Redactie en ontwerp boek Motiveer en leer!

Pauline Jonker vroeg mij om de redactie, het ontwerp en de opmaak van haar boek ‘Motiveer en leer!’ te verzorgen, het boek dat zij schreef voor haar praktijk Maak mij wat wijs!, van waaruit ze docenten leert hoe zij hun leerlingen kunnen leren, plannen en concentreren. Van elk boek dat ik mag maken leer ik iets, dat is een van de dingen die mijn vak zo leuk maken. In dit geval kon ik sommige dingen zelfs direct toepassen bij mijn zoon, dubbel leuk dus!

Ontwerp van het binnenwerk

 

In het ontwerp was ik volledig vrij. Ik hoefde alleen rekening te houden met de stijl en de elementen van het logo van ‘Maak mij wat wijs!’.

Logo Maak Mij Wat Wijs
blauw
magenta
zwart

De eerste voorstellen

 

Hoewel we, op het moment dat ik begon met de opmaak, nog niet hadden besloten of het binnenwerk volledig in zwart, of in zwart met een steunkleur zou worden gedrukt, maakte ik de eerste opzet alleen in zwart. Deze opties hadden kleine onderlinge verschillen: ik gebruikte verschillende lettertypen en paste kleine variaties toe.

Motiveer en leer! proef versie 2-1
Motiveer en leer! proef versie 2-2
Motiveer en leer! proef versie 2-3
Motiveer en leer! proef versie 1-1
Motiveer en leer! proef versie 1-2
Motiveer en leer! proef versie 1-3

Het definitieve ontwerp van het binnenwerk

 

In de laatste fase werkte ik de definieve opmaak helemaal uit, inclusief voorwerk (colofon, titelpagina en inhoudsopgave). Alle categorieën met een eigen kader, en de werkbladen, kregen een eigen icoontje. Daardoor is als het ware een tweede laag ontstaan, een beeldtaal die het boek overzichtelijker maakt. 

Motiveer en leer! binnenwerk 1
Motiveer en leer! binnenwerk 2
Motiveer en leer! binnenwerk 3
Motiveer en leer! binnenwerk 4
Motiveer en leer! binnenwerk 5
Motiveer en leer! binnenwerk 6

Ontwerp van de cover

 

Pauline had al een beetje een idee van de stijl waarin ze het omslag wilde hebben. Grafisch met frisse kleuren, en blauw in de hoofdrol. Daarom koos ik ervoor om de kleuren van het omslagontwerp te baseren op het logo van ‘Maak mij wat wijs!’. 

Logo Maak Mij Wat Wijs
blauw
donkerblauw
magenta
geel

De eerste voorstellen

 

Omdat het logo schrijflijntjes bevat, en die perfect bij de inhoud van het boek passen, was dat mijn eerste uitgangspunt voor het ontwerp van het omslag. Het was wel nodig om hier nog een accentkleur aan toe te voegen, om het omslag een beetje pit te geven. In eerste instantie werd dat geel, en een klein beetje donkerblauw.

Motiveer en leer! cover proef 1
Motiveer en leer! cover proef 1
Motiveer en leer! cover proef 3
Motiveer en leer! cover proef 4

Uitwerking van de eerste voorstellen

 

De twee versies met het schrijfvel erop werkte ik verder uit tot één. Van de versie met de berg maakte ik een nieuwe variant, dit keer met een blauwe achtergrond. Het blauw van de eerste proeven bleek te donker te zijn. Het gele vlaggetje viel erdoor weg en het ontwerp danste voor je ogen. Het blauw maakte ik daarom iets lichter, en na een aantal testprintjes (op je scherm valt dit effect van twee kleuren met weinig contrast tegen elkaar iets minder op) had ik de juiste tint gevonden.

Motiveer en leer! cover proef 5
Motiveer en leer! cover proef 6

Ontwerp van het volledige omslag

 

Na een paar laatste kleine aanpassingen was het ontwerp van de cover klaar, en kon ik de rest van het omslag maken. Precies aangepast aan de dikte van het boek.

Op de rug kwam de titel van het boek, de naam van Pauline en het logo van ‘Maak mij wat wijs!’. Op de achterkant kwam de flaptekst en de barcode met het isbn, een stukje over de auteur en de auteursfoto. Ook het vlaggetje van de voorkant liet ik op de achterkant terugkomen, om het geheel net zoveel pit te geven als de voorkant.

Motiveer en leer! omslag

Redactie

 

Lees via onderstaande link een stukje van het boek:

Motiveer en leer inzien

Over het boek

De grootste uitdaging bij het begeleiden van tieners bij het leren, plannen en concentreren blijkt vaak de motivatie te zijn. Wanneer die ontbreekt, heeft het aanleren van vaardigheden weinig zin. Ze doen er dan toch niets mee, behalve als jij er steeds naast blijft zitten…

Daarom lees je in dit boek niet alleen hoe je leerlingen leert leren en plannen, maar ook hoe je hun motivatie vergroot. Zodat ze daadwerkelijk gaan toepassen wat ze geleerd hebben, elke dag weer.

‘Motiveer en leer!’ is geschreven voor onderwijsprofessionals met een eigen praktijk die met tieners werken en is interessant voor leerkrachten die hun rol als coach verder willen ontwikkelen.

Dit boek is vooral heel praktisch. Dankzij de tips en praktijkvoorbeelden, en de bijbehorende online omgeving met handige downloads, kun je er meteen mee aan de slag.

Omslag: paperback, 250 grams enkelzijdig gestreken sulfaatkarton, mat laminaat
Binnenwerk: houtvrij offset (hvo)
Formaat: 14,8 x 22 cm
Aantal pagina’s: 160

ISBN: 978-90-9034040-1

Pauline Jonker

“Hanneke heeft mijn boek ‘Motiveer en leer!’ geredigeerd, opgemaakt en de omslag ontworpen. Het is heel fijn dat Hanneke alles kan en je door het hele proces van een boek schrijven en uitgeven kan begeleiden. Hanneke is prettig om mee samen te werken, ze snapt goed wat je wil en werkt heel snel. Ik ben erg blij met het eindresultaat!”

Pauline Jonker