Redactie

Als je al een tijd aan het schrijven bent, zie je op het laatst niet meer of er gekke dingen of foutjes in je tekst staan. Woorden zoals ‘een’ en ‘ene’ worden bijvoorbeeld allebei goed gerekend door de spellingchecker van je tekstverwerkingsprogramma, maar ‘ene boek’ is waarschijnlijk niet wat je bedoelt. Daarom is het goed om in elk geval iemand anders met een frisse, kritische blik naar je tekst te laten kijken, bijvoorbeeld iemand in je omgeving met een goed gevoel voor taal en grammatica.

Wil je dat je boek professioneel overkomt en lekker leest, dan moet je ervoor zorgen dat er geen fouten in staan. Zeker als een boek in een hogere oplage gedrukt wordt, zullen heel veel mensen die foutjes gaan zien. Daar ontkom je niet aan. Wil je dus echt serieus genomen worden, dan is het verstandig om je tekst te laten redigeren.

De perfecte tekst bestaat niet. Echt waar! Als je maar lang genoeg doorgaat, kan je eindeloos aan elke tekst blijven sleutelen, want er zijn veel manieren om zinnen op te bouwen en verhalen te vertellen. Dat is dan ook niet wat redactie inhoudt. Bij redactie kijken we naar de structuur van je boek en naar de indeling. Voor wie is het boek bedoeld? Sluit de schrijfstijl aan bij je lezer en klopt de indeling met wat je wil vertellen? Daarnaast kijken we naar de stijl, want je tekst moet lekker lezen, anders haken lezers af. Ten slotte halen we fouten in de spelling, grammatica en interpunctie uit je tekst, zodat deze helemaal foutloos is.

Verschillende vormen van redactie

Er zijn verschillende vormen van redactie. Je kunt zelf beslissen of je deze allemaal wilt laten doen, of dat je bijvoorbeeld alleen de schoonheidsfoutjes er uit laat halen en de rest zelf doet.

Redactie op de inhoud

Bij de inhoudelijke redactie kijken we mee naar de structuur van je boek. Wat is je concept? Voor wie schrijf je en welk verhaal wil je precies vertellen? Loopt het concept als een rode draad door in je hele boek en sluit de indeling hierbij aan? En hoe zit het met de stijl en de toon van je tekst? Past die bij het concept en bij je lezers en hou je je in je hele boek consequent aan dezelfde schrijfstijl?

Het kan lastig zijn om dit helemaal zelf te doen, want jij hebt je verhaal duidelijk in je hoofd en ziet daardoor niet of alles daadwerkelijk helder is opgeschreven. Of je neemt aan dat je lezers bepaalde dingen wel weten omdat iets voor jou zo vanzelfsprekend is, terwijl misschien blijkt dat die aanname niet klopt. Door van een afstand naar je boek te kijken, kunnen we tips geven om je verhaal sterker te maken. Bijvoorbeeld door nog wat te verduidelijken en aan te vullen, of juist door dingen te schrappen.

Redactie op de stijl

Als de structuur van je tekst goed is, kunnen we naar de stijl gaan kijken. Is alles in balans? Zitten er geen zinnen in je tekst die eigenlijk niet kloppen? Verkeerde vervoegingen, verkeerd gebruikte uitdrukkingen, of woorden die iets anders suggereren dan je bedoelt? Of klopt een zin wel, maar past hij niet bij de stijl van de rest van je boek, of loopt hij gewoon niet lekker en haalt hij het tempo uit je tekst?

Een goed leesbare tekst komt professioneel over. Daarom is het belangrijk om kromme zinnen te herschrijven en kritisch te kijken of alles klopt. Niet alleen of de zinnen kloppen, maar ook of de tekst (inclusief bijvoorbeeld bronvermeldingen en namen) inhoudelijk helemaal juist is en of er geen zinnen in staan die tegenspreken wat je op een andere plek in je boek vertelt.

Eindredactie

Tijdens de opmaak van het boek zetten we de laatste puntjes op de i, we controleren de tekst op fouten in de spelling, grammatica en interpunctie. Natuurlijk heb je dit zelf al grondig gecontroleerd. Je hebt de tekst zelfs al zo vaak doorgenomen, dat je hem al bijna uit je hoofd kent. Hoe tegenstrijdig het ook lijkt, juist daardoor kijk je sneller over foutjes heen.

Wanneer de opmaak grotendeels klaar is, controleren we of alle verwijzingen naar pagina’s en hoofdstukken kloppen en of termen consequent worden gebruikt. Zijn alle hoofdletters goed gebruikt, of staan er nog woorden in die juist met een hoofdletter zouden moeten? Staan er dubbele spaties in de tekst die er uit moeten en kloppen alle leestekens? Vooral verkeerde aanhalingstekens worden hierbij vaak over het hoofd gezien. Zo gebeurt het bijvoorbeeld nogal eens dat er verschillende aanhalingstekens (dubbele en enkele, maar soms ook hele andere tekens die er op lijken) door elkaar gebruikt worden. Dat lijkt een kleinigheidje, maar heeft onbewust invloed op hoe je lezer je boek ervaart.

Laatste tekstcorrecties

Wanneer het ontwerp klaar is en je boek bijna naar de drukker kan, lopen we het altijd nog een laatste keer helemaal na op gemiste fouten in de spelling en de interpunctie. Dit doen we door de tekst flink uit te vergroten op het scherm. We gaan je boek ‘lezen zonder te lezen’. We bekijken elke regel en lezen woord voor woord, zonder inhoudelijk te veel te letten op waar het over gaat, maar goed genoeg om te zien of er geen vreemde woorden, spelfouten of leestekens meer in staan.

Dit lijkt misschien onnodig veel werk, maar we vinden dan altijd nog wel iets, al is het maar klein. Er kunnen tijdens de tekstcorrecties nieuwe foutjes in geslopen zijn en soms worden foutjes gewoonweg steeds over het hoofd gezien.

Je tekst laten redigeren

Tangram Studio kan je boek voor je redigeren. Helemaal, of bijvoorbeeld alleen de redactie op stijl en de eindredactie. Net wat jij wilt. Tijdens de opmaak controleren we elke tekst altijd op foutjes en geven we aan wanneer we gekke dingen tegenkomen, zodat je boek helemaal foutloos wordt afgeleverd. Stuur ons gerust een berichtje, dan kunnen we je wensen bespreken.

Van passie naar boek

Droom je van je eigen boek en zoek je een steuntje in de rug?

Meld je dan aan en ontvang regelmatig tips, plus als bonus het eerste hoofdstuk van Van passie naar boek, zodat niets je meer tegenhoudt om eindelijk een boek te schrijven en uit te geven!

Bedankt voor je aanmelding! Kijk alleen nog even in je mailbox om je aanmelding te bevestigen.

Pin It on Pinterest