Home » Projecten » Redactie en ontwerp Acne away

Redactie en ontwerp Acne away

© Iris de Jong, Clearskin huidinstituut / ISBN 9789090349138
eerste druk: augustus 2021

© Iris de Jong, Clearskin huidinstituut
ISBN 9789090349138
eerste druk: augustus 2021

Acne away van Iris de Jong is een aanvulling op het aanbod van haar schoonheidssalon, gespecialiseerd in de behandeling van acne.

Voor Iris de Jong mocht ik voor haar boek Acne away de redactie, het ontwerp en de opmaak verzorgen. Het boek is een aanvulling op het aanbod van haar schoonheidssalon, die is gespecialiseerd in de behandeling van acne.

De salon heeft al een mooie huisstijl en logo, waar ik het ontwerp van het boek bij aansloot.

Logo Clearskin huidinstituut

Afwerking boek

Omslag:
paperback
enkelzijdig gestreken sulfaatkarton
mat laminaat

Binnenwerk:
houtvrij offset (hvo)
90 grams

Formaat:
14,8 x 21 cm (A5)

Aantal pagina’s:
224

Acne away titelpagina

Ontwerp van het binnenwerk

Acne away is full color gedrukt, zodat we flink konden uitpakken. Het bevat veel illustraties om de tekst te verduidelijken, maar ook kaders met achtergrondinformatie en een aantal checklists.

Een levendig, aantrekkelijk en vrouwelijk boek. Waarin de soms medisch getinte informatie op een toegankelijke manier wordt aangeboden.

Kleurschema en typografie

Acne away kleurschema en typografie

De eerste ontwerpvoorstellen van het binnenwerk

Voordat ik met het ontwerp begon kozen we een kleurenschema. Vanwege het thema van Acne away werden dat rozetinten, wat overeenkomt met andere boeken in dit genre. Dat geeft duidelijkheid voor de lezer en past goed bij het onderwerp van het boek.

Iris wist al dat ze een sierlijke letter als basis wilde, dus de eerste proeven waren vooral bedoeld om te zien op welke manier we de scriptletter met een strakker lettertype konden combineren.

Acne away binnenwerk proef 1a
Acne away binnenwerk proef 1b
Acne away binnenwerk proef 1c

Het definitieve ontwerp van het binnenwerk

Nadat we een keuze hadden gemaakt uit de eerste drie voorstellen, werkte ik op basis van een daarvan de rest van het boek uit. Er kwam een titelpagina en ik maakte een basisontwerp voor de verschillende kaders en illustraties.

Acne away hoofdstuk 1
Acne away illustraties
Acne away kader word lid
Acne away figuur diagram
Acne away quote pagina
Acne away checklist

Ontwerp van de cover

Hoewel Iris al ongeveer wist hoe ze het omslag wilde hebben, besloten we dat ik daarnaast nog een aantal andere ideeën zou onderzoeken.

De eerste ontwerpvoorstellen van de cover

De eerste versie is een uitwerking van wat Iris in haar hoofd had. Daarnaast probeerde ik nog uit wat een witte cover met de foto zou doen, en maakte ik nog twee totaal andere varianten met foto’s van meisjes met en zonder acne.

Acne away omslag proef 4
Acne away omslag proef 1
Acne away omslag proef 2
Acne away omslag proef 3

De uitwerking van het ontwerp van de cover

Het werd de eerste versie, die ik verder uitwerkte. We vergeleken twee verschillende versies van de foto, de een wat meer ingezoomd dan de ander, en ik werkte op haar verzoek de acne op de foto nog wat bij. Ook kozen we voor een lichtere kleur roze voor de balk onderin.

Acne away omslag proef 5
Acne away omslag proef 6

Ontwerp van het volledige omslag

Toen het ontwerp van de voorkant klaar was, kon ik de rest van het omslag maken, precies aangepast aan de dikte van het boek.

Op de rug was voldoende ruimte voor de titel van het boek en de naam van Iris, plus het beeldmerk uit het logo van haar salon Clearskin huidinstituut.

Op de achterkant kwam de flaptekst en de barcode met het isbn, en natuurlijk een stukje over de auteur, met auteursfoto. 

Acne away ontwerp omslag boek

De flaptekst

De redactie van de flaptekst had ik bewaard tot de definitieve opmaak van het boek was afgerond. Ik herschreef de opzet van Iris tot een wervende, activerende tekst, die Iris daarna nog hier en daar aanpaste.

“Heb jij last van verstopte poriën, pukkeltjes, puistjes of (onderhuidse) ontstekingen op je gezicht of lichaam en wil je daar graag vanaf? Heb je al zoveel producten of medicijnen geprobeerd en werkt niets, en heb je daardoor het gevoel dat er geen oplossing voor jouw acne bestaat? Dan heb ik goed nieuws, want er bestaat zeker een oplossing voor je acne en die vind je in dit boek.

Acne is een waarschuwing van je lichaam. Het geeft aan dat er iets fout gaat in het lichaam of op de huid. Het is dus belangrijk dat je goed naar je lichaam luistert. Waarschijnlijk heb je al die tijd aan symptoombestrijding gedaan en ben je nooit op zoek gegaan naar de daadwerkelijke oorzaak van je acne. Of misschien weet je wel wat de oorzaak is, maar heb je geen idee hoe je die kan verhelpen.

In dit boek lees je welke oorzaken er zijn en ontdek je welke oorzaken bij jou van toepassing zijn. Vervolgens ga je leren hoe je die oorzaken op kan lossen, zodat je je acne bij de bron aanpakt en je er snel en definitief van verlost wordt. Ook vind je tips in dit boek waarmee je de genezing van je acne-huid nog sneller kan laten verlopen.

Door deze gezonde, complete en effectieve aanpak kan jij straks genieten van een gezonde stralende huid zonder acne en kan je weer zelfverzekerd door het leven. Weg met die onzekerheid en schaamte over je huid!”

Iris de Jong
Hanneke heeft voor mij de redactie en het ontwerp binnenwerk en de cover van mijn boek gedaan. Ze heeft super werk geleverd. Ze is niet de goedkoopste maar dat zie je zeker terug in kwaliteit! Daarnaast is ze super lief en sociaal en denkt graag met je mee. Ze heeft verstand van marketing en dat is precies wat ik nodig had. Bedankt topper! Dankzij jou is mijn boek prachtig geworden.

Iris de Jong

Redactie

Klik hieronder om een stukje van Acne away te lezen, of om het boek te bestellen.