Projectbegeleiding

Een boek maken is enorm leuk en kan een complex maar tegelijkertijd heel leerzaam proces zijn. Door je goed voor te bereiden, voorkom je dat je halverwege het traject voor vervelende verrassingen komt te staan, en kan je jezelf een hoop tijd besparen.

Wat komt er allemaal kijken bij het maken van een boek

Wanneer je een boek gaat maken, zijn er een paar dingen waar je sowieso mee te maken zult krijgen. Om te beginnen moet je tekst goed nagekeken worden, door jezelf, door iemand die je kent of door ons. Daarna zullen we een ontwerp maken en je boek opmaken, worden er misschien foto’s en illustraties voor je gemaakt, en uiteindelijk zal je boek naar de drukker worden gestuurd.

Redactie

Natuurlijk kan je je tekst zelf controleren en haal je de meeste gekke dingen er zelf wel uit. Toch is het verstandig om er ook iemand anders naar te laten kijken. Als je al maanden aan het schrijven bent, zie je de foutjes op het laatst niet meer. En geloof me dat die er zullen zijn. Tangram Studio kan je tekst op verschillende niveaus redigeren: op het niveau van de inhoud en structuur, van de stijl en leesbaarheid, en van de spelling, grammatica en interpunctie.

De inhoud en de structuur bekijken we helemaal aan het begin van het proces. Voordat we aan de slag gaan met de opmaak en misschien zelfs al voordat je helemaal klaar bent met schrijven. Terwijl we je boek opmaken, kijken we altijd kritisch naar de stijl en leesbaarheid van je tekst en geven we suggesties om die te verbeteren. Ook eventuele spellingsfoutjes en foutjes in de interpunctie halen wij er uit tijdens de opmaak.

Meer lezen over redactie >>

Ontwerp

Hoe moet je boek er uit gaan zien? Wordt het een boek met alleen tekst of wordt je boek rijk geïllustreerd met foto’s en/of illustraties? Die kan je aanschaffen via stock-sites, maar je kan ze ook laten maken door een fotograaf of een illustrator. Dan heb je iets eigens, helemaal in jouw stijl. Stock-beelden worden ook door anderen gebruikt, en het is jammer als je de beelden uit jouw boek bij iemand anders tegenkomt.

In het ontwerpproces moeten we rekening houden met de hoeveelheid tekst en beeld. Daarom is het handig als we, voordat we aan het werk gaan, een beeld hebben van de inhoud van je boek, maar ook van de hoeveelheid tekst. Als jij weet hoeveel pagina’s je hebt getypt in je tekstverwerkingsprogramma (of nog gaat typen), en je weet hoeveel foto’s en/of illustraties er in je boek komen, kunnen wij een inschatting maken van de omvang (het uiteindelijke aantal pagina’s) van je boek en van hoeveel tijd er voor nodig is om het ontwerpproces te doorlopen.

Meer lezen over boekontwerp >>

Drukwerk

Wat voor uitstraling wil je dat je boek krijgt? Krijgt het een standaard formaat of wil je iets speciaals? Moet het een duurzame hardcover krijgen met een luxe uitstraling? Of is het een boek dat niet vaak opnieuw doorgebladerd zal worden, of moet je boek gewoon niet te duur worden? Dan kan je kiezen voor een softcover (paperback).

Ook moet je een papiersoort voor het binnenwerk kiezen. Luxe glanzend of een subtiele zijdeglans? Of wil je papier met een beetje structuur zodat er bijvoorbeeld in je boek geschreven kan worden? De mogelijkheden zijn eindeloos. Het is de moeite waard om je goed te laten informeren, want prijzen kunnen per formaat en per drukker verschillen.

Meer lezen over drukwerkgebeleiding >>

Je project laten begeleiden

Tangram Studio kan je bij het hele proces begeleiden en het project voor je coördineren. Weet je niet zo goed waar je moet beginnen en wat er allemaal bij komt kijken? Stuur ons dan een berichtje, dan kijken we samen wat je precies nodig hebt en waar wij je bij kunnen helpen.

Van passie naar boek

Droom je van je eigen boek en zoek je een steuntje in de rug?

Meld je dan aan en ontvang regelmatig tips, plus als bonus het eerste hoofdstuk van Van passie naar boek, zodat niets je meer tegenhoudt om eindelijk een boek te schrijven en uit te geven!

Bedankt voor je aanmelding! Kijk alleen nog even in je mailbox om je aanmelding te bevestigen.

Pin It on Pinterest