hoe kun je je partner zo goed mogelijk ondersteunen en hoe zorg je ervoor dat je vanaf dag één een goede band opbouwt met je kind?

Kickstart je Vaderschap is hét vertrekpunt om je voor te bereiden op het vaderschap. Het boek staat vol verhalen van vaders, vertelt over de meerwaarde van de betrokkenheid als vader en partner, en geeft praktische tips.

In het boek lees je onder andere:

  • Hoe je al tijdens de zwangerschap een betrokken vader wordt
  • Hoe je samen met je partner jullie ideale situatie in kaart brengt
  • Waarom jouw aanwezigheid juist tijdens die eerste weken zo belangrijk is
  • Hoe je vanaf dag één werkt aan een goede hechtingsrelatie met je kind
  • Hoe je een goede balans vindt tussen werk en ouderschap
  • Hoe andere vaders deze bijzondere periode hebben ervaren

Na het lezen van dit boek weet je beter wat je als vader kunt verwachten én kunt doen om de beste start te creëren voor je gezin. 

Omslag: paperback met flappen, enkelzijdig gestreken sulfaatkarton, mat laminaat en spot-UV
Binnenwerk: houtvrij offset (hvo)
Formaat: 14 x 21 cm
Aantal pagina’s: 192

ISBN: 978-90-830944-0-3

Robin van Tilburg

Het schrijven van een boek is één ding, maar een boek publiceerbaar maken is een heel ander verhaal! Toen ik bij het schrijven van Kickstart je Vaderschap vast dreigde te lopen, besloot ik Hanneke van Tangram Studio in te schakelen. Het bleek een schot in de roos. Hanneke nam niet alleen op een professionele manier de (eind)redactie, het ontwerp en de vormgeving voor haar rekening, maar heeft ook het proces van A tot Z begeleid. Dat gaf mij veel rust en het zorgde ervoor dat ik me vooral kon concentreren op het schrijven. Hanneke houdt de planning goed in de gaten en komt gaandeweg met goede, inhoudelijke suggesties die het boek sterker maken. Een boek maken is echt een vak apart en Hanneke verstaat dat vak. Ik ben ontzettend trots op het eindresultaat en dat is grotendeels te danken aan Hanneke.

Robin van Tilburg