Ontwerp boek 12 maanden zwanger

Willemijn en Martinen, influencers en op YouTube en Instagram bekend als Wil & Tien, benaderden mij voor het ontwerp van hun eerste boek, 12 maanden zwanger. Een enorm leuk project, waarin hun persoonlijke verhalen centraal staan. Hoewel dit boek over zwangerschap gaat, en over de eerste maand na de bevalling, waren ook heel veel van hun volgers die niet in deze levensfase zaten daardoor heel nieuwsgierig naar dit boek. Samen met illustratrice Studio Silvana, mocht ik hun verhalen tot leven brengen in dit vrolijke ontwerp.

Ontwerp van het binnenwerk

 

Willemijn en Martine wisten vantevoren al redelijk precies wat voor kleuren zij wilden gebruiken, en samen met Studio Silvana maakte ik een kleurenschema waar het hele ontwerp op gebaseerd zou zijn. Aan de hand van de PMS-kleurenwaaier, zodat we precies konden zien hoe de kleuren er in druk uit zouden komen te zien.

logo wil en tien
lichtroze
ocher
donkerroze
grijs

De eerste voorstellen

 

Omdat alle illustraties in de eerste fase van de opmaak nog moesten worden gemaakt, was het anders werken dan anders. Hoewel ik wel alvast een basis maakte voor de typografie, gaf ik alle onderdelen die geïllustreerd zouden worden alleen globaal aan, waardoor de eerste opzet er ook écht uitzag als een eerste opzet. Vooral de indeling was nu belangrijk, en Silvana had een basis nodig om de illustraties voor kaders en achtergrondjes precies op maat te kunnen maken.

12 maanden zwanger binnenwerk schets 1
12 maanden zwanger binnenwerk schets 2
12 maanden zwanger binnenwerk schets 3

Uitwerking van de eerste voorstellen

 

De volgende fase was het uitwerken van de schetsen, en het toevoegen van de illustraties en geïllustreerde achtergrondjes en kaders. Het begon al wat meer te lijken op het definitieve ontwerp, en er werden keuzes gemaakt en knopen doorgehakt.

12 maanden zwanger binnenwerk uitwerking 1
12 maanden zwanger binnenwerk uitwerking 2
12 maanden zwanger binnenwerk uitwerking 3

Het definitieve ontwerp van het binnenwerk

 

Toen de basis klaar was, kon de opmaak definitief worden uitgewerkt en kon ik alle laatste foto’s plaatsen. Elk onderdeel kreeg een eigen onderscheidende opmaak. Zo kreeg elke kwaaltjeskaart (voor elk semester één) een okergele achtergrond, elk titelblad een donkergrijze, enzovoort. De inhoudsopgave kon worden gemaakt, en ten slotte was het tijd voor het ontwerpen van het omslag. 

12 maanden zwanger binnenwerk
12 maanden zwanger binnenwerk
12 maanden zwanger binnenwerk
12 maanden zwanger binnenwerk
12 maanden zwanger binnenwerk
12 maanden zwanger binnenwerk

Ontwerp van de cover

 

Omdat Willemijn en Martine al precies voor zich zagen hoe het omslag eruit moest komen te zien, was het alleen een kwestie van uitproberen hoe de tekst geplaatst moest worden.

De eerste voorstellen

 

De basis van het omslag wordt gevormd door een foto van Willemijn en Martine met een kussen onder hun kleding, een knipoog naar het onderwerp van het boek: zwangerschap. De kleding werd gesponsord en de foto werd, net als een aantal foto’s voor het binnenwerk, gemaakt door een professionele fotograaf.

12 maanden zwanger omslag proef 1
12 maanden zwanger omslag proef 2
12 maanden zwanger omslag proef 3
12 maanden zwanger omslag proef 4

Uitwerking van de eerste voorstellen

 

We kozen voor het tweede voorstel, en wat volgde was een drietal nieuwe proeven om nog een paar kleurvarianten uit te proberen. Hoewel we ze alledrie leuk vonden, viel de keuze definitief op de eerste nieuwe variant, in dezelfde kleur als de eerste schetsen.

12 maanden zwanger omslag proef 2-1
12 maanden zwanger omslag proef 2-2
12 maanden zwanger omslag proef 2-3

Ontwerp van het volledige omslag

 

Toen het ontwerp van de voorkant klaar was, kon de rest van het omslag worden gemaakt, precies aangepast aan de dikte van het boek. Omdat dit boek een hardcover werd, moest ik rekening houden met de knepen, de vouwtjes in de voor- en de achterkant van het boek die ervoor zorgen dat het goed openvalt.

Op de rug kwam de titel van het boek, en het logo van Heemskerk & van Lochem Publishing, de uitgeverij die de meiden hadden opgericht om hun boeken onder uit te geven.

Op de achterkant kwam de flaptekst en de barcode met het isbn, een stukje over de auteurs, met auteursfoto, en een quote over het boek van Sofie van den Enk, onder andere bekend van het televisieprogramma Keuringsdienst van Waarde. 

12 maanden zwanger omslag

 

Een hardcover bestaat uit drie delen van dik bordkarton, waar een dunner vel bedrukt papier omheen wordt geplakt. Het definitieve bestand heeft dan ook een omplakrand nodig, zodat het ontwerp aan de binnenzijde doorloopt, op de paar millimeter waar de schutbladen, die altijd iets kleiner zijn dan het omslag zelf, het niet bedekken.

12 maanden zwanger omslag plakrand

 

Op de afbeelding hieronder is te zien wat het effect daarvan is. De schutbladen kregen dezelfde illustraties als het binnenwerk, maar dan in één kleur, wat het boek de finishing touch gaf.

12 maanden zwanger schutbladen

Over het boek

In 12 maanden zwanger van Wil en Tien komen persoonlijke verhalen van Willemijn van Lochem en Martine Heemskerk samen met alles wat je maar moet weten als je zwanger bent of wilt worden en tijdens je eerste drie maanden als moeder. Gecombineerd met prachtige illustraties van Studio Silvana en foto’s van Sabine Metz en Mariska de Groot.

Willemijn en Martine zijn twee beste vriendinnen die sinds 2009 samen vloggen en bloggen en tienduizenden vrouwen inspireren over het moederschap en positief leven op hun YouTube kanaal Wil & Tien en Instagramaccounts @wilvantien en @tienvanwil. Ook bloggen ze samen op 2WMN.nl.

Omslag: hardcover, ronde rug, silk mc, glans laminaat
Binnenwerk: silk mc
Formaat: 17 x 24 cm
Aantal pagina’s: 208

ISBN: 978-90-829178-0-2 

Eerste druk: oktober 2018
Tweede druk: november 2018
Derde druk: april 2020

Vierde druk: augustus 2020

In hun vlog Q&A over ons boek: sneak peek, zelf boek schrijven + uitgeven tips vertellen Willemijn en Martine hoe hun boek tot stand gekomen is en waar ze allemaal tegenaan zijn gelopen:

“Mede dankzij jou is onze droom uitgekomen. Het is alles geworden wat we voor ogen hadden. Bedankt voor je werk, geduld en vele adviezen. You rock!”

Willemijn van Lochem en Martine Heemskerk
Wil & Tien