Bestel nu jouw exemplaar van Van passie naar boek!

Schrijven omdat je er plezier in hebt, niet alleen om een bestseller te scoren

Schrijven omdat je er plezier in hebt, niet om een bestseller te scoren

door | 6 november 2019 | schrijven

> uten lezen

Schrijf jij een boek omdat je er plezier in hebt? Of alleen om een bestseller te scoren? Gisteravond was ik een tekening aan het maken voor mijn kids. Elke keer neem ik me voor om dat vaker te doen, maar het komt er bijna nooit van. Terwijl het zo goed is om af en toe iets heel anders te doen, en er zijn weinig dingen zo ontspannend als met je handen bezig zijn. Grappig genoeg zijn er veel overeenkomsten tussen tekenen en schrijven. Of je nu tekent of schrijft, het belangrijkste is dat je het doet omdat je er plezier in hebt.

Voordat je begint, zit je wel met dat grote lege witte vel voor je neus. Ook al heb je al bedacht wat het moet worden, het is gewoon een beetje intimiderend. Of je het nu vaker hebt gedaan of niet. Nadat je de moed hebt gevonden om de eerste lijnen te schetsen, kom je er steeds meer in, en gaat het uiteindelijk vanzelf.

Net als bij een tekening zet je als je een boek schrijft eerst de grote lijnen uit. Je bepaalt wat er allemaal in moet en wat waar moet komen. Dat leg je vast in een voorlopige indeling, die je handvatten geeft tijdens het schrijven. Een lijst met onderwerpen, die je een voor een uitwerkt. Net als een potloodschets, vormt deze indeling de omtrekken van je verhaal. Het vertelt waar je boek over gaat en geeft een globaal beeld van de inhoud, van het geheel.

 

Eerste schetsen

 

Dat betekent niet dat dit precies is hoe het uiteindelijk zal worden. Want wil je tijdens het schrijven bijschaven en buiten de lijntjes gaan, doe dat dan. Verander als dat nodig is, zo veel en zo vaak als je maar wilt.

Pas als je de belangrijkste lijnen hebt gezet, ga je de rest invullen. Nu kan je aan de hoofdstukken gaan werken. Door de lijnen te volgen en de ruimte ertussen op te vullen, ontstaat geleidelijk een groter geheel, jouw verhaal. En hoewel je nu geen wit blad meer voor je hebt, is de volgende stap misschien nog wel enger dan de eerste. Je indeling ziet er geslaagd uit, maar gaat het je wel lukken om de rest net zo goed te doen, of nog beter?

 

Uitwerken

 

Die onzekerheid hebben we allemaal. De onbevangenheid waarmee we als kind begonnen te tekenen, raken we door de jaren geleidelijk kwijt. We gaan onszelf steeds meer vergelijken met anderen en denken dat we overal de allerbeste in moeten zijn. Dat zag ik gisteren zelfs bij mijn kids. Ook zij wilden tekenen, maar ze vonden allebei dat hun tekening net zo goed moest worden als die van mij, en hadden er al snel geen zin meer in.

Dat vond ik zo jammer! Ik legde ze uit dat ik veel ouder ben dan zijn, en dat iedereen bovendien zijn eigen stijl heeft. Dat ze niet moesten vergelijken. Je maakt een tekening, of schrijft een boek, omdat je dat leuk vindt. Niet omdat het je grootste meesterwerk ooit moet worden, of beter dan dat van een ander. Schrijf niet om een bestseller te scoren, maar doe het omdat je er plezier in hebt!

Want de energie die je voelt straalt door in je werk, of je nu tekent of schrijft en of het nu positieve of negatieve energie is. Zeg nou zelf. Wat lees jij liever? Een boek waarin je tussen de regels door kunt lezen dat de schrijver het een vreselijke opgave vond om te schrijven? Of een boek waar het enthousiasme vanaf spat? Waardoor je tijdens het lezen meteen zin krijgt om ermee aan de slag te gaan?

Dat laatste is volgens mij precies wat je boek een bestseller maakt. Daarom is plezier in het proces veel belangrijker dan of je een geoefend schrijver bent. Bovendien geloof ik niet in mislukkingen. Wel in authenticiteit en eigenheid. Ben je niet tevreden over een deel van je tekening, dan ga je daar overheen. Blijft het bijwerken, net zo lang tot je het wel mooi vindt. Hetzelfde geldt voor je boek. Laat je niet verlammen door het idee dat het in een keer perfect moet zijn. Begin gewoon. Plaats die eerste lijnen en schrijf, zonder er te veel bij na te denken.

Perfectioneren doe je pas daarna, als je inhoudelijk helemaal tevreden hebt en je idee hebt uitgewerkt. Ach, misschien is het geen proza en mankeert er het een en ander aan, maar je hebt wel een verhaal te vertellen. Doe dat! Durf te beginnen en schakel een professional in om de foutjes eruit te halen en het bij te schaven. Zet je verhaal op papier en ga die bestseller schrijven, want het verhaal dat in je hoofd zit verdient het om gedeeld te worden!

 

Resultaat

Hanneke de Wit

Hanneke de Wit schreef  Van passie naar boek, is grafisch ontwerper, schrijfcoach en redacteur, en hielp al vele ondernemers om een boek uit te geven en zo hun bedrijf te laten groeien.

Een boek maken is een prachtig project. Het helpt je om de doelstellingen van je bedrijf aan te scherpen en zal je meer voldoening geven dan je je ooit had kunnen voorstellen. En het mooiste is dat als jij een boek uitgeeft voor je bedrijf, het meer is dan alleen een aanvulling op je aanbod.

Een boek heeft iets magisch en is een prachtige marketingtool. Het geeft je autoriteit op je vakgebied, opent nieuwe deuren en zorgt ervoor dat je jezelf en je bedrijf kunt promoten op plekken waar je anders niet terecht was gekomen.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer lezen?

Beter leren schrijven? Ga meer schrijven!

Beter leren schrijven? Ga meer schrijven!

Ben je bang dat je niet goed genoeg bent? Loop je vast met schrijven, al voordat je goed en wel bent begonnen? Of denk je dat het je nooit zal lukken en dat je maar beter kan stoppen voor je jezelf voor gek zet? Dan is dit het allerbelangrijkste wat je ooit zult lezen!

Lees meer
Hoe je met een goede cover meer boeken verkoopt

Hoe je met een goede cover meer boeken verkoopt

Wat denk jij? Wanneer is een boek cover goed? Of heb je daar nooit eerder over nagedacht? Is een cover goed als jij hem mooi vindt? Als de doelgroep hem mooi vindt? Of is er een magische formule voor en hangt het af van de gebruikte lettertypes en kleuren?

Uitgelicht

Hoe je met een goede cover meer boeken verkoopt

Wat denk jij? Wanneer is een boek cover goed? Of heb je daar nooit eerder over nagedacht? Is een cover goed als jij hem mooi vindt? Als de doelgroep hem mooi vindt? Of is er een magische formule voor en hangt het af van de gebruikte lettertypes en kleuren?

Lees meer
Van passie naar boek

Wil jij een boek schrijven en uitgeven? Dan is Van passie naar boek voor jou!

Het staat vol tips en tricks uit de praktijk en begeleidt je stap voor stap naar je eigen boek. Je leest:

  • hoe je de eerste hobbels overwint en begint met schrijven
  • hoe je het schrijfproces gestructureerd aanpakt
  • hoe je ervoor zorgt dat je boek er professioneel uitziet
  • hoe je je boek inzet als promotiemiddel voor je bedrijf
  • hoe je van je boek een bestseller maakt

 

Laat niets je meer tegenhouden om dat boek te schrijven voor je bedrijf!

ZORG ERVOOR DAT JOUW BOEK ER KOMT!

Maak een vliegende start met het eerste hoofdstuk van ‘Van passie naar boek’ en mijn tips en tricks in je mailbox.

Van passie naar boek

Verzonden. Check snel je mail!