Ontwerp Handboek en Werkboek Compliance Professional

Het Handboek en het Werkboek Compliance Professional vormen het zelfstudiepakket van de Leergang Compliance Professional van het Nederlands Compliance Instituut. Voorheen bestond dit pakket uit een syllabus, in een dikke A4-map.

Dit lespakket moest worden omgezet naar een boek, en Tangram Studio mocht ook hiervan het ontwerp en de opmaak doen.

Dat was wel even zoeken, want je kunt je wel voorstellen dat het best een uitdaging is om de inhoud van een dikke stapel A4-vellen om te zetten naar iets groter dan A5, zonder dat het boek veel te dik en zwaar werd. De oplossing was dan ook om een apart Handboek en Werkboek te maken.

 

 

Ontwerp van de cover

 

De basis van het ontwerp van de omslagen is gebaseerd op de huisstijlkleuren van het NCI, waarbij het Handboek een blauw vlak kreeg en het Werkboek een rode. 

NCI blauw
NCI rood

De eerste voorstellen

 

Voor de eerste voorstellen ging ik uit van het ontwerp van de oorspronkelijke mappen, uitgewerkt naar een kleiner formaat en meer geschikt voor een boekomslag. Want hoewel de map alleen een logo en de bedrijfsnaam nodig had zodat hij ook voor andere dingen kon worden gebruikt, moet op een boekomslag natuurlijk duidelijk komen te staan om wat voor boek het gaat.

De boog, die op alle andere huisstijl-items van het Nederlands Compliance Instituut werd gebruikt, bleek minder geschikt te zijn voor een boekomslag. Daarom maakte ik een derde variant met een rechthoekig blok. Dezelfde vorm als al op het Jaarboek Compliance werd gebruikt, maar nu een stuk lager geplaatst zodat hij mooi werkt met de foto.

Handboek Compliance Professional schets 1a
Handboek Compliance Professional schets 1b
Handboek Compliance Professional schets 1c

Ontwerp-ronde twee, nieuwe voorstellen

 

De foto die voor de lesmappen werd gebruikt, vonden we minder geschikt voor een boekomslag. Daarom ging ik op zoek naar andere foto’s binnen het maritieme thema dat destijds voor de huisstijl werd gebruikt.

Ook draaiden we de kleurstellingen om: het Handboek kreeg een blauw vlak en het Werkboek een rode.

Handboek Compliance Professional schets 2a
Handboek Compliance Professional schets 2b
Handboek Compliance Professional schets 2c
Handboek Compliance Professional schets 2d

Ontwerp van het volledige omslag

 

De keuze viel op de vierde foto en nadat we hadden besloten welke versie het werd, maakte ik een ontwerp voor het volledige omslag.

Handboek Compliance Professional omslag schets 1a
Werkboek Compliance Professional omslag schets 2a

Uitwerken van het volledige omslag

 

Omdat we het logo op de rug niet in het wit wilden plaatsen, kreeg de rug uiteindelijk een wit vlakje, met erboven een randje rood en blauw.

Ten slotte gaf ik het omslag exact de juiste rugdikte, zodat er geen lelijke randjes zouden ontstaan. Juist omdat het ontwerp bestaat uit volvlakken die precies tot de randen van de rug lopen, is het belangrijk dat het precies past. Anders kan er bijvoorbeeld een dun rood of blauw randje van de rug op de voor- of achterkant van het boek terechtkomen.

Handboek Compliance Professional omslag
Werkboek Compliance Professional omslag

Ontwerp van het binnenwerk

 

Net zoals de oorspronkelijke syllabi worden alle edities van het Handboek en Werkboek Compliance Professional alleen in zwart gedrukt. Om het geheel iets levendiger te maken voegde ik daarom elementen in een lichtere grijstint toe: een percentage zwart.

Handboek Compliance Professional 2011 binnenwerk
Handboek Compliance Professional 2020 binnenwerk 2
Handboek Compliance Professional 2020 binnenwerk 3
Handboek Compliance Professional 2020 binnenwerk 4
Werkboek Compliance Professional 2011 binnenwerk
Werkboek Compliance Professional 2020 binnenwerk 2

Over het boek

Het Handboek en Werkboek Compliance Professional zijn onderdeel van de Leergang Compliance Professional, die opleidt tot compliance professional. De boeken bespreken onder meer compliance en integriteit, de compliancefunctie en het complianceprogramma, de (totstandkoming van) wet- en regelgeving en de bestrijding van witwassen en terrorismefinanciering.

Omslag: softcover, enkelzijdig gestreken sulfaatkarton, glans laminaat
Binnenwerk: 100 grams silk mc
Formaat: 16 x 24 cm
Aantal pagina’s Handboek: 253
Aantal pagina’s Werkboek: 182

Uitgever: Nederlands Compliance Instituut

ISBN Handboek: 978-94-91252-02-0
ISBN Werkboek: 978-94-91252-00-6