Home » Projecten » Redactie en ontwerp Krachtig pitchen & presenteren

Redactie en ontwerp Krachtig pitchen & presenteren

© Anna Heijker / ISBN 9789083371009
eerste druk: oktober 2023
© Anna Heijker
ISBN 9789083371009
eerste druk: oktober 2023

Wil je effectiever pitchen, presenteren of meepraten tijdens vergaderingen? Met Krachtig pitchen & presenteren kan je je ontwikkeling gestructureerd bijhouden.

Anna benaderde mij nadat ze een jaar eerder Van passie naar boek had besteld, voor schrijfcoaching en om de redactie, het ontwerp en de opmaak van haar eerste boek Krachtig pitchen & presenteren te verzorgen.

Anna trainde de afgelopen 10 jaar meer dan 1.500 start-ups en 15.000 professionals, onder andere bij Tesla, Rabobank, Startupbootcamp, de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, UWV en de Europese Commissie, en reisde daarvoor onder meer af naar de Verenigde Staten, Dubai en Egypte. Daarnaast leidt ze als dagvoorzitter wekelijks bijeenkomsten in goede banen en interviewt ze uiteenlopende mensen over hun werk: van ministers tot timmerlieden, van CEO’s tot AI-deskundigen.

Wie beter dan Anna kan jou dus (beter) leren pitchen en presenteren? We gingen samen aan de slag en zorgden ervoor dat er een geweldig boek kwam.

Afwerking boek

Omslag:
integraalband
silk mc, mat laminaat met goudfolie

Binnenwerk:
houtvrij offset (hvo)
140 grams

Formaat:
18,5 x 22 cm

Aantal pagina’s:
216

Krachtig pitchen en presenteren

Kleurschema en typografie

Krachtig pitchen & presenteren kleurschema en typografie

Ontwerp van het binnenwerk

Anna’s huisstijlkleuren zijn turquoise, donkerblauw en aubergine, dus dat werd de basis voor het ontwerp van het boek. Voor de schutbladen voegde ik hier geel aan toe, een kleur die goed past bij, en contrasteert met de felle paarse en blauwe kleuren van het ontwerp.

Omdat het een werkboek is, bestaat een groot deel uit invulpagina’s. Die hebben een lichtblauwe achtergrond gekregen en een opmaak die ze onderscheidt van de rest van het boek.

Alle invulpagina’s achter in het boek hebben een verticale gekleurde balk langs de rand, zodat je het onderscheid tussen de twee delen van het boek ook ziet wanneer het boek dicht op tafel ligt. Dat is handig, want het is de bedoeling dat je voor en na elke pitch of presentatie een van de werkbladen invult.

De twee leeslinten, waarmee je altijd weet waar je bent gebleven, maken het ontwerp af.

Krachtig pitchen & presenteren binnenwerk 1
Krachtig pitchen & presenteren binnenwerk 2
Krachtig pitchen & presenteren binnenwerk 3
Krachtig pitchen & presenteren binnenwerk 4
Krachtig pitchen & presenteren binnenwerk 10
Krachtig pitchen & presenteren binnenwerk 5
Krachtig pitchen & presenteren binnenwerk 6
Krachtig pitchen & presenteren binnenwerk 7
Krachtig pitchen & presenteren binnenwerk 8
Krachtig pitchen & presenteren binnenwerk 9

Ontwerp van de cover

Anna gaf aan dat ze een typografisch ontwerp voor de cover wilde, dus daarmee begon ik. Ik maakte een aantal varianten, met donkerblauw als basis.

De eerste ontwerpvoorstellen van de cover

Het eerste ontwerpvoorstel had een grafisch element in de achtergrond, die verwijst naar het reliëf in een microfoon. Maar Anna gaf aan dat niet alle pitches en presentaties met een microfoon worden gegeven, dus die viel af.

De andere varianten maakte ik volledig typografisch. Anna wilde het effect van een gouden sticker, dus die nam ik alvast op in het ontwerp en zou later met goudfolie worden gedrukt zodat het erop geplakt lijkt.

Krachtig pitchen en presenteren cover proef 1
Krachtig pitchen en presenteren cover proef 2
Krachtig pitchen en presenteren cover proef 3
Krachtig pitchen en presenteren cover proef 4

De uitwerking van het ontwerp van de cover

Anna vroeg me om een uitwerking te maken met het lettertype van de vierde versie, maar dan kleiner. Bovendien wilde ze graag de suggestie van een spreker en publiek, maar zonder dat het veel of weinig mensen zouden lijken. 

Daarom maakte ik een aantal nieuwe ontwerpen, met een spreker en een paar mensen, die aan weerszijde van de pagina’s aflopen. 

Voor de ondertitel koos ik het handgeschreven lettertype, dat binnen in het boek gebruikt wordt voor extra opmerkingen.

Krachtig pitchen en presenteren cover proef 5
Krachtig pitchen en presenteren cover proef 6

Ontwerp van het volledige omslag

Toen het ontwerp van de voorkant klaar was, kon ik de rest van het omslag ontwerpen, aangepast aan de dikte van het boek.

Op de rug plaatste ik de titel van het boek en de naam van Anna, en op de achterzijde ruimde ik de meeste plaats in voor een sterke flaptekst en auteursomschrijving, met de auteursfoto.

Krachtig pitchen & presenteren omslag 2

De flaptekst

Wil je effectiever pitchen, presenteren of meepraten tijdens vergaderingen? Door steeds een doel te stellen en veel uit te proberen, leer je jouw stijl van voorbereiden en spreken steeds beter kennen.

Of je nu wekelijks voor een groep staat of nog weinig ervaring hebt, met dit werkboek kun je je ontwikkeling op gestructureerde wijze bijhouden. De 25 strategieën die aan bod komen bieden inspiratie voor jouw volgende spreekmomenten, zodat je ontdekt wat bij jou past.

Als je aan de slag gaat met dit werkboek:

  • leer je 25 strategieën die je meteen kunt toepassen in de praktijk
  • krijg je meer zicht op je eigen spreekstijl en hoe je je kwaliteiten kunt inzetten
  • kun je je voortgang als spreker op gestructureerde wijze bijhouden
  • heb je een plan van aanpak voor je volgende pitch of presentatie
  • zul je je zelfverzekerder voelen als je pitcht of presenteert

Bereik je professionele doelen sneller en krijg (nog) meer plezier in pitchen en presenteren!

Anna Heijker
“Als je een superaantrekkelijk en professioneel boek wilt, dan moet je bij Hanneke zijn! Ik begon met de aanschaf van Hanneke’s boek ‘Van passie naar boek’. Na het lezen van dit boek durfde ik de stap naar zelf uitgeven te zetten. Daarna boekte ik een proefredactie om Hanneke beter te leren kennen. Ik kreeg zeer waardevolle feedback op mijn tekst. En daarna ben ik voor het hele pakket gegaan: schrijfcoaching, redactie en ontwerp.

Hanneke heeft van mijn boek ‘Krachtig pitchen & presenteren’ iets heel moois en bijzonders gemaakt. Ik krijg superveel complimenten over de vormgeving. Hanneke werkt heel secuur en heeft steeds hele goede ideeën. Daarnaast heeft ze zelf veel ervaring in het uitgeven en marketen van boeken en daar heb ik veel van mogen leren! Hanneke heeft het unieke talent van én goed zijn in taal én goed zijn in vormgeving. Ik kan een samenwerking met Hanneke van harte aanbevelen!”

Anna Heijker

Redactie

Klik hieronder om een stukje van Krachtig pitchen & presenteren te lezen, of om het boek te bestellen.