Home » Projecten » Redactie en ontwerp Motiveer en leer!

Redactie en ontwerp Motiveer en leer!

© Pauline Jonker, Maak mij wat wijs! / ISBN 9789090340401
eerste druk: december 2020

© Pauline Jonker, Maak mij wat wijs!
ISBN 9789090340401
eerste druk: december 2020

Motiveer en leer! van Pauline Jonker leert onderwijsprofessionals die met tieners werken hoe je leerlingen zo leert leren, plannen en concentreren dat ze het ook daadwerkelijk gaan doen.

Pauline vroeg mij om de redactie, het ontwerp en de opmaak van haar eerste boek Motiveer en leer! te verzorgen.

Pauline schreef Motiveer en Leer! voor haar praktijk Maak mij wat wijs!, van waaruit ze docenten leert hoe zij hun leerlingen kunnen leren, plannen en concentreren.

Van elk boek dat ik mag maken leer ik iets, dat is een van de dingen die mijn vak zo leuk maken. In dit geval kon ik sommige dingen zelfs direct toepassen bij mijn zoon, dubbel leuk dus!

Afwerking boek

Omslag:
paperback
250 grams enkelzijdig gestreken sulfaatkarton
mat laminaat

Binnenwerk:
houtvrij offset (hvo)
90 grams

Formaat:
14,8 x 22 cm

Aantal pagina’s:
160

Motiveer en leer! titelpagina

Ontwerp van het binnenwerk

In het ontwerp was ik volledig vrij. Ik hoefde alleen rekening te houden met de stijl en de elementen van het logo van Maak mij wat wijs!

Logo Maak Mij Wat Wijs

Kleurschema en typografie

Motiveer en leer! kleurschema en typografie

De eerste ontwerpvoorstellen van het binnenwerk

Hoewel we, op het moment dat ik begon met de opmaak, nog niet hadden besloten of het binnenwerk volledig in zwart, of in zwart met een steunkleur zou worden gedrukt, maakte ik de eerste opzet alleen in zwart. Deze opties hadden kleine onderlinge verschillen: ik gebruikte verschillende lettertypen en paste kleine variaties toe.

Motiveer en leer! proef versie 2-1
Motiveer en leer! proef versie 2-2
Motiveer en leer! proef versie 2-3
Motiveer en leer! proef versie 1-1
Motiveer en leer! proef versie 1-2
Motiveer en leer! proef versie 1-3

Het definitieve ontwerp van het binnenwerk

In de laatste fase werkte ik de definieve opmaak helemaal uit, inclusief voorwerk (colofon, titelpagina en inhoudsopgave).

Alle categorieën met een eigen kader, en de werkbladen, kregen een eigen icoontje. Daardoor is als het ware een tweede laag ontstaan, een beeldtaal die het boek overzichtelijker maakt.

Motiveer en leer! Hoofdstuk 1
Motiveer en leer! contactgegevens
Motiveer en leer! kader
Motiveer en leer! mindmap
Motiveer en leer! afsluiting
Motiveer en leer! binnenwerk 1
Motiveer en leer! binnenwerk 2
Motiveer en leer! binnenwerk 3
Motiveer en leer! binnenwerk 4
Motiveer en leer! binnenwerk 5
Motiveer en leer! binnenwerk 6

Ontwerp van de cover

Pauline had al een beetje een idee van de stijl waarin ze het omslag wilde hebben. Grafisch met frisse kleuren, en blauw in de hoofdrol. Daarom koos ik ervoor om de kleuren van het omslagontwerp te baseren op het logo van Maak mij wat wijs!

De eerste ontwerpvoorstellen van de cover

Omdat het logo schrijflijntjes bevat die perfect bij de inhoud van het boek passen, was dat mijn eerste uitgangspunt voor het ontwerp van het omslag.

Het was wel nodig om hier nog een accentkleur aan toe te voegen, om het omslag een beetje pit te geven. In eerste instantie werd dat geel, en een klein beetje donkerblauw.

Motiveer en leer! cover proef 1
Motiveer en leer! cover proef 2
Motiveer en leer! cover proef 3
Motiveer en leer! cover proef 4

De uitwerking van het ontwerp van de cover

De twee versies met het schrijfvel erop werkte ik verder uit tot één, en ik maakte een nieuw ontwerp van de versie met de berg.

Motiveer en leer! cover proef 5
Motiveer en leer! cover proef 6

Het werd de versie met de berg met een blauwe achtergrond. Het blauw van de eerste proeven bleek te donker te zijn. Daardoor viel het gele vlaggetje weg en danste het ontwerp voor je ogen. Het blauw maakte ik daarom iets lichter, en na een aantal testprintjes (op je scherm valt dit effect van twee kleuren met weinig contrast tegen elkaar iets minder op) had ik de juiste tint gevonden.

Ontwerp van het volledige omslag

Na een paar laatste kleine aanpassingen was het ontwerp van de cover klaar, en kon ik de rest van het omslag maken. Precies aangepast aan de dikte van het boek.

Op de rug kwam de titel van het boek, de naam van Pauline en het logo van Maak mij wat wijs! Op de achterkant kwam de flaptekst en de barcode met het isbn, een stukje over de auteur en de auteursfoto. Ook het vlaggetje van de voorkant liet ik op de achterkant terugkomen, om het geheel net zoveel pit te geven als de voorkant.

Motiveer en leer! omslag

De flaptekst

De redactie van de flaptekst had ik tot het moment van de definitieve opmaak bewaard. Ik redigeerde Pauline’s opzet zodat het een wervende, activerende tekst werd. Want een boekomslag moet niet alleen mooi zijn, maar lezers in de eerste plaats overtuigen om je boek te lezen.

Herken je dit? Tieners die niet gemotiveerd zijn voor school. Die niet weten hoe ze moeten leren en plannen en die steeds zeggen dat ze zich niet kunnen concentreren. Er ‘komt niet uit wat erin zit’, wat de nodige negatieve gevolgen heeft voor het schoolsucces, het zelfvertrouwen en de thuissituatie.

De grootste uitdaging bij het begeleiden van tieners bij het leren, plannen en concentreren blijkt vaak de motivatie te zijn. Wanneer die ontbreekt, heeft het aanleren van vaardigheden weinig zin. Ze doen er dan toch niets mee, behalve als jij er steeds naast blijft zitten…

Daarom lees je in dit boek niet alleen hoe je leerlingen leert leren en plannen, maar ook hoe je hun motivatie vergroot. Zodat ze daadwerkelijk gaan toepassen wat ze geleerd hebben, elke dag weer.

‘Motiveer en leer!’ is geschreven voor onderwijsprofessionals met een eigen praktijk die met tieners werken en is interessant voor leerkrachten die hun rol als coach verder willen ontwikkelen.

Dit boek is vooral heel praktisch. Dankzij de tips en praktijkvoorbeelden, en de bijbehorende online omgeving met handige downloads, kun je er meteen mee aan de slag.

Pauline Jonker werkte ruim tien jaar als leerkracht en begeleidt vanuit haar bedrijf ‘Maak mij wat wijs!’ al jaren tieners met leer-, plan-, motivatie- en concentratieproblemen. Hiervoor ontwikkelde ze verschillende online programma’s: ‘SLiM leren leren & plannen’, ‘SLiM naar de brugklas’ en ‘Concentreren kun je leren’. Daarnaast geeft ze trainingen aan onderwijsprofessionals.

Pauline Jonker
Hanneke heeft mijn boek ‘Motiveer en leer!’ geredigeerd, opgemaakt en de omslag ontworpen. Het is heel fijn dat Hanneke alles kan en je door het hele proces van een boek schrijven en uitgeven kan begeleiden. Hanneke is prettig om mee samen te werken, ze snapt goed wat je wil en werkt heel snel. Ik ben erg blij met het eindresultaat!”

Pauline Jonker

Redactie

Klik hieronder om een stukje van Motiveer en leer! te lezen, of om het boek te bestellen.